2020. január 29. szerdaAdél
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Minden híres rendező mögött egy jó producer(nő) áll?

Kassay Réka 2007. június 08. 17:34, utolsó frissítés: 16:20

#b#Aggódik#/b# Lars von Trier dán rendezőért producere, Vibeke Windelov, aki a TIFF-en szervezett workshop meghívottja volt.

Korábban évekig zsűritag volt híres nemzetközi fsztiválokon. Úgy lett producer, hogy rendező ex-barátja mellett nem akart a forgatásokon megmaradni a barátnői szertepnél. “Ebben a szakmában senki nem ad neked semmit jószántából, mindenért magad kell megküzdj” mondja Vibeke Windelov, Lars von Trier producere a TIFF keretében szervezett workshopon.Vibeke Windelov a workshop résztvevőinek kérdésere válaszolt.Azt mondják, minden híres férfi mögött egy nő áll. Így van ez a filmiparban is, minden nagy rendező mögött egy jó producer van a háttérben?

Sőt, nagyon jól tud működni a férfi rendező-női producer páros, annak ellenére, hogy a filmiparban még mindig nagyon kevés a nő (legutóbbi megfigyeléseim szerint kb. 20%). Lars szeret nőkkel dolgozni, mert talán így kevésbé alakul ki rivalizálás a munkatársakkal. Szerintem pont azért könnyű vele dolgozni, mert nagyon kreatív, és mindig pontosan tudja, hogy mit akar. A technikai részleteket illetően is mindig határozott elképzelése van a dolgokról. És ha valamivel nincs megelégedve, azt úgy adja az másik tudtára, hogy az nem sértő, mert közben érezteti az emberrel, hogy részese egy alkotói folyamatnak. Eleinte féltem a Trier-rel való közös munkától, de mára már megszoktam, vagy pedig ő puhult meg az évek során.

Mi kell ahhoz, hogy valaki jó producer legyen?

Fontos a türelem, jó diplomáciai érzék és a számadatok jó ismerete. De a legfontosabb, az a bizalom. A producernek bíznia kell a rendezőben, és tisztelnie kell az alkotását. Nekem is mindig megvan a véleményem, és lehet hogy másként csinálnék dolgokat, mint Lars, de ő a művész és bármilyen őrült ötlettel állna elő, bíznom kell benne, hogy tudja, mit csinál. Egy kicsit olyan is ez, mint egy házasság, el kell fogadni a másikat. Például a Hullámtörés előtt is mindeni vészmadárkodott, aztán végül nagy sikerű film lett.A Trier-rel közösen készített filmek közül melyik a kedvence?

Nem tudom, hogy lehet-e választani… Mint ahogy az ember a gyermekei között sem állít fel ragsort. A Hullámtörés nagyon közel álla szívemhez, de nagyon szeretem a Táncos a sötétben-t is, csak ahhoz sok kellemetlen emléken fűződik. De Lars filmjei nagyon különbözőek, ezért nehéz összevetni őket. Nagyon sokféle irányba indult el. Most egy kicsit aggódom érte, mert nincs túl jó passzban. Eddig mindig ezerszámra jöttek az ötletei, de most először nem tudja, hogy mit akar és elkezdte ismételni önmagát. Fizikailag sincs túl jól, meg is van hízva, mert sok gyógyszert szedett az utóbbi időben.

Kivel dolgozna még szívesen a híres rendezők közül?

Hát például Almodóvarral nagyon szívesen dolgoznék egyszer… De erre úgysincs esélyem.
A résztvevők értetlenkedését megpróbálja egy poénnal elütni: nemi okokból kifoyólag.Producerként milyen esélyek vannak a továbbiakban, ha egy film anyagilag nem sikeres?

Nem minden azon múlik, hogy a film mennyit hozott a konyhára. Csinálhatsz jó, elismert, akár díjnyertes filmet is úgy, hogy végül kevés lesz a profit, mert ez attól is függ, mekkorák a film költségei. A Dogville például nagyon drága film volt, ezért a haszon sem volt olyan nagy. De attól még lehet szerezni pénzt a következő filmre. Dániában átlagosan kb. 800.000 euró egy olyan költségvetés, amire a Dán Filmintézettől lehet támogatást szerezni.

A hallgatóságban levő romániai producerek hozzáteszik, hogy ez az összeg nálunk 250-300.000, míg egy nagyon low budget film költsége minimum 350-400.000 euró.Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS