2020. július 15. szerdaHenrik
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Franco Nero: Szép magyar város Kolozsvár

Kassay Réka 2007. június 11. 18:27, utolsó frissítés: 16:21

A nemzetközi nemzeti hős unja a sztárszerepeket. A TIFF-en bemutatta első rendezését, a #i#Forever Blues#/i#-t, az érdeklődés jóval elmaradt a román filmek sikerétől.

A több, mint 150 szerepet eljátszott színész első rendezőként szignált filmjét láthattuk a TIFF 2007-es kiadásán. A vetítésen nem volt túl nagy a tolongás, és a sajtótájékoztatón is csak félig telt meg a terem.

Franco Nero: - Mindig is szerettem volna rendezni. Korábban is közreműködtem néhány filmben, fiatal rendezőket segítettem, de volt már olyan, hogy a producer azt mondta, neked jó a fizimiskád, álljál csak a kamera elé! Egy angliai barátom szerint a testem és az arcom miatt leginkább a hős szerepére vagyok alkalmas, de az unalmas. Én egy sikeres, de monoton életmű helyett inkább változatos szerepekre vágyom. Nem sztár, hanem színész akarok lenni.

Igaz, általában nemzeti hősként tartanak számon, mert voltam már Árpád, a magyarok vezére, Jugoszlávia nemzeti hőse, Románia elnöke és Olaszország forradalmára, Garibaldi is. De játszottam sokféle más műfajban: bűnügyi filmben, westernben, musicalben, szerelmi drámában, kalandfilmben, szocio-drámában.

Olaszországban játszott maffia-filmekben is. Emiatt nem voltak problémái?

- Általában a törvény oldalán álltam, ezért nem igazán voltak. Egyszer Szicíliában egy olasz karabélyost játszottam, akit megölt a maffia, akkor kaptam fenyegető leveleket. Azelőtt pedig A dzsungel című westernben játszottam, és ennek kapcsán is történt egy ilyen eset: egy kölyök az utcán letámadott egy pisztollyal, és elkezdett ordítani, hogy "Szóval te vagy a nagy hős, na most lássam, hogy mit csinálsz!" Akkor rendesen megijedtem. De ezeken a dolgokon tovább kellett lépnem, nem hagyhattam, hogy befolyásolják a filmes pályafutásomat.A Forever Blues-t már nagyon régóta terveztem, mert két olyan dologról szól, melyek meghatározóak az életemben: az egyik a zene, a másik pedig a problémás gyerekek segítése. Róma mellett egy ilyen intézetben dolgozom, ahol árva gyerekekkel, családi problémákkal küzdő gyerekekkel foglalkozunk. De Romániában is létrehoztam egy iskolát Bukarest mellett, és egy kórházat AIDS-es gyerekeknek.

Bukarestben forgattam is egy német filmet 2003-ban (A koronázatlan szív), egyszer pedig Liv Ullmannal forgattam Romániában, úgy 35 évvel ezelőtt. Meg voltam Nadia Comăneci esküvőjén Ilie Năstase barátommal. De Erdélyben nem jártam, ezt a részét az országnak eddig nem ismertem.És hogy tetszik Kolozsvár?

- Nagyon szép magyar város. A zavart csendre magyarázatként hozzáteszi: Látszik a többnemzetűség. Mint ahogy Szebenen is látszik, hogy azt a németek építették, itt is érződik a nyugati hatás.

Magyarországon többet dolgoztam az utóbbi időben, jövő héten is ott forgatunk egy filmet, a címe Mario, a varázsló (r. Almási Tamás). A történet egy vidéken élő asszony drámájáról szól, a nyolcvanas-kilencvenes évek fordulóján játszódik. Én vagyok benne a karizmatikus olasz gyártulajdonos, aki elrabolja, majd összetöri a nő szívét. Szeretem azokat a filmeket, melyek vidéken játszódnak, mert ez az a hely ahol az emberek egy jobb életről álmodnak, néha egész fantáziavilágot építenek fel maguknak. Mint a Forever Blues-ban is. A mozi pedig az álmokról szól.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS