2019. december 5. csütörtökVilma
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mungiu: Évek óta nem láttam ilyen sort a mozi előtt

Kassay Réka 2007. június 12. 18:41, utolsó frissítés: 16:20

Rettegtünk a vámpíroktól, leborultunk román nagyjaink előtt, másokkal nevettünk és a sötétben söröztünk. #b#Egy hétig moziztunk.#/b#

Felért egy mozgóképes mérgezéssel az, hogy több mint 100 nagyjátékfilmet és több mint 40 rövidfilmet vetítettek múlt héten a TIFF-en Kolozsváron. A román filmeknek különösen nagy sikere volt, Cristian Mungiu aranypálmás filmje (4 hónap, 3 hét és 2 nap) háromszor töltötte meg Kolozsvár legnagyob, ezer férőhelyes moziját, és még a harmadik vetítésre is nehéz volt jegyet kapni.

Nae Caranfil klasszikus hollywoodi produkciókra emlékeztető filmjét (A többi néma csend) állva ünnepelte a közönség éjjel fél kettőkor az ősbemutatón. Szintén nagy érdeklődést keltett Cristian Nemescu befejezetlen filmje, a California Dreamin’;, ebben azonban szerepet játszhatott a rendező hirtelen halála is.A román filmek hazai és nemzetközi sikere ellenére kevés a filmekre fordított támogatás, és több, mint tíz olyan megye van az országban, ahol egyáltalán nincs mozi. Az európai országok közül Romániában a legkisebb a mozik száma a lakosság számához vszonyítva, hangzott el a gálán.

Az ünnepségen résztvevő kulturális miniszter, Adrian Iorgulescu válasza az volt, hogy idén is legalább annyit fordítanak majd filmgyártásra, mint 2006-ban, azaz 8 millió eurót. De azt szeretné, ha emellett valamennyire privatizálódna a filmipar, és nagyobb magánvállalatok is bekapcsolódnának a filmgyártás támogatásába, mint ahogy külföldön sem csak állami pénzekből készítik a filmeket.A győztes csapat: a <i>4 hónap, 3 hét és 2 nap</i> stábjaA győztes csapat: a 4 hónap, 3 hét és 2 nap stábja


A Franciaországban ismert Rona Hartner énekelt a gálánA Franciaországban ismert Rona Hartner énekelt a gálán


Idén a gála vámpírtánccal indított. Az új, eredeti-erdélyi-drakulás arculat jól passzol az összképpel: a filmekben sok vér folyt és elég gyakran az élet-halálharc került előtérbe. Láttunk thrillert, horrort, rémfilm-paródiát, véres családi drámát. Viszont aránylag kevés volt az olyan film, mely a hétköznapi helyzetek drámájával foglalkozott úgy, hogy ne került volna legalább egyszer valaki életveszélybe, akár baleset, akár betegség, akár sorozatgyilkosok miatt.

Persze ez nem feltétlenül baj: a sokkoló témák, egyedi esetek is elgondolkodtathatnak egy-egy jelenségről, és kielégítik a természetes borzongás-igényünket. De ennek nem az életért való kétségbeesett küzdelem bemutatása az egyetlen módja, erre is láthattunk nagyon jó példát.

A Shooting Starts program 7 színésze jelen volt a fesztiválonA Shooting Starts program 7 színésze jelen volt a fesztiválon


A TIFF fődíjasa: Sebastian Campos, <i>A szent család</i> rendezőjeA TIFF fődíjasa: Sebastian Campos, A szent család rendezőjeHa tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS