2020. július 15. szerdaHenrik
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Fantasztikus Négyes: még szerencse, az esküvőt lezavarták

Vizi Boromir 2007. június 19. 10:47, utolsó frissítés: 2007. június 18. 18:40

Impozáns effektek és gagyi jelenetek: a legújabb szuperhős-mozi, ezúttal egy második rész. Jessica Alba túlsminkelt pofijából #b#kedvesen buta szemek#/b# fürkészik a Szörfös merev ezüstarcát.

Szuperhősök egy sötét erőt szolgáló, rejtélyes figura ellen: a Fantasztikus Négyes afférja az Ezüst Szörfössel. Ezúttal azonban jók és gonoszak örök harca mintegy


húsz-harminc perc tömény unalommal kezdődik,


amíg végre összejön az első csatajelenet. Addig klisé klisé után, már-már azt hinném, egy vasárnapi amerikai komédiára ültem be, ha a főhősök különleges képességei már az elején nem válnának nyilvánvalóvá. (Ezt mondjuk Benjamin Grimm, a Lény esetében nehéz lenne eltitkolni.)

A népszerűség átkát a sztárrá avanzsált hősök is megszenvedik, főleg ha éppen házasodni készülnek; a vőlegényt (Mr. Fantastic) ráveszik, vegyen részt egy partin legénybúcsú címén; a menyasszony (Láthatatlan) elmondja a kételyeit a barátnőjének, de hozzáteszi, mégis a már említett vőlegénnyel szeretné leélni az életét; megtudjuk, hogy valamiért már sokszor el kellett halasztani az esküvőt, de most aztán, ha törik, ha szakad, meglesz.


És törik, és szakad, mint ahogy szokott lenni:

egy kozmikus gonosz hatalom, Galactus új világok energiájára feni a fogát, és szolgája, az Ezüst Szörfös (becsületes polgári nevén Norrin Radd, a Tejútrendszer Zenn-La nevű bolygójáról) ezúttal épp a Földet cserkészi be neki. Az esküvő természetesen megint elmarad, innentől pedig a valóban impozáns, effektekkel megtűzdelt üldözési és mentési jelenetek ismét gagyibbnál gagyibb “családi pillanatokkal” váltják egymást.De hogy mi motiválta a film készítőit, hogy Alicia Masters (a Lény, Ben Grimm kedvese, a vak szobrásznő) helyett magát a láthatatlan lányt tegyék oda kiszedni a Szörfös titkát? Jessica Alba leszolizott-túlsminkelt pofijából kedvesen buta szemek fürkészik a Szörfös merev ezüstarcát, és a korábban harcképtelenné tett ellenség elhaló hangon meséli el, hogy hajdanán azért állt be Galactus szolgálatába, hogy megmentse saját bolygóját a pusztulástól.

>> A Silver Surfer profilja a Marvel Universum oldalán >>Akár el is könyvelhetném sajnálkozva, hogy a Marvel-univerzum szerteágazó, sokszereplős, egymásbafonódó történeteinek igazából csak az eredeti képregényverziók vagy az animáció felel meg műfajilag. Másképp nem igazán működik.

Ennek ellentmond azonban, hogy a filmet – az Egyesült Államokban legalábbis – óriási sikerrel mutatták be. Míg a 2005-ben vetített Fantastic Four című “első rész” 56 millió dollárt, a Silver Surfer-történet 57,4 milliót hozott három nap alatt.

A 20th Century Fox képviselője, Chris Aronson szerint a szuperhős-képregényt feldolgozó filmek egyre sötétebb hangulatúak és egyre inkább a konfliktusokra élezik ki őket, ezzel szemben


a Fantasztikus Négyesben családcentrikusabb hősök szerepelnek.

“Biztosak akartunk lenni abban, hogy széles fogyasztói réteget érünk el, és a családosokat nyerjük meg közönségként – és működött” – nyilatkozta a BBC-nek.A kolozsvári Köztársaság mozi törzsközönsége is hangosan röhögött a poénosnak szánt, ám számomra erőltetett jelenetek láttán. Miközben a végkifejletre vártam, azon méláztam, vajon hogyan érvényesültek volna a nagyonis “családi” jelenetek a The Incredibles-ből hús-vér szereplőkkel?

Valószínűleg jobban: a Rise of the Silver Surferben még a dialógusok is roppant sematikusak és közhelyesek, a jelenetek (kivéve amikor éppen harcolnak, mert akkor kevés szó hangzik el) kimódoltak, az ember az első néhány képkocka után már szinte tudja, mi következik. Naná, hogy az először szabódó Mr. Fantastic kiáll a legénybúcsúján a csajokkal az emelvényre, és


méterekre nyúló végtagokkal táncol...

(Brr. Ilyeneket csak a Maszk tud jól csinálni, de ahhoz legalábbis egy Jim Carrey kell.) Más: Sue Storm és Reed Richards a párkapcsolatról beszélgetnek, és arról, hogy ideje lenne már kettesben, a saját életükkel törődni (boring): na persze, hogy ezt kihallgatja az öccs, Johnny Storm (Fáklya), mint ahogy az is evidens, hogy ez a mondvacsinált konfliktus a történet végén feloldódik, és a Fantasztikus Négyes együtt marad.

Lefogadom, a következő részekben is. Még szerencse, hogy az esküvőt végül lezavarták.Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS