2020. január 29. szerdaAdél
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Fuszulyka, Viola, kastély és rövid filmek

szerk. 2007. augusztus 04. 10:55, utolsó frissítés: 2007. augusztus 03. 19:31

Pár kutya és a szervezők szaladgálnak fel-alá, ideális helyszín a többi fesztivál kipihenésére. Kabalatehén a gyergyószárhegyi #b#Muuuvi#/b# Nemzetközi Rövidfilmfesztivál első napján, pénteken.
Ms White

Üstben fuszulykafőzelék (babfőzelék) rotyog, az önkéntesek sörsátor felállításával bíbelődnek, pár kutya - akárcsak a szervezők - szaladgál fel-alá: előbbiek a tágas füves belső udvarnak örvendeznek, utóbbiak az utolsó simításokat végzik: a Muuuvi Nemzetközi Rövidfilm-fesztivál helyszínéül szolgáló gyergyószárhegyi Lázár grófok kastélyában délre már beindul az élet.


Viola tehénke, a kabala Gyergyószentmiklós központjából vezette be a kastély udvarára a fesztivál látogatóit, és most, mint aki dolgát jól végezte, békésen legelészik a kapubástya tövében, az árnyékban. Odakint legalább harminc fok, odabent a három kellemesen hűs vetítőteremben is megizzadhat a néző: a muuuvi-ra benevező hazai és külföldi rendezők, animátorok tavalyi és tavalyelőtti alkotásait a háború szele jócskán megsuhintotta: a délelőtt folyamán levetített filmek zömében puskaropogás, menekülő civilek, gerillaharcosok, hullák, bombázás zaja tart ébren.
Előkerül a "háziszőttes" is a pult alól, persze csak akkor, ha az ember tudja, hogy kell kérni. A hangulat ettől már egybül jobb, a látogató kénytelen elfelejteni, hogy tán hajnali négy órakor gördült be vele a vonat az állomásra: alvásra hajnalig semmi remény, hátra van még a buli: dj Vasile az első kakasszóig forgatja majd a korongot.


Ms Black

Még ki sem pihentük a Félsziget és az éjszakai utazgatások fáradalmait, becsöppenünk a Muuuvira. Máris félek, hogy megint fesztivál, tömeg és felhajtás következik, de nem: a muuuvi az ideális hely most. Királyi fogadtatás, barátságos, ismerős arcok (persze pénteken még a társaság nagyobb része vagy szervező, vagy sajtós, de majd ideszabadulnak a hasonlóan gondolkodó félszigetezők is a hétvégére).


Egyelőre viszont nyugi van, hűvös termekben csemegézhetünk a rövid filmeken, melyek annyira különbözőek, hogy reggel óta azon gondolkodom, hogyan tudnám őket körülírni.

Nagy arányban szerepelnek közöttük animációk, főleg olyanok, amelyeket maximum az interneten lehet látni. Ömlesztve jönnek a profin megszerkesztett 3D-s figurák, a kézzel rajzolt kis aranyosak és az egészen furák. A filmek terén a nagyon stilizált és a nagyon házimozi jellegűek között csak ritkán fordul elő egy moralizáló történet vagy drámai életkép.


Az animációk erőssége egyelőre nem annyira a csúcspoénra kiélezett történet, sokkal meghatározóbb a kidolgozottság, a karakterek stílusa és az eszközök változatossága.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS