2019. november 21. csütörtökOlivér
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Viola volt a filmfesztivál legsikeresebb szereplője

Kertész Melinda kérdezett:Kertész Melinda 2007. augusztus 05. 16:40, utolsó frissítés: 15:52

#b#Viola#/b# nagyvilági dáma. Vitathatatlanul ő a sztárja a Gyergyószárhegyen megszervezett #i#Muuuvi Rövidfilmfesztiválnak#/i#, a Lázár-kastély udvarán mindenki rajta legelteti a szemét.
A tehén az augusztus 3-5. között zajló Muuuvi Rövidfilmfesztivál kabalája. Idén a közönség személyesen is megismerhette: kiderült, Violának hívják. Mivel eléggé visszahúzódó, megkértem Selyem András fesztiváligazgatót, beszéljen ő Viola nevében.

Hogy érzi itt magát Viola?

– Mi is észrevettük, hogy Viola lámpalázas, alig tudtuk rávenni, hogy nyissa meg a fesztivált. Kértük, adjon valamilyen jelt (például bőgjön egyet), hogy tudja mindenki, hivatalosan kezdetét vette a rendezvény, azonban Viola nem reagált. Lehet, hogy jelzett, de annyira titkosan, hogy azt mi nem vettük észre. Violának azért jó itt, mert az egész világ megismerheti.


Selyem András, a Muuuvi Rövidfilm-fesztivál igazgatójaSelyem András, a Muuuvi Rövidfilm-fesztivál igazgatójaA Muuuvie kezdete előtt csak evett, és aludt az istállóban, de rohamosan változik az élete. Amellett, hogy hamarosan borja lesz, lassan közéleti személyiséggé válik. Megnyitotta a Muuuvit, de több helyről is kapott ilyen jellegű felkérést: a napokban Aradon az új művelődési központot, Konstancán pedig az új kikötőt nyitja majd meg.

Violát éppen leköti a fűevésViolát éppen leköti a fűevés
Miután a nagyvilági élet élésébe belejön, valószínűleg a lámpaláza is elmúlik. A filmnézésen kívül Viola jókat legelészhet itt a Lázár-kastély udvarán: igazi VIP tehén, hiszen más állatot ide nem engednek be.

Az első Muuuvi Rövidfilmfesztivál veszteséggel zárult, így el kellett adnod a sífelszerelésed. Gondolkoztál-e azon, idén mit adsz el, hogy szükség esetén befoltozd a költségvetésen keletkezett lyukat?

– Van egy Fiatom, de úgy le van robbanva, hogy azt nem lehet eladni, esetleg elajándékozni. Még az sem működne, mert csak nyűg lenne az új tulajdonosnak, vihetné javíttatni. Tehát ez az út nem járható. Remélem, nem kell majd eladni semmit, de ha mégis, majd akkor kitalálom.

Volt valamilyen koncepcióváltás, újítás az előző három év hagyományához képest?

– A koncepció nem változott, valószínűleg nem is változik majd. Az alapkoncepciónk az, hogy bejövünk a Lázár-kastélyba, megnézünk egy csomó jó filmet. Mi, a szervezők, garantáltan jól érezzük magunkat, de remélhetőleg örömet szerzünk a filmüket a versenyre benevezőknek, valamint azoknak is, akik eljönnek a fesztiválra, és megnézik ezeket az alkotásokat.

A filmes felhozatal sokkal bővebb a tavalyihoz képest. Minek tudható be ez a számbeli gyarapodás?

– A filmek furcsán gyűltek össze. Körülbelül három héttel a fesztivál előtt Balázs Áron, a művészeti igazgató panaszkodott, hogy nem érkeznek be a filmek. Aztán egyszer csak elkezdtek özönleni.

Az előző években az volt a bevett szokás, hogy eleve kértük a filmeket. Különböző fórumokon vagy az interneten megnéztük őket, majd felvettük a kapcsolatot a szerzőkkel, és jóváhagyásukat kértük arra, hogy levetíthessük alkotásaikat a fesztiválon.

A Lázár kastélyban egész hétvégén zajlott a rövidfilmek vetítéseA Lázár kastélyban egész hétvégén zajlott a rövidfilmek vetítéseIdén csak a Magyar Filmuniótól kértünk anyagot, de ezekből is mi válogattunk. A filmeket közzétevő daazo.com készítőivel vettük fel a kapcsolatot. Előbb abban egyeztünk meg, hogy idejönnek és bemutatják a weboldalt.

Végül azonban a daazo-n filmjeiket közzétevő alkotókkal is kapcsolatba léptünk – például a New York-i William Krause és a finn Aiju Salminen el is jött a Muuuvira.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS