2020. július 15. szerdaHenrik
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ötlet a fontos, nem a költségvetés. A zsűri elemez

Kassay Réka 2007. augusztus 06. 21:29, utolsó frissítés: 18:30

A tavalyinál szinte kétszer több film nevezett be a versenybe, de a muuuvi még mindig ugyanaz a nyugis, otthonos fesztivál, amilyennek szeretjük.
Ez az a rendezvény, ahol egyaránt helyet kap a gyergyói elsőfilmes fiatal, és a több fesztivált megjárt, tapasztalt animátor munkája. Annak ellenére, hogy nem volt túl nagy nyomulás, több külföldi alkotó is eljött a vetítésekre.Radu Vasile Igazság, zsűrielnök: - Volt a filmek között néhány igazán profi, melyen látszott, hogy a költségvetése alapján is más kategóriába tartozik, de ezeket a díjazásnál nem részesítettük előnyben.


Az ilyen filmek számára rengeteg más fesztivál is van. Én abban látom a muuuvinak a lényegét, hogy egy esélyt ad az olyanok számára is, akik megfogják a kamerát, vagy leülnek a számítógép elé, és megpróbálják eredetiséggel, fantáziával túllépni a saját lehetőségeik korlátait.A zsűri kedvence a 16 éves Kosza Arnold volt, aki 13 éves kora óta foglalkozik animációval és korábban is munkálkodott már televíziónál. A muuuvin 3D-s animációs rövidfilmeket mutatott be.Idén több volt az extra program az animáció-kedvelőknek: szombaton Will Krause amerikai filmes tartott bemutatót, aki többek között a Cartoon Network számára is készít animációkat, vasárnap pedig Radu Vasile Igazság animációs filmjét, és a romániai animációs filmrő szóló előadását láthattuk.

Korábban a muuuviról:

>> Fuszulyka, Viola, kastély és rövid filmek >>
>> Viola volt a filmfesztivál legsikeresebb szereplője >>

Nemcsak nézni lehetett, aki akarta, ki is próbálhatta az interaktív animáció-készítő gépet, melyet az AltArt alapítvány kölcsönzött a fesztiválnak.Szakáts István, zsűritag: - Ami meglepett, az az UNATC-filmek (az Országos Színház-és Filmművészeti Akadémia) nagyon jó képi minősége. Nagyon jól karbantartott kísérleti filmeket láthattunk. A román filmekben általában viszont nem tetszik a színészi játék, mert túlságosan teátrális.Radu V. Igazság: - A filmfesztiválokon általában a legjobb alakításért szoktak díjat adni. A muuuvinak az a jellegzetessége, hogy nem a színészi alakítást, hanem a karaktert díjazza. Ezt nagyon jó, mert végülis a legtöbb történet a szereplő köré épül, és sok múlik azon, hogy az illető karakter mennyire van kitalálva. Ez ugyanúgy érvényes animációra is, mint filmre. Ilyent csak külföldi fesztiválokon láttam, Romániában egyedülálló ebben a muuuvi.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS