2020. július 15. szerdaHenrik
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bűnhődéssel kezdődik a 64. velencei filmfesztivál

2007. augusztus 28. 14:12, utolsó frissítés: 14:02

Brad Pitt banditát, #b#Cate Blanchett Bob Dylant játszik#/b#, és persze az iraki téma sem maradhat ki. Woody Allen és Claude Chabrol versenyen kívül; retrospektívben a spagetti-western.

A filmfesztiválok doyenje, a velencei Mostra 75. születésnapját ünnepli szerdától szeptember 8-ig, és programjában - Marco Müller művészeti igazgató szavaival - "meglepő és eredeti" filmek egész sora kerül vetítésre, többek között Woody Allen, Ken Loach, Brian de Palma és Peter Greenaway új alkotásai.

A fesztivál, amelyet 1932-ben alapítottak, de az idei csak a 64. lesz, szerdán nyílik Joe Wright brit rendező Bűnhődés (Atonement) című filmjével, amelyet Ian McEwan azonos című bestselleréből készített, főszereplői Keira Knightley és Vanessa Redgrave.
>> A fesztivál honlapja >>

A bemutatásra váró 57 film közül 22 szerepel a versenyprogramban, és 11 dokumentumfilmet is kiválogatott az előzsűri a 3120 jelölt közül.

Woody Allen Cassandra álma (Cassandra's Dream) című munkája szokás szerint versenyen kívül indul, miként a francia újhullám nagy öregje, a krimi mestere, Claude Chabrol filmje, A kettévágott lány (La fille coupée en deux).Egyes filmek középpontjában háborús témák állnak: a Megszerkesztve (Redacted), Brian De Palma filmje Irakban játszódik, egy amerikai katonák által megerőszakolt és megölt iraki kamaszlány tragédiájáról szól. Ugyancsak Irak a témája az Elah völgyében-nek (rendezte: Paul Haggis), amelyben a Tommy Lee Jones által alakított hivatásos katona a frontra küldött és eltűnt fiának ügyében nyomoz.

Az amerikaiak amúgy is szép számmal képviseltetik magukat, igaz, kevésbé a "hollywoodi" vonulattal: Wes Anderson a Darjeeling Kft.-t, Todd Haynes a Nem vagyok itt (I'm Not Here) című filmet mutatja be. Andrew Dominik westernnel érkezett: The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford című filmjében Brad Pitt személyesíti meg a híres banditát.Az európaiak közül Kenneth Branagh Michael Caine és Jude Law főszereplésével készítette el versenyfilmjét, a Sleuth-t. Ez nem más, mint Anthony Schaeffer Mesterdetektív című kamaradrámájának új filmes feldolgozása. A darabból 1972-ben Joseph A. Mankiewicz készített filmet, és az egyik főszerepet ott is Caine játszotta.

Ken Loach Ez a szabad világ (It's a Free World) címmel a bevándorlók munkalehetőségeiről forgatott filmet. Egy 17. századi francia regényhez, Honoré d'Urfé Astrée-jához nyúlt vissza a 87 esztendős Eric Rohmer az Astrée és Céladon szerelmével. Egy másik nagy veterán, a 99 éves portugál Manoel de Oliveira Kolumbusz Kristóf: az enigma című filmjében azt próbálja bizonygatni, hogy Amerika felfedezője portugál volt.

Az olasz Andrea Porporato Édes és keserű (Il dolce e l'amaro) című filmje maffiatörténet. Az ázsiaiak közül a legnagyobb név a tajvani Ang Lee, a Túl a barátságon (Brokeback Mountain) rendezője, aki e filmjével, még az Oscar előtt elnyerte 2005-ben az Arany Oroszlánt is. Most egy második világháborús kémtörténettel jelentkezik.

S ami már filmtörténelem: bemutatják David Wark Griffith 1916-os Türelmetlenség című némafilmjének, a párhuzamos montázsok őstípusának felújított változatát és retrospektív sorozatban idézik fel a hatvanas-hetvenes évek népszerű olasz ("spagetti-") westernjeit.

>> Részletes, napra lebontott program >>

A zárónapon adják át az életműért járó Arany Oroszlánt Bernardo Bertoluccinak, az olasz film egyik élő klasszikusának, aki a Forradalom előtt, Az utolsó tangó Párizsban, a Huszadik század, Az utolsó császár és az Oltalmazó ég című műveivel beírta magát a filmtörténetbe. Ugyancsak életműdíjat kap Tim Burton amerikai rendező (Batman, Beetlejuice, Ed Wood, Ollókezű Edward, Sleepy Hollow, Corpse Bride, Big Fish, Charlie és a csokoládégyár).

Forrás: MTI/AFP/EFE/Reuters, fotók: imdb.com

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS