2019. július 21. vasárnapDániel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Erotikus Ang Lee-thriller nyerte a Velencei Filmfesztivál fődíját

2007. szeptember 10. 15:05, utolsó frissítés: 14:41

Bob Dylan-alakításért járt a legjobb női főszereplő díja; az iraki katonák kegyetlenkedéseit megörökítő de Palma Ezüst Oroszlánt kapott.

Ang Lee tajvani származású rendező nyerte el a 64. Velencei Filmfesztivál fődíját a Lust, caution (Se, jie) című erotikus thrillerrel – hirdette ki szombaton este a zsűri.

Tony Leung Chiu Wai (Mr. Yee) és Wei Tang (Wang Jiazhi)Tony Leung Chiu Wai (Mr. Yee) és Wei Tang (Wang Jiazhi)


Ang Lee a 2005-ben díjazott Brokeback Mountain után másodszor kapta meg - ezúttal amerikai-kínai-tajvani koprodukcióban készült új filmjével - a rendezői Arany Oroszlánt. A fődíjas film Sanghajban játszódik a második világháború idején. Lee a díj átvételekor a júliusban elhunyt Ingmar Bergman emlékére ajánlotta fel az elismerést.


Az Ezüst Oroszlánt elnyerő Brian de Palma amerikai rendező filmje, a Redacted sajtójelentések szerint sokkolta a közönséget a brutálisan valósághűen bemutatott erőszakos jelenetekkel; az iraki háborúról szóló történetben amerikai katonák megerőszakolnak és meggyilkolnak egy 15 éves lányt. A rendező szavai szerint a film “megtörtént eseményeken alapuló fikciós történetet” mesél el többek közt blogok, YouTube-videók, videónaplók anyagát felhasználva.

Patrick Carroll mint Reno Flake (Redacted)Patrick Carroll mint Reno Flake (Redacted)


A legjobb férfi főszereplőnek járó díjat többek meglepetésére Brad Pitt amerikai színésznek ítélték, aki a The assassination of Jesse James by the coward Robert Ford (rendezte: Andrew Dominik) egyik címszereplőjét játszotta. Előzetes várakozások szerint ugyanis filmbeli riválisát, Casey Afflecket (Robert Ford) tartották esélyesnek a díjra.

Brad Pitt (Jesse James), a vadnyugati hősBrad Pitt (Jesse James), a vadnyugati hős


Cate Blanchett Bob Dylan-alakításáért megkapta a legjobb női főszereplőért járó díjat. Todd Haynes I'm not there című filmje ugyanakkor a zsűri különdíját is elnyerte – megosztva a francia-tunéziai Abdellatif Kechiche La graine et le mulet alkotásával. A legjobb alakításért díjazott két színész egyébként nem volt jelen a biennálét záró ceremónián.

>> Bűnhődéssel kezdődik a 64. velencei filmfesztivál >>

Bár a rövidfilmes versenyben magyar rendező is indult a fődíjért, Nemes Jeles László egysnittes Türelmét, ami a 38. Magyar Filmszemle legjobb kisjátékfilmje volt, nem díjazták. A kategória Ezüst Oroszlánját a brit Paddy Considine kapta a Dog Altogetherért.

A legjobb forgatókönyvért Ken Loach brit rendezőt díjazták emigránsokról szóló, It's a Free World című filmjéért. Az idén először kiosztott Meleg Oroszlánt (Queer Lion Award) Ed Radtke The Speed of Life-ja kapta. A New York-i történet főszereplője egy 13 éves utcagyerek, aki videokamerákat lop a turistáktól.

A 64. velencei fesztivál 2007-ben 55 film világpremierjének, valamint 6 alkotás nemzetközi premierjének volt a helyszíne; a versenyprogramban 22 film szerepelt.

Tim Burton átveszi az életműdíjat Johnny DepptőlTim Burton átveszi az életműdíjat Johnny Depptől
Forrás: BBC, Index, MTI/AFP, labiennale.org

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS