2019. július 21. vasárnapDániel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ratatouille - lecsó patkány módra

Kassay Réka 2007. szeptember 11. 11:08, utolsó frissítés: 2007. szeptember 10. 18:00

Ha főzésről van szó, nem számít, honnan jöttél, mondta a francia séf. Luxuséttermében a patkányok készítették a vacsorát. Egyikük belopta magát a szívünkbe.
Remy, a rendkívüli szaglóérzékkel megáldott, kék bundás patkány igazi ínyencnek született. Ő nem gyűlöli az embereket, és hiszi, hogy az emberek sem mind utálják a fajtáját. Nem gyűjteni, szemetet turkálni, hanem alkotni szeretne. Az imádnivalóan aranyos, emberi tulajdonságokkal rendelkező állatka a legújabb Pixar-animáció, a L'ecsó (Ratatouille) főhőse.A patkánynemzetség egy idős néni padlásán lakik, s szemétből összeszedett ételmaradékok gyűjtésében merül ki napi tevékenysége. Remy azonban többet vár az élettől. Időről időre belopózik a konyhába, ahol a párizsi mesterszakács, Gusteau szakácskönyvéből és tévéműsorából gasztronómiai szakértelemre tesz szert. Egy véletlen folytán elszakad a családjától, és a séf híres éttermébe kerül.Itt találkozik Linguinivel, az első emberrel, aki hisz neki és megbízik benne: a kétbalkezes szemetesfiú és a tehetséges, találékony állat nemcsak igaz barátságot, hanem munkaszövetséget is köt: Remy a fiú sapkája alatt megbújva irányítja annak mozgását, így Linguini híres és ünnepelt szakács lesz.

A történetet persze tovább bonyolítja a mogorva, új konyhafőnök, a melankolikus kritikus, a patkány családjának megjelenése és egy szerelmi szál is. Ráadásul Linguiniről kiderül, hogy Gusteau törvénytelen gyermeke és egyetlen örököse. Eközben Remy nem tudja eldönteni, hova is tartozik igazából...A film legfőbb vonzereje a nagyon nem emberi külsejű, de nagyon emberi tulajdonságokkal rendelkező és nagyon szeretetreméltó figura, akit remek mimikája és élethű, patkányszerű mozgása tesz „emberközelivé”.

A szereplőtervezés folyamata alatt Greg Dykstra szobrász kézzel alkotta meg agyagból Remy szobormásat, a patkányok szokásairól és karakterisztikájáról pedig egy patkányszakértőt kértek fel konzultációra. A Pixar műtermeinek folyosóján több mint egy évig foglalt helyet egy akvárium házipatkányokkal, így az animátorok tanulmányozhatták az állatok orrát, fülét, lábát és farkát, miközben futnak.Az emberi szereplők karakterrajza is nagyon eredeti, külön említésre méltó Anton Ego ételkritikus alakja, akit állítólag úgy alkották meg, hogy egy keselyűre emlékeztessen.

Komoly kihívás volt az ízlelés, a kulináris élvezetek rajzokban való ábrázolása is. A készítők ínyenc amerikai és francia szakácsokkal konzultáltak, az animátorok pedig főzőórákat látogattak a San Francisco környéki iskolákban. Munkájukat Michael Warch díszlet- és alaprajztervező segítette, aki professzionális séfként végzett, mielőtt a Pixarhoz került.


Ezen kívül ételeket készített a művészeti-, árnyék/festés-, effekt- és díszletmodellező részlegek számára. Külön programok organikus textúrát és mozgást kölcsönöztek az ételeknek, az ízlelés illúzióját pedig absztrakt grafika érzékelteti. A hatást azonban nem annyira az ételek látványa, mint a köréjük megalkotott világ varázsa, a párizsi elit étterem nyüzsgő konyhájának hangulata teszi teljessé.

A L'ecsó hagyományos dramaturgiára épül, vannak benne kiszámítható poénok is, de a humora elsősorban nem a meglepetésekből, hanem a fordulatok látványban való kidolgozottságából fakad.Szintén meghatározó a Párizsról alkotott romantikus kép, mely a kis patkány szemében szívszorongató és lélegzetelállító. Ugyanakkor képileg nagyon valósághű: annak ellenére, hogy magán hordozza a Pixar animációk stílusjegyeit, textúrájában néha szinte filmes látványt nyújt.

Az esőcseppek potyogása, a víz örvénylése a csatornában tízszer olyan összetett, mint a Némó nyomában kék bálna-jelenete. Az egyik jelenethez Kesten Midal árnyék- és színmélységkoordinátor séfruhában vetette magát a vízbe, hogy megvizsgálják, a ruha vizesen hol tapad a testhez, s hol válik áttetszővé a magába szívott víztől.

Ettől csak a film befejezése tér el, mely egy stilizáltabb animációs részletekből álló montázs, amolyan utóhang, amit általában már csak a közönség kis hányada néz figyelemmel, lévén a vége főcím után.A L’ecsó első előzetese a Verdák mozipremierjével debütált, 2006 nyarán. Ebben a jelenetben Remy látható, amint rajtakapják a sajtok között egy ételfedő alatt az étterem egyik asztalán, s épphogy kereket tud oldani. Mint ahogy a legtöbb Pixar-teaser előzetes esetében, ez a jelentsor nem szerepel a végleges filmben.

>>A L'ecsó hivatalos honlapja<<

A második trailert 2007. március 23-án mutatták be. A L'ecsó Big Cheese Tour (Nagy Sajttúra) elnevezésű körút 2007. május 11-én vette kezdetét, s főzőbemutatói mellett betekintést is nyújtott a filmbe.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS