2020. július 15. szerdaHenrik
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A pingvin, a deszka és az operatőrök

K. R. 2007. október 02. 10:14, utolsó frissítés: 01:16

Újabb egész estés animáció egy nonkonformista kisállatról. Ugyanakkor reality tv-show filmes stábbal, dokumentum-felvételekkel. A kettő ötvözete eredeti megközelítést ad az amúgy szokványos történetnek.Cody, a pingvin nem akar a halgyárban dolgozni, mint a szülei. Ő győztesnek született és a győztesek saját útjukat járják – ezt tanulta példaképétől, a nagy Z-től. Így hát elhagyja az antarktiszi Shiverpoolt, és elindul Pen Gu szigetére, hogy részt vegyen az egykori bajnok emlékére szervezett szörf-versenyen.

Nyomában a filmes stáb, aminek a jelenlétét leginkább az önreflexív kiszólásokból érzékeljük. A jelenetek egy része tévés riport-szerű beállítást imitál, a szereplők utólag mesélik a történetet a kamerának és néha a forgatáshoz tartozó kellékek is képbe kerülnek. Máskor viszont, mikor már el is feledkeztünk arról, hogy közben itt egy dokumentumfilm készül, a szereplő egyszercsak kiszól a képből: éhesek vagytok, fiúk? Mire a „kamera” mögül halljuk a stábtagokat.

"A szörföző pingvinek beindították a fantáziámat. Vajon mit mesélnének, ha lehetőséget kapnának rá? Nem volt kérdés, hogy ki kell próbálnunk, milyen, amikor egy animációs filmben is megjelenik a videofelvételek realizmusa." - idézi fel a rendező, Christopher Jenkins.

A kamera jelenléte, mely az interjú-részletekben, a spontán beállításokban, a kameramozgásokban érzékelhető, olyankor is meghatározza a képi stílust, amikor nem a forgatásról van szó, és ez animációban különösen felhívja magára a figyelmet.Szintén jópofák a pingvin-társadalom múltját dokumentáló archív felvételek, és az újságcikkekre emlékeztető beszédes állóképes beállítások, melyek szintén egy-egy múltbeli eseményt magyaráznak. Az egész film dinamikus és a spontaneitás érzését kelti, ugyanakkor, természetesen a legapróbb részletekig kidolgozott és megtervezett.

Kezdettől nyilvánvaló volt, hogy a filmben a hullámoknak is ugyanolyan hitelesnek kell lenniük, mint Codynak és a Pin Gú sziget többi lakójának. Kreatív szakemberek tucatjai dolgoztak az élethű hullámokon, videófelvételeket elemeztek, tudományos vizsgálatokat tanulmányoztak és szörfleckéket is vettek, közben pedig folyamatosan keresték a módot, hogyan tudják kutatásaik eredményét a legjobban hasznosítani."Olyan hullámokat akartunk csinálni, hogy a szörfösök otthon érezzék magukat. Azok a nézők, akik pedig még soha nem álltak szörfdeszkán, megértsék, hogy mi olyan fantasztikus benne." - meséli Paul Lasaine látványtervező.

Interjúkat csináltak olyan szörfbajnokokkal, mint például Kelly Slater és Rob Machado, s mielőtt késznek nyilvánították volna a művet, igazi szakembert hívtak meg a stúdióba: Kelly Slater szörfbajnokot, aki azt a feladatot kapta, hogy kritizálja az animátorok munkáját. Ő elmagyarázta nekik, hogyan lehetne még finomítani a képeken.Az alkotók bevallásuk szerint különös figyelmet fordítottak a hely bemutatására is, arra, hogy a néző egy különleges trópusi szigeten érezze magát, amelynek még az illatát is érezheti a levegőben. Ez a fíling-keltés is olyan, mintha egy riportfilm, vagy dokumentumfilm koncepciójáról lenne szó.

A főszereplő, Cody sem idealizált figura: hiú, makacs és nem látja be a saját hibáit: emiatt össze is szólalkozik Z-vel, aki kimenti a vízből és a szörf-tudományát is megosztja a fiatal pingvinnel. Ezt azért fontos megjegyezni, mert az animációs filmekben ritkán van lehetőség ilyen részletesen kidolgozott alakítások bemutatására."Ha jobban belegondolunk, a pingvinek az emberek karikatúrái" - mondja Sylvain Deboissy art director és figuratervező. "Nagyon hasonlóak a sziluettjeink. A közönség ezért gond nélkül tud azonosulni velük. A tervezés során az volt a célunk, hogy a figurák egyszerre legyenek valósághűek, ugyanakkor emberre is emlékeztessenek."

A Vigyázz, kész, szörf! animációs stílusa a valóság karikatúrája: azt a határt igyekszik megtalálni, hogy érzékelhető legyen: ez már a karikírozott változata a valóságban látható hasonló felvételeknek, de mégis hiteles maradjon, olyan szempontból, hogy ne hágja át a fizika alapvető szabályait.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS