2019. május 21. keddKonstantin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Új diktatúra-feldolgozó film: Jegyesek

K. R. 2007. október 09. 14:31, utolsó frissítés: 12:54

Régi barátok újra találkoznak, s feledésbe merült dolgok kerülnek felszínre: ki kiről és mit súgott annak idején? #b#Újabb diktatúra-témára készült alkotás#/b#sal folytatódik a román filmet népszerűsítő akció.>> A sorozat első darabja: Christina Ionescu: După Ea>>
>> Cristian Mungiu: 4 hónap, 3 hét és 2 nap >>


"Az igazságért néha nagy árat kell fizetni, de akkor is ki kell az igazságnak derülnie" – mondta a kolozsvári bemutató előtt a film rendezője, Nicolae Margineanu. "Erről szól ez a film".


A történet:

Régi barátok újra találkozása: békésen induló hétvége egy tóparti házikóban. Maria, aki egykor kimenekült Amerikába, hazajön látogatóba fiával és egy férfival, akiről később kiderül, homoszexuális. Barátnője, Sanda meghívja családjával együtt egy közös hétvégi kiruccanásra.A találkozástól igazából mindenki fél, és alig várja, hogy túllegyen az egészen. Mint megtudjuk, Maria a Sanda férjének volt a jegyese, sőt, a fia is a férfitől van. Ezt nem tudja Sanda hasonló korú kamaszlánya, aki egyből beleszeret az amerikai fiúba.


A filmben a legérdekesebb

a két nő kapcsolata, a figurák viselkedésbeli változásai. Egyik pillanatban elérzékenyülve elevenítik fel a régi idők emlékeit, utána vádaskodnak. Gyűlölik egymást, de néha percekig úgy tesznek, mintha elhinnék azt, amit láttatni akarnak: a két régi barátnő boldog találkozását.

De attól a perctől kezdve, hogy a vendéglátók megmutatják otthonukat, többek között fegyvereiket, egyértelmű, hogy a felgyűlt feszültség egyszercsak kirobban. Kár, hogy amennyire gördülékeny volt a film az első másfél órában, annyira hatásvadász és túlfeszített a csúcspont a lassított felvétellel, sikollyal, a fegyver földre hullásával, satöbbivel.Az alakítások mintha kicsit túl lennének játszva.

Van úgy, hogy nem tudjuk eldönteni: a színész játssza túl a szerepét, vagy pedig hitelesen alakít egy olyan szereplőt, aki élete minden másodpercében játssza magát. Vannak ilyen fazonok, s Sanda esetében ráismerhetünk erre a típusra. Van azonban egy-egy olyan gesztus is, hogy éppen nincs ráírva a vastag betűkkel a szereplő homlokára: most jött rá, hogy a gyermek az övé.Mindent összevetve,

a bonyolult történet a szereplők repülős múltjáról, ahonnan minden szál elindul, bonyolultabbra van kitalálva, mint amekkora hangsúlyt kap a filmben. Sokkal inkább eltolódik a figyelem a szereplők jellemábrázolására, arra, hogy ki hogyan éli meg az eseményeket.

A film ezzel együtt viszonylag jól megkonstruáltnak tűnik – beleértve a rejtett reklámokat is, mint a kólaivás, vagy a Visa felirat a kirakat sarkában, indokolatlanul hosszan kitartott beállításban.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS