2019. május 21. keddKonstantin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nyuszis vibrátor kell, vagy egy másik űrhajó?

Kiss Bence 2007. október 10. 15:15, utolsó frissítés: 14:15

A televíziós nassolás fogalma igenis létezik. Igazi cinefil persze tudja, hogy a #b#bűntudattal vegyes kéjt#/b# okozó #b#sorozatok#/b# nyújtotta öröm gyors és mulandó, mint az egyéjszakás kalandok, de hát ki az, aki mindig maradandó élményekre vágyna?

Bűnösek vagyunk a vád minden pontjában – azonban ez senkit sem zavar. A Chicago Hope-ot lefújták, a Dallas lefutott, a szappanoperák kusza szálai, silány kivitelezése amúgy sem tűnnek divatosnak manapság, valami eredetibb kellene: távirányítót kézbe, jöhet a kapcsolgatás!


Mit néznek titokban a nők?


>> Sex and The City

A HBO a Szex és New Yorkkal olyan sikert ért el, amit… egyszerűen nézni kell. Carrie Bradshaw nagyon is gyakorlatiasan közelíti meg a New York-i sikeres szingli nő életét.

Apró csalásokkal imádnivaló kliséket tár elénk a Darren Star - Candace Bushnell páros – egy női és féri perspektívából egyaránt hitelesnek, mitöbb tipikusnak tűnő szereplőgárdát hoznak létre. A témák is barátságosak: esik szó házasságról, fiús dugásról női módra, nyuszi formájú vibrátorról, a NAGY Ő-ről, az anyósokról, a szingli létről és a cipőkről…


A Sex and the City 1998 és 2004 közt hat szezont bírt ki, ráadásul egyre nagyobb sikerrel. Sarah Jessica Parkerből azóta ünnepelt filmcsillag lett, a Melrose Place-en illetve a Beverly Hills 90210-en edződött Darren Star új sorozata, a Miss Match azonban hiába ért el az iMDB-n hetes átlagot, mert levették műsorról.

Négy évvel az utolsó SATC rész után fellélegezhetnek a rajongók: 2008 tavaszára elkészül a sorozatból inspirálódott mozifilm is. A gondolat, hogy viszontláthatjuk a bájos Charlotte-ot, az örök szarkasztikus Mirandat, a hímfaló Samanthat és mindenki kedvenc Carrie-jét egyszerre nyugtalanító és vidám: örvendünk a folytatásnak, csak el ne rontsák.

Kedvenc idézetünk:

Charlotte hete valamivel jobban zajlott, mint az enyém. Hétfő éjjel végre eljött az ideje, hogy a takarója alá engedje Michet. Egészen alá…


>> Friends

Monica, Chandler, Ross, Rachel, Joey és Phoebe kalandjai is New Yorkban játszódnak. A történetek jelentősen egyszerűbbek a SATC-nél, elvégre sitcomról (azaz kabarészerű sorozatról) van szó. A baráti illetve párkapcsolatok állnak a Friends középpontjában is, sok humorral fűszerezve, azonban sokkal szelídebben, mint a SATC esetében. Meztelenség csak burkolt formában fordul elő, azonban hajmeresztőbbnél hajmeresztőbb dolgok történnek.


A sorozat kerek tíz éven keresztül futott 1994 és 2004 közt. A Friends sikerén felbuzdulva útjára indult a Joey is, ám a második szezon végén, 2006-ban alacsony nézettségi rátákra hivatkozva abbahagyták a forgatásokat.

Kedvenc idézetünk:

Phoebe: Még mindig szereted Rachelt.
Ross: Nem, én nem.
Phoebe: Feleségül vetted.
Ross: Vegasban. Úgy be voltam rúgva, hogy Joeyt is feleségül vettem volna.
Phoebe: [dühösen] Héj! Sokkal rosszabb is juthatott volna neked, mint Joey Tribianni.


>> Desperate Housewives

A Desperate Housewives magyarul a nem kimondottan találó Született feleségek címet viseli. Az ideális család agyonkoptatott történetei helyett valami újat nyújt. A női barátságok is más színt kapnak, különösen a néha nem működő házasságok, intrikák, bűncselekmények közt.

Esik itt szó mindenről: gyilkosság, megcsalás, szeretkezés, vagy épp a szomszéd fiának megrontása – mindez az amerikai külvárosok látszólag ártatlan világában.


A tökéletesség megszállottja, Bree, a karrierje csúcsán visszavonult anya, Lynette, a kétségbeesés határán lavírozó Susan, a volt modell, Gabrielle és a Samantha Jones-inkarnáció Edie, aki minden pasit megkap, 2006-ban nem csak a közönség szimpátiáját, hanem a legjobb televíziós sorozatnak járó Golden Globe díjat is learatták. A sorozat negyedik szezonja elején tart és az idén a legjobb színésznőnek járó Golden Globe-ra pályázik.

Kedvenc idézetünk:

Karl: Ha a szív egyszer akarja, amit akar...
Susan: Hát tudod, az én szívem bántani akar, de én tudok magamon uralkodni!


Rajzfilmek, nem (csak) kicsiknek

>> The Simpsons

Az okker- és kanárisárga közt ingadozó Simpson család nemrég járta be a mozikat. Simpson apuka, a megbízhatatlan biztonsági szakember, Homer megmentette Springfieldet – igaz, a város elsősorban miatta került ilyen helyzetbe. Az anyuka, Marge azóta is vidáman elfojtja mindennemű érzelmeit és menedzseli a család babáját, Maggie-t, a kisördög Bartot és a stréber Lisát.


A sorozat épp a 19. szezont tapossa, a régi recept szerint: sok poén, egy kis Amerika-kritika és egy olyan világ, ahol a szereplőkben túlcsorog valamilyen tulajdonság. A Simpson család az első olyan sorozat, ami rajzfilm létére próbál a műfaj átlagánál komolyabb lenni. Ha 1989-tól működik ez a recept, ezután is fog.

Kedvenc idézetünk:

Simpson nagypapa: Az én Homérom nem kommunista! Lehet, hogy hazug, hogy disznó, hogy idióta, hogy kommunista, de nem, ő nem pornósztár!


>> Family Guy

Az európai free tv adók valahogy mellőzik az egyik legkedveltebb amerikai család kalandjait. A Family Guy a Simpsons családnál valamelyest valósabb – leszámítva a család beszélő kutyáját. Az 1999-ben indult sorozat mára jóval merészebb és – ami számít – poénosabb a Simpson családnál. Az apuka, Peter lehet, hogy nem okosabb Homernél, de sokkal megfontolatlanabb, sőt agresszívebb is. Az erőszak sem esik nehezére, bár ebben a család babája szokott jeleskedni.

Kedvenc idézetünk:

Chris Griffin: [babakönyvből néz fel] Nézd, anya, itt a kiszakadt óvszer, ami a születésemhez vezetett.
Lois Griffin: [megöleli Christ] Ó, Chris, te vagy a kedvenc balesetem!
Chris Griffin: [Meghez fordul] Látod? Én vagyok a kedvence!


>> South Park

Terry Park és Matt Stone állítólag a frusztrációjukat akarták levezetni, amikor nekiálltak animációs filmet készíteni. A 2D animációt azonban csak az első szezon közepétől készítik számítógéppel: addig mindegyik figura papírból készült másával dolgoztak. Az iskola veszélyes hely, főleg ha az ufók, a jeti, vagy az Ace of Base korszakban befagyott ember azzá teszi.


Ahhoz képest, hogy South Park Alsóbivalyröcsöge kategóriájú város, meglehetősen sok galibába keveredik Stan, Kyle, Cartman és az örök lúzer Kenny (aki minden rész végén meghal). Park és Stone nem aggódnak nagyon a jó hírükért. A South Parkban Szaddám Huszein a Sátánnal él meleg párkapcsolatban, a katolikus egyházi méltóságok pedofilek, a gyerekkórus pedig a barna hangot keresi, amitől mindenki bekakál. A fekete humor kedvelői kajálják is nagykanállal.

Kedvenc idézetünk:

Chéf: Helló bogyókák!
Gyerekek: Csókolom, Chéf bácsi!
Stan: Chéf bácsi, mi az a prosti??
Chéf: Ghhh… Honnan szeditek, ti gyerekek ezeket a dolgokat: Chéf bácsi, honnan jönnek a babák, Chéf bácsi, mi az az anális aktus, Chéf bácsi, mi az a prosti? Miért nem mondjátok soha, hogy Chéf bácsi, szép a mai nap, ugye? Gyerekek: Chéf bácsi, szép a mai nap, ugye?
Chéf: Köszi!
Gyerekek: Chéf bácsi? Mi az a prosti?


Szigorúan férfiaknak:

>> Stargate: Atlantis

A Csillagkapu segítségével bolygók közt lehet utazni. Persze az űrben minden lukban ellenséges idegenek várnak, akiket az Atlantis esetében lidérceknek (azaz: Wraith-eknek) hívnak. Az idegen galaxisban a kis földi csapat elég nehezen boldogulna, ha nem bukkant volna rá Atlantiszra, az elveszett városra, ami a 21. századi földi technológiához képest sok, sok meglepetést tartogat. Van itt űrhajó, energiapajzs és egy olyan ellenség, melynek elpusztítása négy szezon alatt nem oldódott meg.


A helyzet nemcsak, hogy nem javult, hanem még drasztikusan romlott is, mivel az életszívó lidércek mellett feltűnt egy újabb ellenség, az ember alakú robotok formájában: a replikátorok. Az elpusztíthatatlan, mindenhez adaptálódó robotok gondolatát mintha már a Star Trek The Next Generationben is láttuk volna. Péntek esti szórakozásnak azonban így is megfelel.

Kedvenc idézetünk:

Dr. McKay: Lássuk csak, milyen opcióink vannak: lassú halál, gyors halál, fájdalmas halál, hideg és magányos halál! Így mindjárt gyorsabban megy a munka!


>> Lost

Valahol, Ausztráliából Amerikába menet az Oceanic Airlines 815-ös járata lezuhan. A repülő több darabba törik, de ennek ellenére meglepően sok a túlélő. A komplikációk akkor kezdődnek, amikor kiderül, hogy a sziget, amelyen kikötöttek, meglehetősen ellenséges, sőt néhány más ember is lakik rajta, akik egyáltalán nem nézik jó szemmel az újonnan érkezetteket.

A legtöbb sorozattal ellentétben a Lost forgatókönyvírói előszeretettel gyilkolásszák a hősöket. Itt senki sincs biztonságban, ráadásul semmi és senki sem az, aminek látszik. Televízióban tortúra ilyen sorozatot követni, aki teheti, szerezze be DVD-n.Kedvenc idézetünk:

Locke: Igen Jack, azért szaladtam át a dzsungelen a puskaropogás irányába, mert nem érdekel Michael.


>> Heroes

Az evolúció kulcsa a változás. Azok az élőlények, amelyek nem adaptálódnak, nem fejlesztenek ki új tulajdonságokat, kipusztulnak. Mi történik akkor, ha az evolúcióban több millió évvel lekörözi egyik ember a másikat? Megtanul repülni, pillanatok alatt újranöveszti a levágott kislábujját, vagy meg tudja állítani az időt?


Első pillantásra talán gagyinak tűnik a sorozat, de a scifi-rajongók imádni fogják. A Hősök alapötletét az amerikai Marvel Comics kiadóhoz tartozó X-Menből merítették, amit az is bizonyít, hogy a Marvel alapítója, Stan Lee is előbukkan az egyik részben. A nézőket az izgalmas történet mellett még némi öniróniával is kecsegteti a Heroes. Ha pedig Stan Lee is a nevét adja valamihez, azt muszáj megnézni!

Kedvenc idézetünk:

Hiro Nakamura: Az egyetlen gondom az, hogy el kéne rejtsem az identitásom! Talán egy kosztüm kéne…
Ando Masahashi: Ha palástokról és sztreccsnadrágról kezdesz beszélni, én lelépek!


Kedvenceink, amik kimaradtak:

CSI

A CSI, azaz Helyszínelők sorozatból több verzió is létezik, mindegyik a Jerry Bruckheimer produkciós irodája kezében. Ha gyilkosságról van szó, akkor a CSI Miami-i, New York-i vagy las vegasi csoportja fényt derít a történtekre. A CSI egyet jelent az izgalmas, de nem túl hosszú krimivel. Kitűnő szerda esti szórakozás.


Two and a Half Men

Sitcom kategóriában indul Charlie Sheen új sorozata. Az öregedő playboyhoz beköltözik a csupa görcs és stressz öccse. A házvezetőnő nem tűr ellentmondást, és kiderül az is, hogy Charlie öccsének gyereke is van. Fekete humor és szarkazmus a köbön, még a hétfő estét is feldobja.


Dr. House

Eleged van a nyálas orvos-sorozatokból? Mit szólnál egy kötekedős, szarkasztikus orvoshoz, aki fájdalomcsillapító és vodka után is hajlandó gyorsasági motorra ülni? Dr. House hamar belopja magát a szívekbe.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS