2020. február 22. szombatGerzson
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egyre nagyobb nevek a Filmtettfeszten

K. R. 2007. október 15. 19:34, utolsó frissítés: 16:55

Hetedik születésnapját ünnepli a Filmtett folyóirat. Ezzel együtt a filmfesztivál is projektorvásznas, DVD-s vetítéssorozatból igazi mozi-fesztivállá nőtte ki magát. Jövőre hétnapos rendezvénysorozat lesz.
Október 18-án kezdődik a Filmtett mozgóképes havilap 7. születésnapjával egybekötött rendezvénysorozat, a Filmtettfeszt, melyen kisfilmek és dokumentumfilmek mellett kortárs magyar nagyjátékfilmek is vetítésre kerülnek.Láthatjuk többek között Szász János Ópium című filmjét, mely a 2007-es Magyar Filmszemlén a legjobb rendező és a legjobb operatőr díját kapta, Mészáros Péter Kythéra című filmjét, melyet szintén a 2007-es Filmszemlén a legjobb női alakításért (a kolozsvári Kovács Kata szerepléséért) díjaztak, valamint olyan közönségfilmeket, mint a Csak szex és más semmi (r. Goda Krisztina).


A fesztivál zárófilmje Pálfi György Taxidermiája lesz, mely a számos fesztiválon kapott díj mellett idén Magyarország Oscar-jelöltje lett.


Az idei fesztivál különlegessége az október 21-én tartandó tematikus nap, mely a kolozsvári némafilmgyártás virágkorába nyújt betekintést. A rendezvény régi plakát- és fotókiállítással kezdődik a Kolozsvári Állami Magyar Színházban, majd a közönség élő zongoraszó kíséretében tekintheti meg a fennmaradt filmeket.

Az esemény alkalmat ad arra is, hogy a fesztivál a román közönséget is megszólítsa. Bár a román feliratozás egyelőre nem fér bele a költségvetésbe, a nagyjátékfilmeket szinte mind angol felirattal ellátott kópiáról vetítik.


A vetítések helyszíne a Győzelem mozi, a fesztiválkocsma az Insomnia, de közönségtalálkozók zajlanak majd a Győzelem mozi emeletén nyílt Cine Caféban is. A napi belépő egy bármikori Filmtett, mely a helyszínen is megvásárolható, a nagyjátékfilmek vetítésére viszont külön Filmtettet kell váltani.

A vasárnapi tortabontáson a szerkesztőség bemutatja a Filmtett készülőben levő új internetes oldalát, mely jövőtől az újság megjelenésének felülete lesz. Az új filmes portálról a későbbiekben részletesebben beszámolunk.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS