2019. július 21. vasárnapDániel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Jövőre szellemidézés? Jelentés az animáció világnapjáról

Kassay Réka 2007. október 29. 18:24, utolsó frissítés: 16:38

Manapság már szinte bárki készíthet animációt, és még számítógép sem feltétlenül kell hozzá. Ezt megtapasztalhatták a hétvégén azok, akik felkeresték az egykori malom épületét Nagyváradon.

Nagyvárad ismeretlen utcáin bolyongunk, a 150 éves malom épületét keressük. Nem sok sikerrel járunk, de a Góbé csárda említésére rögtön útbaigazítanak. A helyszínválasztás nem véletlen, tudjuk meg Balázs Zoltántól, az animációs világnap váradi szakaszát szervező Metrion Egyesület alelnökétől.Egyrészt ezzel is fel szeretnénk hívni a figyelmet a város elfelejtett építészeti értékeire, ugyanakkor alternatív helyszíneket keresünk a nem kimondottan akadémikus művészeti megnyilvánulások számára. Sőt, a tervekben a Metrion karaván is szerepel, melynek célja más városokban levő, hasonló helyszínek felkutatása “vándor” filmvetítések céljából.


A szervezés is szándékosan laza, és ez senkit sem zavar. A program inkább a résztvevők hangulatának, igényeinek, mint az előre kitalált változatnak megfelelően alakul. Hogy az esti buli után másnap dél körül cammogunk be a helyszínre, és még nem maradtunk le semmiről, az mindenkinek belefér. Estére viszont szép számmal összegyűlnek az emberek, az alternatív programok többeket odavonzanak.

A helyszín és az alkalom szülte az ötleteket: a szervezők nem hagyományos köszöntőjét is. A képen: Németh László, Balázs Zoltán, Szakáts István és Patrovits Tamás.A helyszín és az alkalom szülte az ötleteket: a szervezők nem hagyományos köszöntőjét is. A képen: Németh László, Balázs Zoltán, Szakáts István és Patrovits Tamás.


A tavalyi rendezvényhez képest most a román közönséget is próbáltuk megszólítani, mindent két nyelven hirdettünk – mondják a szervezők: Balázs Zoltán és Németh László. A malom egyik termében vetítések folynak, a másikban képregény-kiállítás, előadások, koncertek, bulik. A többiben pedig lehet bóklászni, kiváncsiskodni, még csúszkálni is (hogy szabad-e, az máshova tartozik).

Kilátás a malom bástya alakú tetejéről. Éljen a Román Szocialista Köztársaság!Kilátás a malom bástya alakú tetejéről. Éljen a Román Szocialista Köztársaság!
Száz éves lisztet is találtunk a malom emeleténSzáz éves lisztet is találtunk a malom emeletén


Szombaton új kifejezés került a fogalomtárunkba: a csőszínház, melynek jelentését még nem sikerült felderítenünk. A váradi Oberon Csőszínház Jerzy Broszkiewicz Botrány Hellbergben című darabját mutatta be, majd a KonzervArtaudrium Színházi Műhely (Debrecen) Mizújs... című improvizációja hagyott bennünk mély nyomokat (a társulattal készített interjúnk itt olvasható).

Az Oberon Csőszínház előadásaAz Oberon Csőszínház előadása


Később Cserei Csaba dobkoncertjébe hallgattunk bele, majd aki bírta, hajnalig táncolhatott a DJ/VJ-partin. És annak érte meg jobban, aki bírta, mert a hideg miatt egyszerűen nem lehetett nem bulizni.

Vasárnap Matei Branea mutatta be hardcomics karikatúráit és a Planeta Moldova együttessel közös munkáit, majd Szakáts Istvántól láthattunk válogatást az AniMotion fesztivál anyagából. Jelen voltak a bukaresti Otaku magazin szerkesztői is, akik lapjuk legújabb (harmadik) példányszámát ismertették.

Cserei Csaba produkciója nem csak dobkoncert hanem valóságos showCserei Csaba produkciója nem csak dobkoncert hanem valóságos show


Matei Branea és hardcomics karikatúráiMatei Branea és hardcomics karikatúrái


A vetítőterem előtt elhelyezett animatron külön attrakciónak számított: az asztalnyi nagyságú fémszerkezet két oldalára egy lámpa, illetve egy kamera van felszerelve, továbbá sok kis mütyür is tartozik hozzá. Segítségével bárki készíthet néhány másodperces animációt és azonmód haza is viheti, ha van nála egy memorystick.

Nálunk nem volt, pedig a történetet már majdnem kitaláltuk. De remélhetőleg összefutunk még hasonló rendezvényen az eszközzel, melyet a nyáron megtartott AniMotion alkalmával készített Szakáts István, az AltArt alapítvány elnöke. Célunk az volt, hogy az emberek felejtsék el azt a gondolkodást, hogy animációt csak számítógépen rajzolva lehet csinálni – mondta az eszköz gazdája.

Háttérben a vetítések, előtérben az animatron és gazdájaHáttérben a vetítések, előtérben az animatron és gazdája


Ma már bárki készíthet animációt, csak egy digitális fotógép kell hozzá – erősíti meg Radu Igazság, a bukaresti UNATC egyetem animációs szakának tanára. Továbblépést az jelentene, ha az iskolás, és kísérleti rövid animációk szintjéről eljutnánk a komolyabb filmekig. De ahhoz már nagyobb támogatás kell.

A kevés meglévő hazai stúdióban viszont többnyire külföldi megrendelésre gyártanak anyagokat.

A bukaresti Dacodac stúdió tíz évi működés után most jutott el oda, hogy bemutasson egy saját animációs nagyjátékfilmet. A hazai médiában viszont egyszerűbb külföldi anyagokat megvenni és azokat lefordítani. Én egyetlen animációs sorozatról tudok, melyet Romániában gyártanak és román tévéadón közvetítenek: ez az Animat Planet politikai kabaré-sorozat az Antena1-en, meséli Radu Igazság.

A romániai helyzetet tükrözte a vetítési program is: a koreai, portugál, francia, lengyel, magyar és egyéb animációk között a hazai alkotások nem képviseltették magukat hasonló mértékben.

Míg nálunk inkább egy szűk, többnyire állandó és nagyrészt szakmai közönség érdeklődését keltették fel a négy városban (Kolozsváron, Marosvásárhelyen, Sepsiszentgyörgyön és Nagyváradon) szervezett vetítések, Magyarországon sokkal nagyobb érdeklődésnek örvendett az animáció világnapja – tudtuk meg Patrovits Tamástól, a Manifeszt (Magyar Animációsfilmes Szakmai és Érdekvédelmi Egyesületet) elnökétől, aki szintén a fesztivál meghívottja volt.

Jövőre még nagyobb buli lesz: az első stop-motion animáció száz éves évfordulóját ünnepelhetjük majd (1908-ban készítette a francia Émile Cohl az első, Fantasmagorie című, ilyen technikával készült animációt).

A rendezvény viszont megtartja spontán jellegét, ezért még nincsenek konkrét elképzelések a jövő évi eseménnyel kapcsolatban. De szóba jöhet például szellemidézés: díszmeghívottnak megidézzük Cohl szellemét, mondják a szervezők. Mi pedig nem vagyunk meggyőződve róla, hogy csak viccelnek.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS