2020. június 1. hétfőTünde
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Filmfesztivál a könyvek között

K. R. 2007. november 06. 17:16, utolsó frissítés: 16:29

5 kontinens, 45 ország, 449 nevezésből 56 versenyfilm. Mi újat hoz idén a marosvásárhelyi nemzetközi rövidfilmfesztivál? #b#Holnap startol a 15. Alter-Native#/b#

November 7-11 között zajlik Marosvásárhelyen a 15. Alter-Native nemzetközi rövidfilmfesztivál. A 14 év alatt megszokott helyszín, a Kultúrpalota felújítása miatt idén a rendezvény a Nemzeti Színházban lesz megtartva.

A vetítések, mint eddig is, párhuzamosan folynak majd, a kiállítások a páholyfolyosókon lesznek megtekinthetőek, ezen kívül lesz még egy kiállításhelyszín: Bartha József új műterme. A Blues kocsma, ahol a Yesterdays fellép, úgymond fesztiválkocsma lesz, a többi koncert helyszínéül a színház nagyterme szolgál – foglalja össze Gáspárik Attila, a fesztivál művészeti igazgatója.

>> A fesztivál programja itt letölthető >> (.pdf, 49 Kb)
Torlódást okozhat, hogy a rendezvénnyel párhuzamosan, szintén a szinházban zajlik majd a Könyvvásár: 46 könyvstand lesz felállítva a színház előcsarnokában. Ez azért is lehet zavaró, mert a Kultúrpalota előcsarnoka szerves része volt a fesztiválnak, úgy is, mint a találkozók, szakmai beszélgetések helyszíne – mondja Gáspárik.

–Az új helyszín technikailag is új kihívásokat jelent. Az embernek 14 év után azért vannak bizonyos elvárásai a fesztivállal szemben, mi pedig a jól kitapasztalt technikai berendezés helyett ki kellett találjunk valami újat, mert ennek a teremnek más adottságai vannak, ráadásul nem is filmek vetítésére építették – teszi hozzá.A versenyben 56 film vesz részt, melyet 5 kontinens, 45 országának 449 alkotásából válogatott ki az előzsűri. Voltak nagy színvonalbeli különbségek, de nem a versenybe bekerült és a be nem került filmek között. Sok jó alkotás kimaradt a programból, a filmek számának korlátozása miatt – számol be Balázs Zoltán, az előzsűri tagja.

A négy kategóra filmjei (dokumentum, fikciós, kísérleti és animációs kisfilmek) közül a kísérleti és a fikciós filmek vannak túlsúlyban, úgy a benevezett, mint a versenybe bekerült filmek között. Ez az arányosság azonban nem volt szándékos, a filmek színvonala alapján alakult így, tudjuk meg az előzsűritagtól.

A versenyprogram mellett 14 játékfilm, többek között Jancsó Miklós, Antonio Nuić, Szász János, Radu Gabrea, Radu Igazság, Mészáros Péter, valamint a tavaly tragikus körülmények között elhunyt Cristian Nemescu nagyjátékfilmje is látható lesz.Az idei fesztivál díszmeghívottja Horvátország. A versenyprogrammal párhuzamosan bemutatkozik a zágrebi Szépművészeti Akadémia, csütörtökön pedig a kisteremben Marijan Crtalic és Zlatko Kopljar videoprojekcióinak bemutatására kerül sor. A zsűrinek két horvát tagja lesz: Darko Bakliza és Hrvoje Laurenta.

Horvátországban nagyon magas színvonalú filmgyártás folyik. Ezen kívül arra gondoltunk, hogy ameddig Románia nem volt az EU tagja, nekünk is rossz volt kinézettnek lenni, s most úgy éreztük, szép gesztus lenne, ha egy, a tagság küszöbén álló országot hívnánk meg – magyarázza Gáspárik Attila.

Ami a kiegészítő programokat illeti, a fesztivál keretében fellép Dés László, Hobó, Tapinarii, Yesterdays, Bohém Ragtime Band. Újdonságnak számít még, hogy a fesztivál bizonyos mértékben más városokat is érint majd: idén Dés László Kolozsváron és Udvarhelyen is fellép (Kolozsváron csütörtökön, a Kolozsvári Rádió stúdiójában). A szervezők a későbbiekben is szeretnék folytatni azt a hagyományt, hogy a külföldi előadókat a fesztivál alkalmával meghívják más városokba is.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS