2020. június 1. hétfőTünde
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Színvonalas versenyprogram, felolvasómaratonnal

Kassay Réka 2007. november 09. 12:42, utolsó frissítés: 12:42

Napközben nagy forgatag: #b#15. Alter-Native Rövidfilmfesztivál#/b# a marosvásárhelyi Kultúrpalota helyett a könyvvásározó Nemzeti Színházban.
Mi ez a tömeg? Ez az első gondolatom, ahogy közeledem a 15. Alter-Native filmfesztivál helyszínéhez. A Nemzeti Színház előtere vásárlókkal tele, sok-sok iskolás bolyong a könyvek között. A fesztiválnak csütörtökön még nem olyan nagy a látogatottsága (a legelső versenyblokkot alig kéttucat ember kezdi el nézni), és az a kevés ember is elkeveredik a könyvvásár fergetegében. Mikor végre összefutok néhány ismerőssel, kiderül:


nem is tudtak a helyszínváltozásról

és egyből a Kultúrpalotához mentek. Estére már összegyűlnek az emberek, és csak a fesztiválozók maradnak, ekkor már otthonosabbá válik a hely.A belépési rendszert ezúttal karszalagokkal oldották meg: a színház tele van önkéntes diákokkal, akik a terem minden bejáratánál ellenőrzik a karkötőt. A nagyterem filmnézésre megfelelően ki van alakítva, és szinte nem számít, hova ül az ember: mindenhonnan jól lehet látni. A kistermet kissé nehezen kaptam meg az elején, mert bár állítólag vannak útbaigazító táblák, a színház első bejárata felől nem látni azokat.

A filmek azonban feledtetik a kellemetlenségeket: a versenyprogram színvonalas, változatos,


sok a jó alapötlet

és kevés az olyan téma, amire rámondhatom: ilyent láttam már. A filmek és a sötétség kábulatából kilépve előfordulhat, hogy pont egy felolvasómaratonon kell keresztülcsörtetni, ezért kissé furcsán érzem magam. De a vásárnak is van egy hangulata, és lehet, hogy a Kultúrpalotához való ragaszkodásom inkább a megszokás miatt van.

>> A fesztivál programja itt megtekinthető >>

Az ország lakosságának azon 10-12%-ához tartozom, aki moziba, színházba jár, ez derül ki az Audiovizuális Tanács egyik legutóbbi felméréséből – mondta a fesztivál megnyitóján Demeter András, a Kulturális és Vallásügyi Minisztérium államtitkára, aki e tisztsége mellett színész és az Alter-Native fesztivál zsűritagja.

Mivel a filmgyártás támogatására úgy néz ki, hogy beindult egy működőképes rendszer,


már csak a lehetőséget kell megteremteni,

hogy a közönséghez is eljussanak a készülő filmek. A mozik az országban köztudottan nagyon rossz állapotban vannak, ezért a jövő héttől egy új kormányrendelet lép érvénybe, mely szerint 2008 tavaszáig minden mozit átadnak a helyi önkormányzatoknak, jelentette be Demeter.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS