2020. január 29. szerdaAdél
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Fél délután verte a zsűri a fejét a falba

Kassay Réka 2007. november 12. 17:39, utolsó frissítés: 16:19

Mozi a színházban, teaillat, vásári forgatag, erős, de már kevésbé alternatív mezőny: összefoglaló a #b#15. Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztivál#/b#ról

Nem volt ünnepi különszám az Alter-Native nemzetközi rövidfilmfesztivál 15. kiadása, ugyanis a szervezők számára a fesztivál minden évben egyformán fontos ünnepi alkalom – 2 hónapnyi fesztiválnapot számolhatunk össze a rendezvény történetében, tudtuk meg a bemondóktól a díjkiosztó gálán.

Idén az Alter-Native mégis más volt, mint az eddigi években: a helyszín zsúfoltabb, a vetítőterem viszont (nézői szempontból) alkalmasabb a Nemzeti Színházban.Azt még nem tudjuk pontosan, hogy hány jegy kelt el, de ez nem is releváns, mert legalább annyian jöttek meghívóval, mint amennyien belépőt vásároltak – mondta el lapunknak Sipos Levente, a fesztivál igazgatója. Viszont a tavalyi közönségnek kb. 75-80 százaléka vett részt a fesztiválon: ennyit veszített a rendezvény a helyszínváltás miatt. Sajnos hirdetni sem tudtuk a változást, mert nem volt szabad plakátolni a kampány miatt – tette hozzá az igazgató.

A nézők vetítőterem felé haladva kellemes, fűszeres illatfelhőn haladtak át: több, mint 1000 pohár teát és 5-600 pohár kávét adtak el a fesztivál ideje alatt a teás stand árusai. A más városból odalátogatók pedig kétszeresen profitálhattak a helyzetből, a szünetekben ugyanis a könyvesbódék kínálatából lehetett kedvezményesen vásárolni.

A szervezőknek nem volt könnyű dolga: az elvárások a fesztivállal szemben egyre nagyobbak, azonban hiába a 14 éves tapasztalat, az új helyszínen új rendszert kellett kialakítani és több önkéntes munkáját kellett összehangolni, ami nem mindig működött zökkenőmentesen. A vetítés közben előforduló bakik közül első sorban az volt kifogásolható (főleg a jelenlevő alkotókkal szemben), hogy a versenyfilmek végéről többször is lemaradt a stáblista.A fikciós és kísérleti filmek túlsúlya a díjazásban is megmutatkozott (a nyertes filmek listája megtekinthető itt). A zsűri fél délután verte a fejét a falba mert nem adhatott mindenkinek díjat, akinek szeretett volna, mondta a gálán Kőrösi Zoltán zsűritag. Több figyelmet kellene fordítanunk a dokumentumfilmekre, mert ez a műfaj sajnos eléggé háttérbe szorult, a tömegmédia sem igazán kedveli – hangsúlyozta Kőrösi.

Hozzá kell tenni, a dokumentumfilmeknek van ugyan külön fesztiválja (film.doc, Astra), az Alter-Native-on is helyük van a jó alkotásoknak, műfajtól függetlenül: a fesztivál egykori, valóban alternatív profiljának érvényesítése már nem szempont a válogatás során. A fődíjat például az izraeli Rodeon Brodsky Tolya című dokumentumfilmje kapta, és Bálint Atrhur Kisvárosi mozi című szituációs dokfilmje is különdíjat nyert.

Az udvarhelyi mozi bezárásáról szóló film az alkotó “legtisztább” munkája, olyan szempontból, hogy semmilyen szinten nem befolyásolta a szereplőket: a párbeszédek, a vicces jelenetek mind a helyzetből adódtak, az operatőr csak megfigyelőként volt jelen.

Kb. 6 órányi nyersanyagból készült el a 30 perces film – meséli Bálint Arthur – már két éve leforgattam, csak most jutott időm összevágni. Nem igényelt különösebb szervezést, mert jól ismertem a szereplőket és a körülményeket, viszont amikor elkezdtem filmezni, nem tudtam, hogy lesz-e belőle egy jó sztori, vagy csak dokumentumértékű felvétel marad.

A végeredmény azonban dramaturgiailag jól felépített, kerek egész történet, mely végig fentartotta a nézők érdeklődését.Meglepő volt idén az animációs filmek viszonylag kis száma. Ez a műfaj sokak számára úgy tűnhet, hogy könnyű út a filmes paradicsomba, azonban egy komoly munkához nagy mesterségbeli tudásra van szükség – mondta Kőrösi Zoltán.

Az animációs filmnek az eredeti technikai megoldásokon kívül az összes többi szempontból is ugyanolyan jónak kell lennie, mint bármilyen más filmnek. A zsűri azonban hiányolta azt a fajta alkotói hozzáállást, mely egy kissé eltávolítja a szerzőt a művétől, hogy külső szemmel is tudjon arra tekinteni. Azaz lehettek volna esetenként humorosabbak az animációk.

A Pengeélen című, különdíjjal jutalmazott 3D-animációban a jól kidolgozott képek egyben humorosak is voltak. A filmben egy műkorcsolyázó elesik edzés közben, és a szeme előtt rémálomként jelenik meg a rá váró jövő. Az élethű mozgásokat profi korcsolyázók filmezése és megfigyelése után dolgozták ki, egy év alatt készült el a 6 és fél perces film – számol be Nikita Ratnikov, az animátor. A gyártó cég főleg 3D-effektusokat gyárt filmek számára, nem foglalkoznak külön animációsfilmek készítésével, ezért nem is számítottak rá, hogy filmjük elnyeri a zsűri tetszését.Általában megfigyelhető, de különösen érvényes az animációkra, hogy az ötlethiányt sokkolással próbálják pótolni. Természetesen elfogadhatóak a beteges, olykor perverz témák is, ha a film lényege ezt megköveteli, de elég sok esetben a morbid gyereksztorik, a feliratok között csöpögő vér, a belső szervekből keletkező agyszülemények öncélúnak tűntek.

Külön csemege volt a Zágrábi Stúdió válogatása: az egyszerű geometriai formákból készített, illetve a vonalrajzos minimál-animációk karakter, ötlet és megvalósítás szempontjából is eredetiek voltak. Jövőre Németország lesz a díszmeghívottja a fesztiválnak, mely a tervek szerint újra a Kultúrpalotában várja vendégeit.

A külföldi előadók más városokban tartott fellépéséből viszont nem lesz hagyomány. Ezt ők kérték, hogy ha már eljönnek, akkor több helyen felléphessenek – magyarázza Sipos Levente – viszont a helyi szervezők nem fordítottak rá elég figyelmet, nekünk pedig nem volt kapacitásunk ezzel is foglalkozni. Ezért ez valószínűleg nem fog megismétlődni. A Kolozsvári Rádiónál tartott Dés László koncerten nagyon kevesen voltak, tudtuk meg az egyik résztvevőtől.

A Yesterdays fellépése a fesztiválkocsmában nagy sikert aratott és a Bohém Ragtime Jazz Band is nagyon jó választás volt. A bolond, saját kifejezésükkel élve szinte elmebeteg banda vidámsággal töltötte meg a színház nagytermét, a műsorukat a műfajhoz nagyon jól illő, spontán gagek fűszerezték. A közönség látványosan szórakozott a jazz és a ragtime ritmusára, és csak három ráadás után volt hajlandó “leengedni” a színpadról az együttes tagjait, akik mindenkinek eredményekben gazdag jó éjszakát kívántak.Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS