2019. május 21. keddKonstantin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Amit nem tudtál a 21. század designjáról

Kertész Melinda Kertész Melinda 2007. december 11. 09:35, utolsó frissítés: 2007. december 10. 19:07

Miközben a kefe alakú gyümölcstálban gömbölyödő almát elrágcsálod, a mikrohullámú sütőben elkészül a reggelid. Mire a mikróba beépített rádióban meghallgatod az időjárásjelentést, eldöntheted, mit veszel fel aznap. #b#[könyvespolc] #/b#
Miután elfogyasztottad az úszógumi formájú tartóba ágyazott lágy tojást, elmégy a fürdőszobába fogat mosni, és meg sem fordul a fejedben, hogy azért simul az Oral B fogkeféd nyele a markodba, mert a Lunar Design formatervezői elgondolkodtak azon, hogy milyen alakúra modellálják.

Inflate tojástartó, 
<br />
<b>James Irvine</b> <i>Soundwave</i>
<br />
mikrohullámú sütője és rádiója

mikrohullámú sütője és rádiója" >Inflate tojástartó,
James Irvine Soundwave
mikrohullámú sütője és rádiója
Majd levered a kicsi, piros, kalapra emlékeztető fürdőkáddugót a kagyló széléről, és nem jut eszedbe, hogy azt is kitalálta valaki, nevezetesen az angol Marc Newson formatervező.

A 21. századi formatervezés nem szorítkozik a közönséges berendezésre: a designerek arra is gondoltak már, milyen alakúnak és színűnek kell


a kádad trendi dugójának lennie.

A formatervezés egyik fontos célja lesz, hogy otthonosabban mozogj a lakásodban lévő székek és egyéb bútordarabok meg az összes többi ketyere között.

A Charlotte és Peter Fiell szerkesztette, Design a 21. században című, három évvel ezelőtt megjelent kötet az első olyan munka, amely összefoglalja századunk formatervezési tendenciáit. A még terv és prototípus szintjén létező tárgyak hamarosan kitöltik mindennapi életünket, és komoly szavuk lesz ennek minőségének meghatározásában.

A Design a 21. században című album a világ különböző részeiről származó 45 kortárs formatervező és formatervező csoport legfrissebb, legprogresszívebb munkáin keresztül a holnapról való elképzeléseket mutatja be.

Nemcsak alkotnak, hanem formálnak is: ők azok, akik képesek meghatározni, milyen irányba terelődik a formatervezés úgy, hogy az közben megfeleljen a fogyasztók valós igényeinek.

Az összeállítás a designerekre helyezi a hangsúlyt, a közismert Philippe Starck, Ron Arad, Loss Lovegrove mellett a formatervezésben igen újszerűen gondolkodó művészek is megjelennek, akiknek ötletei a tendenciák szerint a dizájn jövőbeli irányvonalát határozzák meg.

Az album minden egyes művésztől több munkát is bemutat, ezek az alkotások hamarosan legintimebb környezetünkre nyomják rá a bélyegüket – ígérik a kötet szerkesztői.

Nemcsak a funkcionális igényekre kell a jövő designerei által létrehozott tárgyaknak válaszolniuk, hanem tervezésükkor az alkotóknak figyelembe kell venniük a kulturális igényeket is. Ezeket pedig összhangba kell hozniuk az újszerű megoldásokkal, amelyeknek a racionális tartalom mellett


emocionális tartalmat

is kell közvetíteniük. Tehát nemcsak funkcionálisaknak, hanem formailag tetszetőseknek, az ízléseknek megfelelőeknek kell lenniük.

A jövő designjáról az alkotóknak különböző meglátásaik vannak, azonban végiglapozva a kötetet, szembeötlő a formák egyre hangsúlyosabb letisztulása, a darabok ötletes multifunkcionalitása.

Gyakran ötvöződik a modern technika a formatervezéssel, azonban a tervezők véleménye megoszlik arról, hogy az elektronikus ketyeréket milyen mértékben építik bele a tárgyakba, vagy hogy hányféle felhasználási lehetőséget kínálnak.

Egyes tervezők visszakoznak a bőség zavarától, egy-egy tárgyat csak az ennek desztinált funkció ellátására fejlesztenek ki.

A <b>Fernando</b> és <b>Humberto Campana</b> páros alkotta gyümölcsöstál A Fernando és Humberto Campana páros alkotta gyümölcsöstál


A technológia rohamos fejlődése egyre egyszerűbbé teszi a tervezéstől a kivitelezésig vezető utat: a komputervezérlésű design és a komputervezérlésű gyártás felgyorsítja a termelést.

A komputerizált prototípus-készítés oda vezet, hogy egyre sokrétűbb igények egyre gyorsabban szolgálhatók ki, így a tömegtermelés helyett az egyéni igényeket képesek kielégíteni a tervezők. A technológia fokozottan teret hódít, egyre több hétköznapi használati tárgyba építik bele,


már-már úgy kezelik, mint egy újabb alapanyagot.

Az elképzelések, megoldások kitalálásakor az alkotók hangsúlyt fektetnek az új anyagok kínálta lehetőségekre is. Az alapanyag szempontjából is mindenikük másmilyen megoldást ajánl a társadalomnak a jövő designjával kapcsolatos, konkrétan még nem megfogalmazott elvárásaira.

<b>Marc Newson</b> tervezte fürdőkáddugó és műanyag székMarc Newson tervezte fürdőkáddugó és műanyag szék


A flexibilis kerámiák, habosított fémek, fénykibocsátó műanyagok, formatartó ötvözetek segítségével még expresszívebb és letisztultabb formájú tárgyak hozhatók létre - ezen újítások legsikeresebb példáit sorakoztatja fel a Design a 21. században.

Az alkotások – legyenek azok a kötet bármelyik formatervező művészének munkái – az egyszerűség, funkcionalitás, az individuális és univerzális megoldások felé tendálnak.

A modern technológia hatására, amely hangsúlyosan hozzájárult a formatervezési kutatásokhoz, a közeljövő termékei miniatűrizálódnak, egyre fontosabb lesz a multifunkcionalitás és az igényes kivitelezés.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS