2019. május 21. keddKonstantin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

1001 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz

Balázsi-Pál Előd Balázsi-Pál Előd 2007. december 28. 10:23, utolsó frissítés: 2007. december 27. 13:14

Az ötvenes évektől napjainkig tartó periódus legjobb lemezeinek összesítésére vállalkozott kilencven zenei szakíró. Engem azzal győztek meg, hogy ez nem egy sznob gyűjtemény, hogy még Britney is bekerült. #b#[könyvespolc]#/b#
Az 1001 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz magától adja az analógiát: ez egy olyan könyv, amit olvasnod kell, mielőtt meghalsz. Igen ám, de mivel nem szépirodalmi műről, hanem enciklopédia jellegű gyűjteményről van szó, sokkal találóbb, hogy be kell szerezned, mielőtt meghalsz. És ezt most komolyan gondolom.

Még egy szótár lapozásakor is könnyen felháborodunk, és hajlamosak vagyunk lehülyézni a szerkesztőket, ha észrevesszük, hogy kimaradt belőle egy általunk ismert szó. Ehhez képest


jóval kockázatosabb poplemezeket összegyűjteni,


mivel minden bizonnyal kevesebb rajongója van a miskárolás szónak, mint mondjuk a Rammstein zenekarnak. Első látásra könnyűnek tűnik hát a fikázás, de aki kezébe veszi a közel ezer oldalas kiadványt, hamar rájöhet, hogy 1001 lemez nagyon sok, és bizony szinte mindenki benne van, aki számít – legfennebb nem a kedvenc lemezünkkel, hanem egy másikkal.


Az első felháborodáshoz tehát idő kell: csak második nekifutásra vettem észre, hogy hiányzik például a Chumbawamba, a Rammstein, a Roxette és a Placebo. Ugyanakkor érződik, hogy a kilencven zenei szakíró nagy többsége brit vagy amerikai: nem angol nyelvű lemezt csak elvétve találni – német és francia album még akad, de


magyar vagy román egyáltalán nem.

Ez azonban kevésbé a szerkesztők, és inkább a magyar és román zene hibája. Mert valljuk be, kevés olyan itteni lemez van, amely egyáltalán szóba kerülhetne. Jó pont a magyar változatnak, hogy a magyar kiadás Nótári Péter által írt előszavában összeáll a fordítók által legjobbnak vélt magyar lemezek listája is.

Robert Dimery főszerkesztő okosan elkerülte a legnagyobb buktatót, nem egy minden-idők-legjobb-lemezei-toplistát készített, hanem szépen időrendi sorrendbe szedte az ezeregy legjobbat, Frank Sinatra In the Wee Small Hours albumától a White Stripes Get Behind Me Satanjéig.

A kötetet érdemes elejétől a végéig olvasni, hiszen így a zenei stílusok fejlődése és az előadók egymásra gyakorolt hatása is nyomon követhető, de ugyanannyira hasznos, ha csak néha leemeljük a polcról, hogy utánanézzünk egy bizonyos előadónak.


A kötet legnagyobb erénye

azonban egyértelműen az, hogy nem exkluzivista, nem nagyképű vagy sznob: ezt mutatja, hogy még olyan előadók lemezei is bekerülhettek, mint például Britney Spears vagy Justin Timberlake. További pozitívum, hogy a nagy nevek mellett néhány kuriózumnak számító lemez is feltűnik, amelyről egészen biztos, hogy soha nem hallott az olvasók 99 százaléka, így a pop-rock történelemmel tisztában lévők is kapnak újat.

Minden lemeznél szerepel a megjelenés éve, a kiadó, a producer, az eredeti megjelenés országa, a játékidő, illetve a borítókép és a borítóterv készítője. Az egész oldalas recenzióknál ezen kívül szerepel egy idézet az előadótól (nekem ez a kedvenc részletem), illetve a számlista. Emellett sok remek egészoldalas fotó színesíti a könyvet.


Mostanáig gondolkodnom kellett, hogy a klasszikus kérdésre, mit vinnél magaddal egy lakatlan szigetre, melyik cédét választanám, de ezentúl már nem egy cédét, hanem az 1001 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz című könyvet vinném magammal.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS