2018. október 20. szombatVendel
15°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Színészek nélkül nem buli a Golden Globe

Fülöp Noémi 2008. január 08. 16:39, utolsó frissítés: 15:44

Semmi vörös szőnyeg, semmi csámcsogás a ruhákon és frizurákon, csak egy nyomi sajtótájékoztató. Ennyi maradt idén a díjátadóból – a sztrájkoló forgatókönyvírók tehetnek róla. De #b#mi lehetne helyette?#/b#
Még mindig azok a fránya forgatókönyvírók: nemrég bejelentették, hogy táblácskákkal tüntetnek majd a Golden Globe díjátadó vörös szőnyegén, mire a színészek úgy döntöttek, hogy akkor ők sem mennek el. Ezek után a szervezők jobbnak látják meg sem tartani a rendezvényt, és nyakon csapják az egészet egy sajtótájékoztatóval.

Az NBC szívAz NBC szív


Igaz, az NBC ezt is bőszen közvetíti, de kérdés, hogy valaki kíváncsi lesz-e az egészre Julia Roberts vagy Johnny Depp nélkül. És gála nélkül


afterpartyt sem érdemes szervezni,


így órákkal a döntés nyilvánosságra hozása után már lefújták az akár 150 ezer dolláros költségvetést is elérő sztárbulikat is. Az amerikai írók céhe, a WGA vezetősége viszont bejelentette: a sajtótájékoztatón is tüntetni fognak.

Egyesek (például a Los Angeles Times) azon filóznak, hogy vajon ezek után lesz-e Oscar-díjátadó februárban. Egyébként a glóbuszok átadását azért nem lehetett halasztani, mert a nyerteseket még azelőtt ki kell hirdetni, mielőtt január 22-én nyilvánosságra hoznák az Oscar-jelöltlistát. Az akadémiai díjátadó szervezői optimisták, hiszen február 24-ig van idő.

Abban reménykednek, hogy ki tudnak egyezni a WGA-val. Akik viszont ugyanúgy sztrájkolnak az Oscar-díjátadás hivatalos közvetítője, az ABC, mint az összes többi tévéadó vagy cég ellen. És


cseppet sem biztos, hogy hajlandóak közreműködni

az ABC-nek több tízmillió dollárt jövedelmező produkcióban.

Egyébként az NBC sem humanitárius szellemből közvetíti tizenkét éve a Golden Globe-díjátadót, amelyet húszmillióan néznek, és amellyel a tévéadó évente tíz és tizenöt millió dollár közötti összeget kaszál. A rivális amerikai tévéadók pedig azon morognak, hogy a sajtótájékoztatóra az NBC-t leszámítva csupán az írott sajtó riportereit engedik be.

Vörös szőnyeg helyett csak sajtótájékoztató leszVörös szőnyeg helyett csak sajtótájékoztató lesz


Hollywoodban utoljára 1988-ban volt jelentősebb sztrájk: akkor is a forgatókönyvírók szüntették be a munkát öt hónapra, de a leállás nem érintette a két nagy gálát. 1980-ban viszont az Emmy-díjátadót sztárok nélkül is megtartották – akkor éppen a televíziós és rádiós művészek szövetsége (AFTRA), illetve a színészek céhe (SAG) sztrájkolt.
GLÓBUSZT A PORNÓSOKNAK!

Agyaltunk: sajtótájékoztató helyett azért valami érdekesebbet is ki lehetne hozni abból a gálaestből. Szerintünk díjazhatnák például

az európai művészfilmeket.

Minél kevésbé mainstream, illetve minél kisebb költségvetésű alkotásról van szó, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy a rendező, producer, színészek nem tagjai egyetlen, a sztrájk által így vagy úgy érintett szervezetnek sem.

A gála közvetítését csakis reszkető kezű operatőrrel, kameraállvány nélkül szabad megoldani. Viszont megspórolnák a díszvacsorát: a meghívottak üldögélhetnének a földön, ragasztószalaggal kijelölt asztaloknál, krétával rajzolt kaviárostálak mellett. Vagy pedig


szemelgethetnének a pornóiparból.

Oscarjuk már van a pornósoknak
<br />
- legalábbis MagyarországonOscarjuk már van a pornósoknak
- legalábbis Magyarországon
Annak aztán végképp semmi kapcsolata a forgatókönyvírókkal, hiszen a pornófilmek mindig ugyanúgy végződnek. Hogy közben néha felbukkan némi szexmentes cselekmény is a filmvásznon, csak elterelő hadművelet lehet.

Ráadásul ezzel a megoldással a gáláról magáról is kibekkelnék a forgatókönyvírók poénjait: elég lenne két díj között színpadra hívni egy párt, és hagyni, hogy játszadozzanak egymással. A közönségsiker garantált, elvégre szexről van szó. Ha viszont korhatár nélküli műsort akarnak, jutalmazhatnák


a legjobb dél-amerikai szappanoperákat.

A nagy népszerűségnek örvendő, ám szakmai berkekben lenézett műfaj háziasszonyok és tinilányok millióinak szívét dobogtatja meg minden délután. Akik közben megtanulnak folyékonyan beszélni mindenféle latin nyelven, és ez multikulturális hatásként cseppet sem elhanyagolandó a globalizáció korában.

A szervezők ezzel a húzásukkal bebizonyíthatnák, hogy mentesek mindenféle faji előítélettől, és semmi bajuk az Amerikai Egyesült Államokba bevándorló déliekkel. A bevételt pedig felajánlhatnák Isaura kiszabadítására.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS