2018. november 21. szerdaOlivér
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Űrutazós animáció: magyaros fapados

Kiss Bence 2008. március 10. 16:30, utolsó frissítés: 16:02

Van egy rakétánk, egy állatkarakter és egy magányos zsenink – #b#megbízható sikerrecept#/b#. Az Egon és Döncin rendesen érzik a lenyúlás, ám emellett jól sikerült produkció.
Magyarország egyelőre nem számít nagyhatalomnak a számítógépes grafikával készült animációs filmek területén. Ilyen jellegű, és nézhető mesefilm egyelőre csak egy létezik: az Egon és Dönci: Mindenütt jó, de a legjobb otthon.

Sajnos, ha magyarországi produkcióval van dolgunk, a legritkább esetekben lehet azt mondani, hogy X, vagy Y erdélyi mozi vetíti. Egon és Dönci kalandjait egyelőre csak a fájlmegosztókon találjuk meg, bár ki tudja: valamelyik filmfesztivál keretében akár Romániáig is eljuthatnak.

Egon házi készítésű űrhajójaEgon házi készítésű űrhajója

Van egy rakétánk, egy állatkarakterünk és egy magányos zsenink, akik egy szomszédos naprendszerből elindulnak a Földre ismerkedni, de közben eltévednek – megbízható sikerrecept. A magyar rajzfilmkészítők pedig a Macskafogótól egészen a Pom Pom-ig jól vizsgáztak. Az Egon és Dönci azonbansok kritikust felbőszített,

a produkción ugyanis rendesen érzik a lenyúlás. A feltalálónk hóbortos, vidéken él, kertészkedik, miközben a csűrben rakétát készít. Ő Egon. Kicsit magányos is, csak macskára futja neki, ami (esetünkben inkább: aki) nagyon játékos jószág, csak kissé falánk.És mindannyian gyanúsan emlékeztetnek valakire.

A Mézga család legifjabb tagja, Aladár, a mesefilm-rajongók körében régi ismerős. A Mézga család sikerein felbuzdult rajzfilmkészítők úgy döntöttek, hogy Aladárt külön útra indítják a család többi tagja nélkül, persze a Blöki kutya kíséretében.

Ez a sorozat talán Erdélyben nem ismert annyira, mint a Mézga család kalandjai, azonban a magyarországi szülők rögtön plágiumot szagoltak, mihelyt meglátták a gazdi plusz állat, plusz űrhajó kombinációt – többé-kevésbé jogosan.

Walt Disney most irigykedneWalt Disney most irigykedne

Dönci falánk és csíkos macska, kedvence ugyan nem a lasgana, hanem a kolbász, de a Garfielddel való hasonlóság túlzottan is kézenfekvő. A Wallace and Gromit párhuzamról pedig elég, ha annyit mondunk, hogy Wallace is zseniális feltaláló, aki kutyájával, Gromittal mindenféle érdekes kalandba bonyolódik.

Ezek lennének első benyomásra az Egon és Dönci buktatói, ám a produkció


mindezek mellett határozottan jó.

A forgatókönyvet Magyar Elemér készítette, aki a Nincs kegyelem forgatókönyvén is munkálkodott 2006-ban. A történet nem dúskál az eseményekben, hollywoodi produkciókhoz szokott néző aggasztóan lassúnak fogja találni, és az űrcsaták, gonosz földönkívüliek teljes hiányán is fel fog háborodni.

Egon és a robotpilótaEgon és a robotpilóta

Pedig az Egon és Dönciben éppen ez a szép: az animációs film határozottan békés. Nem történik benne semmi megrázó, a szereplők sem bántják egymást – gyakorlatilag a Pixar és a japán CGI (computer-generated imagery –azaz számítógéppel készített mozgókép) tökéletes ellentéte.

A figurák megjelenésükben leginkább a Pixar új produkciójában előforduló szereplőkhöz hasonlítanak, bár a jelek szerint a technológiai feltételek adottak lettek volna a Final Fantasy típusú, valósághű grafika elkészítésére is. Egyeseket talán feldühít majd, hogy


beszélgetés helyett inkább nyöszörgésekkel kommunikálnak

a szereplők (leszámítva néhány igent, nemet, hahót és okét), de ez a tulajdonképpeni célközönségnek, a gyereknek nem okoz nagy fejfájást.

Egon és Dönci lakhelye határozottan meseszerű: a készítők ügyesen ötvözték a biedermeiert egy egészséges gyerekszoba kaotikus hangulatával. Még az egészen aprócska részletek is jól kidolgozottak, ami jól ellensúlyozza a narratíva egyszerűségét – Dönci és Egon kalandjai inkább a kis részletekben rejlenek, és nem a nagy eseményekben.

A készítők közben a felnőttekre is gondolnak, hungarikumokat bújtatva a jelentéktelennek látszó zugokba. Dönci cica súlytalansági állapotban egy zöldpaprikával játszik, majd a Földre érve előkerül egy Pick téliszalámi is a hűtőszekrény mélyéről. (A produkció egyébként is nagyon magyar, ezt már a készítők listája is mutatja: a rendezők Magyar Dániel és Magyar Ádám, a forgatókönyvért Magyar Elemér felel.)

Egon az űrbenEgon az űrben

Az űrben már jóval több a látnivaló: káprázatos színű effektek, csillagok, gázóriások, pulzárok tarkítják a látómezőt. Persze


a részletekre itt is hangsúlyt fektetnek

a készítők: az űrhajó minden darabján látszik, hogy házi készítésű. A gyerekek az automata pilótát is fogják értékelni, ami nem bonyolult szerkezet, hanem két robotkar, amelyekkel időnként meg kell küzdeni a rakéta irányításáért.

Szintén a felnőtteknek szól néhány kiegészítő a rakétán. Nyugat-európai, jó minőségű autókhoz szokott nézők aligha fogják az Egon űrhajójára szerelt szivató jelenlétét értékelni, míg a Trabant-sofőrök széles vigyorral követik majd a gyújtáskor lefulladó rakéta útját.

Dönci megkóstolja az űrhajó oxigéncsapjátDönci megkóstolja az űrhajó oxigéncsapját

Az Egon és Dönci sajnos nem számítógépre, televízióra készült animáció. A grafikát készítő csapat talán túlzottan is lelkes ahhoz, hogy ki ne próbáljon néhány látványos megoldást, amitől a kép őrült pörgésbe kezd, a néző pedig elszédül, és úgy érzi magát, mintha hullámvasúton ülne. A plágiumért háborgó szülők talán megenyhülnek egy kicsit, ha


Egonék oktatási szándékát is észreveszik.

Egon ugyanis régi könyveiből (első pillantásra akár Leonardo da Vinci jegyzeteiről is lehetne szó) pontosan felvázolja naprendszerünk. A töfögő űrhajó sorra végigjár minden bolygót, majd a Naptól számított harmadikon sikeresen landol.

A Föld egyébként nagyon csúnya látvány. Igaz, hogy kék, de Európa teljesen sivatagos, túlélő sincs, csak egy alaposan lebarnult báros, aki kliensek hiányában csak a gitárjának él. Még gyors ízelítőt is kapunk a bolygó aktuális problémáiból és szépségeiből.

Pazar látványPazar látvány

Zenei fronton sem áll rossz lábakon a 3D animáció: egy kis szimfonikus, egy kis drum and bass, egy kis jazz – akad itt minden. Néha persze ez is soknak tűnhet, akárcsak a grafikai megoldások, de alapjában véve ez sem zavaró.

Az első, nagyobb kaliberű magyar CGI jól vizsgázott, még akkor is, ha nem számít rettenetesen eredetinek. Ha a szokásos rajzfilmes kliséket nélkülöző, békés percekre vágyunk, ideális jelölt, ráadásul tényleg minden korosztály számára ajánlható. A csapat akár világszínvonalhoz mérten is parádésan teljesített, az apróbb hibákat pedig reményeink szerint a következő, Drakula című projektben már orvosolják.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS