2018. október 17. szerdaHedvig
10°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Animáció-bolondok április elsejéje

Karetka Adalbert 2008. április 08. 13:29, utolsó frissítés: 12:31

A körülmények megtréfálták a szervezőket, de azért koccintottak szülinapjukra az animációsokKötetlen beszélgetéssel kezdődött a nagyváradi Metrion Egyesület első születésnapján szervezett összejövetel a kulturális egyesület irodájának is helyet adó KREDOK (Királyhágómelléki Református Egyházkerület Dokumentációs Könyvtára) Zárda (Mihai Viteazul) utcai székhelyén, a Lorántffy-gimnázium régi épületében.

Demeter Szilárd Metrion-elnök kifejtette, nem egészen így tervezték a szervezet egy éves fennállásának megünneplését, de április elseje lévén a körülmények sokszor megtréfálták a szervezőket, így improvizáltak: a tervezett kortárs zenei előadásból végül koccintás és baráti beszélgetés lett az ünneplés felvezetéseként.
Demeter röviden felvázolta a szervezet eddigi tevékenységét: a Metrion egyfajta „animáció-bolondok” klubja, ezért elsősorban erre a műfajra összpontosítanak.

Tavaly egy régi váradi malomban tartották meg az animáció világnapját, amely Váradon háromnaposra sikeredett vetítésmaratonnal, workshoppal, a Csókolom együttessel és a szatmárnémeti Csapcsi dob-improvizációival.

Az animáció mellett természetesen az egyéb művészeti ágazatokat is felkarolják, de mindent a vizuális kultúrával próbálnak összekötni. Egyik legsikeresebb projektjük A világ újrafestése néven fut (lásd a videót), amelyet tavaly már bemutattak a Varadinum rendezvénysorozaton, a debreceni MODEM-ben a Múzeumok éjszakája keretében, valamint a legutóbbi EFOTT fesztiválon.

A projekt lényege, hogy különböző közismert klasszikus festményeket állítanak ki, amelyeket műanyagfóliával fednek el, ezekre bárki rárajzolhat filctollal, kiegészítheti annak „hiányosságait”, illetve saját ízlésére alakíthatja. Ezt a koncepciót vinné tovább az az elképzelés, amely szerint erdélyi városok főtereit lehetne átrendezni egyéni ízlés szerint.

Az egyesület terveiről is szó esett: az idén is megszervezik az animáció világnapi rendezvényt.Az idei Varadinumra kuriózumnak számító kiállítással készülnek: egy Váradhoz közeli kis faluban, Hegyközkovácsiban élő asztalos Leonardo da Vinci tervei alapján készített szerkezeteit mutatják be, emellett egy nemzetközi francia animációs filmfesztivál lebonyolításában is részt vesznek, valamint az egyesület működteti idén Tusványos művészsátrát.

A Metrion szülinapjára eljött Radu Igazság bukaresti animációsfilm-rendező, valamint Jakobovits Márta képzőművész is. A születésnapi zsúr az egyesület rendezvényein készült videofelvétel-összeállítás levetítésével és Dj Goranga által „tematizált” bulival zárult.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS