2017. október 18. szerdaLukács
11°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Számítógép-összerakás 12 lépésben

Kiss Bence 2008. április 10. 10:53, utolsó frissítés: 10:47

Könnyű az infógurunak. Probléma nélkül összerak egy PC-t, s közben vallása szent szavait mormolja: sata, ide, socket, pin, jumper, satöbbi.– és egyéb olyan szakkifejezések, amelyekkel más az égegyadta világon semmi sem tud kezdeni. Pedig egy számítógép összerakása aligha komplikáltabb, mint egy átlagos puzzle-ezéssel eltöltött óra. Íme a bizonyíték.

A saját számítógéphez vezető folyamat legnehezebb része az alkatrészek kifizetése és hazaszállítása (az utóbbira csak az vállalkozzon, akinek van külön keze a monitor, a ház, az alaplap, a videokártya, a billentyűzet és néhány további apróság szállítására).


1. lépés


Az alapanyagok. Szükséged lesz még patentfogóra,
csavarhúzókra és kalapácsra


Bravúros ajtónyitogatás, ki és bepakolás után szép halom doboz gyűlt össze. Nézzük csak, mi is látható a képen (balról jobbra haladva): 1 db. számítógépház, 1 db. videokártya, 1 db. processzor hűtőstől, 1 db merevlemez, 1 db memória, 1 db alaplap, és végezetül egy DVD-író.

Ezek után kicsomagoljuk a közel két négyzetméternyi alkatrészt (a dobozokat sajnos csak pár hét használat után lehet kidobni, mert a legtöbb üzlet nem cseréli vissza a meghibásodott terméket az eredeti csomagolás nélkül, így jobb kivárni, hogy működik-e a cucc).


2. lépés

Egy processzor és a hűtőbordái


A processzort bedugjuk az alaplapba: a négyszögletű alkatrész egyik sarka rendszerint le van csípve, így rögtön látszik, hogyan is kell a foglalatba (socketbe) belekattintani. A behelyezett processzort vékonyan bekenjük a dobozában talált szilikonpasztával, ügyelve arra, hogy a kitűnő hőmérsékletátadó anyag mindenütt egyenletesen takarja a gép lelkét. (Olyan ez, mint egy tepsi kivajazása.)

Ezután jön a folyamat nehezebb része, ugyanis a processzor hűtőjét (coolert) rá kell erőszakolnunk a socketre. Rendszerint beakasztjuk a socket környékén található pöcökbe a propelleres egységet, és kész is. Vigyázat: ha nem áll rendesen a processzorhűtő, könnyen túlhevül a csip! Ezek után ne felejtsük el bedugni a ventillátor áramkábelét az alaplapon található csatlakozóba.


3. lépés

Így kerülnek az alaplapra a memórialapkák


Memóriát helyezünk a gépbe. Ezeket a lapkákat is csak egyféleképp lehet elhelyezni. Ha két modul áll a rendelkezésünkre ügyeljünk arra, hogy egyszínű foglaltban (slotban) helyezzük el őket: így ugyanis kétkanálisos üzemmódban fognak működni, ami nagyobb sebességet eredményez.

A memóriákat rögzítő műanyagszorítókat célszerű kinyitni, mielőtt nekilátnánk a műveletnek. Ha felraktuk a memóriákat, csukjuk vissza a szorítókat: jó munka esetén a modulokon található bemélyedésekbe fog a szorító foga belekattanni – ellenkező esetben fordítsuk meg a memóriát, úgy csak jó lesz.


4. lépés

Így nyílik a számítógépház


Kapjuk le a ház fedelét, oldalait, mert alaplapot kell szerelnünk. Ez a művelet a ház jobb oldalán található fémlapot célozza: ugyanis oda kell felcsavarozni a processzorral, hűtővel, memóriával ellátott alaplapot. Ha szerencsénk van, akkor ez a tepsiszerű fém leszerelhető. Ha nem, fektessük a házat az oldalára.


5. lépés

Az elengedhetetlenül fontos rézcsavarok


Keressük meg a fotón látható rézcsavarokat. Az alaplap érzékeny holmi, jobb, ha nem érintkezik a házzal, mert rövidzárlatot okozhat: ezért kellenek ezek a rézcsavarok, amiket a tepsi alakú részbe rögzítünk (lehetőleg izomból megszorítva). A csavarok belsejében menetet találunk, ide jönnek majd az alaplapot rögzítő csavarok. Amikor a rézelemeket elhelyezzük, figyeljünk arra, hogy olyan helyre rögzítsük, ahol a föléje kerülő alaplapon is luk van.


6. lépés

Ide kerülnek majd az USB- és egyéb kábelek


Az alaplappal érkezik egy fémlapocska is, amin mindenféle bemélyedések vannak. Ennek az a lényege, hogy az alaplap USB-, hálózat-, egér- és billentyűzet-csatlakozóinak megfelelő helyen nyílást találunk. A házzal érkező fémfedelet távolítsuk el (lehetőleg kalapács segítségével, a kezünket ugyanis könnyen elvágja az éles fémszegély), majd helyezzük be az alaplappal érkező lapocskát.


7. lépésSzortírozzuk a csavarokat. Nézzük meg, melyik talál a rézcsavarokba, és ezek segítségével rögzítsük az alaplapot. Ha ez megtörtént csavarozzuk be a megfelelő méretű csavarral, a megfelelő nyílásba a DVD-meghajtót és a merevlemezt. DVD-t felülre, hard disket alulra.


8. lépés

Plusz-mínusz egy drót


Kábelezünk! A gép legfontosabb kábele a ki-be kapcsoló gombhoz rögzített kábel. A modernebb alapokhoz kapunk egy műanyag bütyköt, amiből néhány vékony fémszál (pin) áll ki. A műanyagon fel van tüntetve, hogy például a reset, a ki-be kapcsoló gomb, vagy merevlemez állapotát mutató LED hova kell kerüljön.

Ahol plusz , illetve mínusz jelzéssel találkozunk, első pillanatban zavarba kerülünk: honnan tudjuk, hogy melyik-melyik? A válasz a vékony kábelek végén található csatlakozókon keresendő. A csatlakozó valamelyik oldalán találunk egy apró háromszöget: ez jelöli a pozitív kábelt. (Ha fordítva kötjük, nem lesz semmi baj, csak a gép nem fog elindulni.)


9. és 10. lépés

Jobb, ha a kábelkötegekből nem lesz gordiusi csomó


Áramkábelek. A legnagyobb, téglatest alakú csatlakozót az alaplap közepére, rendszerint a processzor köré dugjuk. A csatlakozón találunk egy kiálló bütyköt; a kábelt úgy helyezzük el, hogy a kiálló fogával beleakadjon a bütyökbe. A DVD-, illetve merevlemez csatlakozóját könnyű felismerni – ha a kábel bemegy a csatlakozóba, akkor ügyesek voltunk. Ha nem, keressünk másik, megfelelő drótot.

A meghajtókhoz adatkábelt is kell illesztenünk: a régi típusú széles kábel a DVD-ROM-hoz jön, a vékonyabb kábel, L alakú nyílással a merevlemez tartozéka. Ha ezeket is rögzítettük, mehetünk tovább.


11. lépés

A rendezettség azért is hasznos, mert szükség esetén
egyszerűbb lesz szétszedni a gépet


Kössük össze a kábeleket – úgy, hogy a köteg a gépben található ventillátoroktól minél távolabb kerüljön. A gép belsejében próbáljunk minél több helyet hagyni levegőnek, így az alkatrészek is jobban szellőznek.


12. lépés

A címkézés


Munkánk gyümölcse most már elvileg jól működik. Jutalmul felragaszthatjuk a számítógép házára a dobozokban talált matricákat, felszerelhetjük a gép hátát és nekiláthatunk Windowst vagy egyéb operációs rendszereket installálni.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS