2018. október 23. keddGyöngyi
12°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Múzeumok Éjszakája: kiállítják Luther Márton zokniját

MTI/Szerk 2008. június 19. 14:19, utolsó frissítés: 13:32

Ókori szépségápolás, banki kincskeresés, ehető Ford: csak néhány a magyarországi, június 21-rendezvények közül. A Székely Nemzeti Múzeum is csatlakozik.
A Múzeumok Éjszakája világszerte éjjeli nyitvatartásról, különleges eseményekről szól, ám a dátum változó – Magyarországon szombaton, június 21-én szervezik meg. Romániában (többek között) a bukaresti, szatmárnémeti, kolozsvári múzeumok május 17-én rendeztek rendhagyó eseményeket (május 18-a ugyanis a múzeumok nemzetközi napja).

A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum viszont a magyarországi rendezvényekkel majdnem egyidőben, június 23-án és 24-én szervez különleges programokat. A szentgyörgyi szervezők ugyanis napra pontosan betartják az élet ünnepének tekintett Szent Iván éj, az év legrövidebb éjszakája dátumát. A múzeumkertben


koraesti pillangófogást szerveznekgyerekeknek: a hiedelem szerint ugyanis aki Szent Iván éjjelén lepkét fog, szerencséje lesz egész évben. A fehér lepke nagy szerencsét jelent, a sárga pénzt hoz, a tarka lepke boldog szerelmet. A szürke, barna vagy fekete pillangót hagyni kell, hadd szálljon, úgyis bajt hozna a házhoz – figyelmeztetik a lepkefogókat.

Ugyanakkor kiállítás nyílik Kiss Manyi ismeretlen arcai címmel: eddig nem látott családi fotókon keresztül, valamint a közgyűjteményben található, feldolgozott színházi emlékekkel mutatnak eddig szokatlan képet a művésznőről. Nem marad el a rendhagyó tárlatvezetés sem (program a cikk végén).

Archív felvételek a Múzeumok éjszakájáról
<br />
<i>Forrás: www.muzeumokejszakaja.hu</i>Archív felvételek a Múzeumok éjszakájáról
Forrás: www.muzeumokejszakaja.hu


A Szent Iván éj adja a magyarországi események apropóját is, mint ahogy az Hiller István kulturális minsizter közleményéből kiderül. Az eseményhez országszerte 185 intézmény csatlakozik, több mint 1300 rendezvény megszervezésével.

A budapesti Országos Széchényi Könyvtárban a Múzeumok éjszakája legnépszerűbb programja a Rejtett kincseink című körséta. Ennek során a hegy gyomrában


több mint 10 emeletnyi mélyen rejtőző raktárakat,

és a kötészeti műhelyben az egyes munkafolyamatokat is megnézhetik az érdeklődők: például a fűzést, a táblakészítést, és a borítópapír-festést. A szakemberek kalauzolásával zajló program része egy rövid séta a gyertyafényes angol aknában.

Az OSZK-ban a Múzeumok éjszakáján látható legkisebb könyv Andruskó Károly A kapa című, hatszor hét milliméteres kiadványa, amely 1974-ben készült Zentán, a legméretesebb pedig az Ország könyve, amely egy méternél is nagyobb.

Az Evangélikus Országos Múzeumban többek között


Luther Márton zoknija is látható

lesz a múzeum pincéjében Tárlat egy éjszakára: Érték(t)rend, avagy pincébe űzött tárgyak címmel megnyíló, mindössze egyéjszakás kiállításon.A népi vallásosság és az egyházi művészet különleges tárgyai között látható lesz az említett zokni, amelynek felirata a teológus elhíresült mondása: "Itt állok, másként nem tehetek". Emellett Luther-sör és Luther-bor címkéket is kiállítanak.

Az Aquincumi Múzeum ünnepi kiállításának témája a római szépségápolás: szelencék, fésűk, tükrök, parfümös üvegcsék, ékszerek – több mint 80 tárgy – lesznek láthatóak. Bár


a szappant nem ismerték a rómaiak,

a fürdőkultúra nagyon fejlett volt. Minden nagyobb lakótömbnek volt egy olcsó közfürdője, ahol különböző hőmérsékletű medencékben lubickolhattak a polgárok. Különféle növényekből sajtolt olajokat, valamint illatanyagokat nap mint nap használtak. A szénpor mellett többnyire növényekből nyerték a festékeket sminkjükhöz.

A Holokauszt Emlékközpontban az országos turnéról visszatérő Anne Frank-kiállítás lesz megtekinthető. A tárlaton Anne Frank naplójának idézetei és a Frank családról készült fotók szerepelnek.Ezek mellett egyéni történeteket és szemtanúk beszámolóit hívják segítségül az előítélet, az üldöztetés, az ellenállás, az emberi jogok és a demokrácia témájának körüljárására. A kiállítást 2007-ben mutatták be, és 2009-ig marad Magyarországon.

A Múzeumok éjszakájába a Magyar Nemzeti Bank is bekapcsolódik: kincsvadászattal, a bankjegybiztonsági elemek rejtélyeit bemutató tárlattal, valamint játékokkal várják az érdeklődőket. Próbára tehetik majd ügyességüket


aranyrúdemelésben, fabatkanyomtatásban,

testsúly pénzre váltásában, érmeszám-tippelésben, érmeverésben.

Ezen az éjszakán a Róth Miksa által tervezett ólomüvegablakok különleges díszkivilágítást kapnak, a látogatók bejárhatják az elnöki szobát, a Kis- és Nagytanácstermet, a látogatóközpontot.

A kincsvadászaton résztvevőket kincskereső térképek és a jegybank munkatársai segítik abban, hogy helyes választ adjanak az épület különlegességeiről, a bank tevékenységeiről feltett kérdésekre.A tisztálkodás áll a szolnoki Damjanich múzeum programjainak középpontjában: a 20. századi falusi szokásokat bemutató időszaki kiállításhoz kapcsolódó rendezvényeket szerveznek. A résztvevők betekintést nyernek a gyógynövények és a fodrászat, valamint elődeink mosási technikáinak titkaiba.

A Budapesti Történeti Múzeumban a reneszánsz királyi udvar életét idézik fel a Múzeumok éjszakáján: tárlatvezetések, tűzzsonglőr-bemutató, udvari táncmulatság és fáklyafényes éjszakai borozás várja a látogatókat. A Mezőgazdasági Múzeumban


borkóstolóval ízesítik a Tűzfesztivált.

A rendezvényen fellobbantják Szent Iván éj tüzeit, és lesz reneszánsz divatsátor, lovagi torna, tűzmágus előadás, csónakos vártörténeti séta, tárlatvezetés, borkóstoló és pirotechnikai látvány-show is. A múzeum épületében borkóstoló és borvásár várja a látogatókat.

Múzeumok Éjszakája a Kortárs Építészeti Központban
<br />
<i>Forrás: Wikipedia</i>Múzeumok Éjszakája a Kortárs Építészeti Központban
Forrás: Wikipedia


Forró nyomok és hideg-lelés címmel a Magyar Természettudományi Múzeumban korcsolyapályát állítanak, mézkóstolással és vetélkedőkkel várják a közönséget. A Hideg-lelés című játékban a látogatók Micimackó és barátai segítségével felfedezhetik az Északi-sarkot, és kalandos nyomozással deríthetnek fényt néhány jégkori rejtélyre.

Útközben találkozhatnak a fagyosszentekkel, Szerváccal, Pongráccal és Bonifáccal, de a feladványok megfejtésében segítségükre siet Sándor, József és Benedek is. Fiar Sándor, az Első Magyar Antarktisz Expedíció tagja kötetlen beszélgetésre várja az érdeklődőket. A Közlekedési Múzeumban


veterán motorosok és autósok

a főszereplői a Múzeumok éjszakájának, több százan vesznek részt az egész este és éjszaka tartó találkozón. Szintén ezen a napon startol a városligeti múzeumtól a Budapest Classic Grand Prix. Az utolsó résztvevő indulásáig, körülbelül délig oldtimer autók seregszemléjét tartják.

Ha jó idő lesz, a kíváncsiak hőlégballonba szállhatnak a Városliget fölött, és lesz rendőrkutya-bemutató, illetve saját készítésű járművekkel szervezett gyorsasági verseny is. Valószínűleg nagy sikere lesz a marcipánból készülő Ford T-modellnek, amelyet gyerekek készítenek majd annak emlékére, hogy száz éve kezdődött meg Detroitban az autó sorozatgyártása.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS