2019. április 23. keddBéla
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Fedél a falfirka feje fölött

Kertész Melinda kérdezett:Kertész Melinda 2008. június 20. 18:10, utolsó frissítés: 17:55

Beütött az uborkaszezon. Stencilezd a falra a petrezselyem levelét, vagy bármi mást: szombattól a kolozsvári Bulgakovban 60X2500 centiméter áll rendelkezésedre.Juhos Sándor: – Egy művésztársunk, Ferenczy Botond ajánlotta ezt az ötletet, szerinte sikerrel járhat egy ilyen próbálkozás. Úgy látszik, igaza is van, mert amint meghirdettük, rögtön többen is hívtak, hogy részletesebben magyarázzam el, miről van szó.

Juhos Sándor, a Bulgakov Galéria kurátoraJuhos Sándor, a Bulgakov Galéria kurátora

Azért szervezzük most, mert mindig körülményes a nyár, amikor beüt az uborkaszezon. Ha ilyenkor ajánlják fel a művészek, hogy ki szeretnék állítani munkáikat, szoktam szólni nekik, a nyár nem a legjobb periódus erre. De ezzel igazából magam ellen dolgozom, mert akkor gondolkozhatok, hogy nyáron mit állítok ki.

Ilyenkor nem igazán van mit kiállítani, és a nézők sem tolakodnak. Emiatt gondoltuk úgy, hogy egy ilyen workshop-szerű projekt a leghelyénvalóbb.

Június 21-től kezdődik és augusztus 9-ig fog tartani. Megnyitó rendezvényt nem terveztünk, és majd az eredmény függvényében szervezzük meg a záróeseményt. Ha lesz mit, felajánljuk az helyi tanácsnak, hogy tegye ki valahova, vagy elajándékozzuk ezeket a munkákat.


Ebben a témában az önkormányzattal való együttműködés nagyon érdekes, hiszen a stencilezés és a graffitizés egy szubkultúra szüleménye. Ennek a gerilla-akciónak éppen azért van létjogosultsága, mert dacol a hivatalos szervekkel, a vezetéssel, a társadalom szabályaival.

– Megéri úgymond beszelídíteni a stencilt az utcáról a kávézó falára annak árán, hogy elvész az elsődleges cél, a köztereket visszahódítani a lakosság számára?


– Ebben a kulturális légkörben, ami most körülvesz, az ellentétek könnyen találkoznak. Nem tudom, mennyire lesz a végeredmény ugyanolyan jellegű, ami az utcán történik. Szép számmal jönnek ide a szépművészeti főiskolán tanuló diákok, akik csupán a technikát használják, de hiányozni fog a gerilla hozzáállás.

Ezek szerint gyakorlatilag nem tudni, mi lesz az üzenete a kész munkáknak.

A Target Specific Applications: Stencil & Sticker Indoors címmel próbáltuk sugallni, hogy mondanivalója kell lennie annak, ami felkerül a falakra és emellett kritikus hozzáállást kell tükröznie.


Mivel szemben kell kritikájukat megfogalmazniuk?

– Külön témát nem adtunk, bármit kritizálhatnak, mi biztosítjuk számukra a fehér felületet. Kíváncsiak vagyunk, hogyan férnek meg egymás mellett a különböző vélemények. Szabadon be lehet jönni, itt lesz a felszerelés – sprayek, markerek, öntapadós ívek, sablonanyag.

Inkább délelőttre várjuk a stencilezőket, mert délután begyűlnek a vendégek és körülményesebb lesz dolgozni. Azért döntöttünk a stencil mellett, mert beltérről van szó, nem szeretnénk, ha minden megtelne festékgőzzel.

Megpróbáljuk felügyelni a munkát, hogy ne fújjanak szanaszét, gyakorlatilag megpróbáljuk kordában tartani a résztvevőket. Összesen 25 méteres, 60 centi magas felületre festhetnek, ha optimistán állunk hozzá és betelik, akkor lecseréljük a pannókat.

A plakátA plakát

Mivel nem szabtuk meg a témát, azt sem tudjuk, hogy mennyire kerülhetjük el a vulgáris, vagy közszemérmet sértő témájú stencilek felkerülését a pannókra. Valamelyest megelőztük azzal, hogy nem adtunk teret a szabad graffitizésre, mert fanatikus kell legyen az, aki kivágja sablonban a vulgáris jellegű szöveget, hiszen fújni sokkal könnyebb. De ha mégis megtörténik ilyesmi, akkor lehet, hogy fenntartjuk a jogot, hogy átfessük.


Hogyan reagáltak a graffitisek, visszatetszőnek tűntek-e esetleg nekik ez a korlátozások?

– Nem hiszem, hogy visszatetsző lenne, valószínűleg ők is tudják, hogy a graffitihez kültérre van szükség és mivel ez egy nyilvános hely, már maga a terület is megszabja, hogy mit lehet elkövetni és mit nem.


Meddig lesznek ezek a munkák megtekinthetőek?

– Augusztus 9-én, amikor a projekt lejár, valószínűleg le is vesszük a falról az alkotásokat, mert be van ütemezve egy következő kiállítás.


Lesz ideje a közönségnek feldolgozni a látottakat?

– Előbb lássuk, mi lesz az, ami látható lesz. Ez egy próbálkozás.


Folytatnátok ezt a projektet?

– A Bulgakov Galériának eddigi tevékenységétől egy kicsit elüt ez a projekt, mert eddig inkább festészeti, illetve fotótárlataink voltak. Az érdeklődés máris nagyobb, mint amire számítottunk.

Nem találkoztunk azokkal, akik gerillaakcióként űzik ezt a megnyilvánulási formát, eddig jobbára diákok jöttek, akik a technikát használnák csupán, ezért számukra is kísérlet lehet ez a workshop.

A címben az áll, hogy ennek az akciónak célorientált megnyilvánulásnak kell lennie. Az, aki az utcán stencilezik, azért csinálja, mert nem szabad, vagy azt csinálja, amit nem szabad.

Valamelyest kitesszük magunkat az ő kritikájuknak, lehet, hogy nekik nincs is szükségük egy ilyen fajta térre, bár menet közben derül ki, hogy kinek milyen a hozzáállása.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS