2018. december 13. csütörtökLuca, Ottilia
-1°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kiss Manyi arcai, szénpelikán és anyuka árnyéka

Bakk-Dávid Tímea 2008. június 25. 13:46, utolsó frissítés: 11:23

Jaj, de jó a habos sütemény, de a Múzeumok Éjszakája se semmi: a Székely Nemzeti Múzeum rendezvényén még a szomszédos tömbházlakó gyerekek is "áthallgattak".Utoljára osztálykiránduláson voltam a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumban, ezelőtt több mint tíz évvel, és csak arra emlékszem, nem szabadott lemaradni a csoporttól – ha érdekelt valami, nem lehetett tüzetesebben megnézni.

A kertben soha nem voltam – ha lettem volna, emlékeznék rá. Mégsem az építészeti szépség nyűgözött le, amikor beléptem a kapun, hanem a nyüzsgés:


mindenhol babakocsit toló, gyereküket kézen fogó párok,


családok, öregek, középkorúak, de főleg fiatalok. Az intézmény bejáratánál a kapus azonnal odajön, kérdi, van-e jegyem – már kaparásznám elő a sajtóigazolványt, nevet, a kezembe nyom egy belépőt. Ingyenes a belépés, de mindenkinek adnak jegyet, így tudják majd megbecsülni a látogatók számát a Múzeumok Éjszakáján.

Bejárat. Az épületet Kós Károly tervezteBejárat. Az épületet Kós Károly tervezte


A Múzeumok Éjszakáján belépőt lehetett nyerni a csíkszeredai kiállitásra. 
<br />
Azóta kisorsolták a szerencsés nyerteseket is: 
<br />
a nagybányai művésztelep kiállítására Bartók Emese és Kovács Blanka sepsiszentgyörgyi múzeumlátogatók juthatnak be ingyenA Múzeumok Éjszakáján belépőt lehetett nyerni a csíkszeredai kiállitásra.
Azóta kisorsolták a szerencsés nyerteseket is:
a nagybányai művésztelep kiállítására Bartók Emese és Kovács Blanka sepsiszentgyörgyi múzeumlátogatók juthatnak be ingyen


Mi mindenre jó egy szabadtéri régészeti kiálltás?Mi mindenre jó egy szabadtéri régészeti kiálltás?


>> Múzeumok Éjszakája: kiállítják Luther Márton zokniját. A magyarországi rendezvénysorozathoz a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum is csatlakozik >>

A Lovagteremben már kezdődik is az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI), a Székely Nemzeti Múzeum és a Magyar Köztársaság Kulturális Koordinációs Központja által szervezett Kiss Manyi-kiállítás megnyitója. A zágoni származású, de Magyarlónán született színésznő életéről és munkásságáról szóló tárlatot Szebeni Zsuzsa OSZMI-referens, a kiállítás kurátora nyitja meg. Kicsi, mézszőke hajú lányt mutat be, Kelemen Fruzsina Kiss Manyi által is énekelt dalokat ad elő. A Jaj, de jó a habos süteménybe még a közönség is besegített.

Kelemen Fruzsina, Szebeni Zsuzsa és Kalamár GyörgyKelemen Fruzsina, Szebeni Zsuzsa és Kalamár György


Kiss Manyi bronzbanKiss Manyi bronzban
A kiállítás célja Kiss Manyi ismeretlen arcainak bemutatása eddig nem látott családi fotókon keresztül, valamint a közgyűjteményben található, feldolgozott színházi emlékek beillesztése a tárlatba – áll a múzeum közleményében.

A kiállítás július 31-ig tekinthető meg.

Szebeni Zsuzsa vakuvillogás közepette, az újságírók és a Kiss család – a művésznő rokonsága – gyűrűjében egy levelet is felolvas, amely nemrég került elő a hagyatékból. Édesanyja ír Kiss Manyinak, megköszöni a névnapjára küldött táviratot, és


friss eperdzsemet meg tárkonyt küld a színésznőnek.

Egy saját kezűleg kitöltött adatlapról az is kiderül, Kiss Manyi kedvenc állata a pingvin, étele a tárkonyos bárány, sportja a lovaglás, színe a barna.Karikatúra: Kiss Manyi, a viccesKarikatúra: Kiss Manyi, a vicces


Kalamár György színművész Csókolom, Manyi néni! köszöntéssel kezdte mondandóját. Felidézte, hogy Sepsiszentgyörgyön a Dózsa György klubban a hatvanas években minden második-harmadik este magyar filmeket vetítettek, az oda járók így ismerkedtek meg nemcsak Kiss Manyi, de a kor nagy színészeinek alakításával.

Azoknak, akik nem látták e filmeket, vagyis az egészen fiataloknak ajánlom, keressenek rá az interneten, mert nagyon sok találatot lelnek, sőt YouTube-on több dalát is meg lehet hallgatni – mondta Kalamár, még hozzátéve: Kiss, két s-sel.A kiállásmegnyitón többségben voltak az idősebbekA kiállásmegnyitón többségben voltak az idősebbek


A fotók, apró személyes tárgyak, családfa között böngésző látogatók belenézhettek a Nagynéném, Kiss Manyi című filmecskébe is, amelyet a Kiss család készített a Pápa Tv közreműködésével.

A kiállításmegnyitót követően Glăvan Vasile vezető tanár irányításával a Brassói Transilvania Tudományegyetem zenetagozatának rézfúvós együttese koncertezett; az öttagú zenekar – Aftin Sorin és Slate Răzvan (trombita), Bartalis Attila (kürt), Grigorescu Florin (dob), Demeter Attila (harsona) többek közt Händel-, Bach-, Bizet-, Gershwin-darabokat játszott.

A brassóiak készülődnek...A brassóiak készülődnek...


...aztán kezdetét veszi a koncert...aztán kezdetét veszi a koncert


Mintha pikniken lennénk, nemcsak széken, padon, de a fűben is közönség ül, álldogál, mászkál ide-oda, s ha megunja, továbbállMintha pikniken lennénk, nemcsak széken, padon, de a fűben is közönség ül, álldogál, mászkál ide-oda, s ha megunja, továbbáll


Aki megszomjazott vagy -éhezett, a kertben felállított büfében vásárolhatott magának enni- és innivalót.

A szomszédos tömbházlakó gyerekek a magas kőfalra kapaszkodva 
<br />
hallgatják a koncertetA szomszédos tömbházlakó gyerekek a magas kőfalra kapaszkodva
hallgatják a koncertet


Játszadozz el a fénnyel, a legtöbb fény és legkevesebb sötétség napján – ez volt a mottója az árnyékrajzolásnak. A gyerekeknek szervezett múzeumpedagógiai foglalkozásba végül a felnőttek is bekapcsolódtak, és festegették egymás fehér felületre kivetülő profilját.

A természetrajzi részlegen papírszőnyegre lehetett szénceruzával rajzolni, modellt az állatok álltak: pelikán, vaddisznó és társaik. A kétéves Zsófi is mindenáron az állatokat akarta látni, el is cipelte a koncertről a szüleit, “mert


ha nem megyünk most, az állatok elmennek”,

nem szabad lekésni a dolgot.

Mindenki elmélyülten dolgozikMindenki elmélyülten dolgozik
A Múzeumok Éjszakáján mintegy 700 résztvevő volt, ami sokszorosa a napi látogatottságnak. A szervezők tehát nagyon elégedettek: "Tavaly volt az első hasonló rendezvényünk, a Gyárfás Jenő Képtárban, tehát még nincs kimondottan hagyománya. Majd jövőtől lehet ehhez a látogatószámhoz viszonyítani" – mondta el kérdésünkre Erdős Zsófia, a múzeum PR-menedzsere. Elmesélte, előre felkészültek a rossz időre, minden szabadtéri rendezvénynek volt egy benti helyszíne is “tartalékba”.

A brassóiak koncertjének végét már a Bartók-teremben tartották, mert este háromnegyed kilenckor eleredt az eső. Emiatt a kisgyerekesek és az idősebbek nagy része haza is ment. De telt ház volt itt is, hiszen a húszas-harmincasok, diákok, a fiatal értelmiség nagy része ekkorra érkezett meg, egyesek kimondottan a komolyzenei koncert kedvéért, mások csak később, a filmvetítésre. Michael Hoffman rendezésében William Shakespeare Szentivánéji álom című művének filmváltozatát vetítették.

Még éjjel fél 12-kor is voltak kisebb csoportok, akik az ingyenes tárlatvezetési lehetőséget kihasználva végigrohantak minden gyűjtemény – néprajz, történelem, régészet és természetrajz – részlegén.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS