2018. december 13. csütörtökLuca, Ottilia
-2°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Miért szép egy Unicumos üveg?

K. R. 2008. június 30. 14:40, utolsó frissítés: 13:48

Bűvös kocka, a Gömböc, a Nyugat címoldala, Zsolnay porcelán és még sok más: iparművészeti kiállítás látható a kolozsvári Tranzit házban.A magyar dizájn 20. századát mutatja be a kolozsvári Tranzit házban kiállított tárlat, mely kiemelkedő ipari termékek és tervek által nyújt betekintést a magyar iparművészet négy fő korszakába. Az időszak nem pontos dátumot jelöl, hanem azt a hosszú századnyi időt, amelynek elején indult meg az ipari kultúra kialakulása Magyarországon, s amelynek végén korszakos változások kezdődtek ismét.

A kiállítás rendezője, Prof. Dr. Ernyey Gyula a megnyitón hangsúlyozta: a termékek, használati tárgyak változása az egész nemzet életének változásait tükrözik, ezek ismeretében jobban megismerjük egymást. Ha a román kollégák is szerveznek majd hasonló kiállítást, ez újabb alkalom lesz egymás kultúrájának és életének közelebbi megismerésére.

Az iparművészet ugyanis nem csak annyit jelent, mint aminek sokan tekintik, a termékek jobb eladásának eszközét: azon túl, hogy gazdaságról és politikáról is szól, leginkábba kultúra, a művészet részének tekinthetjük - fejtette ki.

Hely hiányában nem kerülhetett bemutatásra a kiállítás teljes anyaga, azonban Dr. Ernyey később elmondta, csak kb. 7 kép maradt ki, a válogatáskor pedig kizárólag aszerint döntött, mit tart a legkiválóbb alkotásnak.

Igaz, volt olyan terv, melynek itt lett volna a helye, azonban sosem készült el: például egy vonat, mely Budapest és Bécs között 250 km/órás sebességgel közlekedett volna, azonban túl nagy költségvetése miatt nem tudták az elképzelést gyakorlatba ültetni (hozzáteszi: pedig nagy igény lett volna rá; amikor a kiállítás megnyitójára utazott, a fülledt vonatfülkében az volt az érzése, ezt egyszerűen nem lehet túlélni).

Balról: a kiállítás rendezője, Dr. Ernyey Gyula, a budapesti
<br />
Moholy Nagy László Egyetem professzora, Alexandru Alamoreanu,
<br />
a kolozsvári Művészeti és Design Egyetem professzora,
<br />
Eckstein-Kovács Péter szenátor és Miklósi Dénes képzőművész,
<br />
a kiállítás házigazdáiBalról: a kiállítás rendezője, Dr. Ernyey Gyula, a budapesti
Moholy Nagy László Egyetem professzora, Alexandru Alamoreanu,
a kolozsvári Művészeti és Design Egyetem professzora,
Eckstein-Kovács Péter szenátor és Miklósi Dénes képzőművész,
a kiállítás házigazdái
A magyar iparművészet négy nagy korszakát nyilván első sorban a történelmi események befolyásolták, ugyanakkor mindeniket forradalmi magyar találmány indította. Az osztrák magyar kiegyezés után, különösen az 1880-as évektől született meg a Monarchia keretei között a magyar gyáripar és a magyar dizájn megalapozó intézményrendszere, valamint az iparművészeti kutatás, oktatás már ekkor elkezdődött.

Majd az első világháborúig terjedő években emelkedtek ki a továbbiakban meghatározó magyar gyárak (Herend után a Zsolnay, Ganz, Thék és Lingel) és iparágak (kerámia- és pocelán, közlekedés és műszer, bútor), összefüggésben a sikeres gazdasági, társadalmi, valamint kulturális fejlődéssel.

Orchidea-mintás, illetve egy későbbi modellű Zsolnai porcelán; az első budapesti metró; Buchwald összecsukható kerti széke, mely 1900-ban arany érmet nyert egy nemzetközi versenyen; emeletes busz; Unicumos üveg; Ganz háztartási gép; a Tungsram árammegtakarításos Wolframlámpájának plakátja, melyet Faragó Géza tervezett; a Nyugat, mely a század eleji nyomtatási dizájn arculatát tükrözi (magyar folklórból átvett elemek és artdeco-motívumok, Falus Elek munkája); Bíró Mihály Pálma-plakátja.Orchidea-mintás, illetve egy későbbi modellű Zsolnai porcelán; az első budapesti metró; Buchwald összecsukható kerti széke, mely 1900-ban arany érmet nyert egy nemzetközi versenyen; emeletes busz; Unicumos üveg; Ganz háztartási gép; a Tungsram árammegtakarításos Wolframlámpájának plakátja, melyet Faragó Géza tervezett; a Nyugat, mely a század eleji nyomtatási dizájn arculatát tükrözi (magyar folklórból átvett elemek és artdeco-motívumok, Falus Elek munkája); Bíró Mihály Pálma-plakátja.


A XIX. században alapított pesti téglagyár a XX. század elejére
<br />
korszerű kerámiagyártó vállalattá fejlődött és a harmincas
<br />
években kezdett el dekoratív poreclántermékeket készíteni.A XIX. században alapított pesti téglagyár a XX. század elejére
korszerű kerámiagyártó vállalattá fejlődött és a harmincas
években kezdett el dekoratív poreclántermékeket készíteni.


Ebben a periódusban a vállalatok már a termékeik dizájnjával
<br />
is próbálták meghódítani a klienseket. Ez különösen érvényes
<br />
volt a textiliparra, többek között az egyik legnagyobb és
<br />
legrégibb gyárra, a Frigyes&Stühmer Co. -ra.Ebben a periódusban a vállalatok már a termékeik dizájnjával
is próbálták meghódítani a klienseket. Ez különösen érvényes
volt a textiliparra, többek között az egyik legnagyobb és
legrégibb gyárra, a Frigyes&Stühmer Co. -ra.


Az első világháború után, az ipari kapacitás óriási vesztesége (és egyéb tényezők, mint pl. a külföldre távozók, illetve az elcsatolt országokból beáramló munkanélküliek tömege) következtében a talpon maradás volt a cél. Előbb a szükségből erényt kovácsoló termékek születtek (gőzmozdony, lemezmotor), majd a stabilizálódás után jelentkeztek a minőségi fejlesztés eredményei (közlekedésben, bútoriparban, de a kereskedelmi grafikában is).

A második világháború után a szovjet megszállás az egész közép-kelet-európai régió életét megváltoztatta. Az autark iparpolitika és mennyiségi termelés koncepciójából az ötvenes évek közepén történt oldódás az Iparművészeti Tanács megalapításával (1954), a product design főiskolai szintű bevezetésével, majd a '60-as évek végétől érvényesülő új gazdasági mechanizmussal.

Fenn: Német Aladár végzős iparművészeti hallgató felhasználóbarát
<br />
D4K traktor-modellje (1961). Lenn: 1968-as Ikarusz 200 modell.
<br />
A vállalat prioritást élvezett a gazdasági tervekben, így az
<br />
állam 1 billió forinttal támogatta a 12-féle modell kifejlesztését
<br />
(a buszok formatervezését Finta László vezette)Fenn: Német Aladár végzős iparművészeti hallgató felhasználóbarát
D4K traktor-modellje (1961). Lenn: 1968-as Ikarusz 200 modell.
A vállalat prioritást élvezett a gazdasági tervekben, így az
állam 1 billió forinttal támogatta a 12-féle modell kifejlesztését
(a buszok formatervezését Finta László vezette)


1973 nyarán a Finomkerámiai Művek megnyerte a kerámiatermékek és művésztárgyak egyik legnagyobb nemzetközi versenyét Faenza-ban (Horváth László terve 15 különböző edényre).1973 nyarán a Finomkerámiai Művek megnyerte a kerámiatermékek és művésztárgyak egyik legnagyobb nemzetközi versenyét Faenza-ban (Horváth László terve 15 különböző edényre).


Ezt jelzi a komplex minőség-ellenőrzés (Qualiforum, 1967), az Iparművészeti Tanács átszervezése, és a felsőfokú képzés kétszintűvé alakítása a nyolcvanas években. Ez az időszak már a gazdasági és társadalmi problémák elmélyülését jelenti a magyar iparművészetben.

Az általános válság és az azt követő politikai változások után új korszak kezdődött, melyben új nehézségek támadtak az államosított Magyarország újraprivatizálásával. Megszűntek a nagyhagyományú iparágak, a betelepülő nemzetközi vállalatok pedig nem igényelték a magyar tervezői kapacitást.

Illés Csaba anyagvágó ollója, a Videoton hordozható tv-szettje,
<br />
a Rubik-kocka, illetve a Malév grafikája, melyet 1986-1987-ben
<br />
tervezett Zsótér László és Gereben GáborIllés Csaba anyagvágó ollója, a Videoton hordozható tv-szettje,
a Rubik-kocka, illetve a Malév grafikája, melyet 1986-1987-ben
tervezett Zsótér László és Gereben Gábor


Rubik Ernő 1977-ben tervezett művéből, a világhírűvé vált
<br />
bűvös kockából (mely az Oxfordi Értelmező Szótárban is szerepel)
<br />
100 millió eredeti darabot adtak el világszerte, és 50 millióra
<br />
becsülik az eladott hamisítványok számát.Rubik Ernő 1977-ben tervezett művéből, a világhírűvé vált
bűvös kockából (mely az Oxfordi Értelmező Szótárban is szerepel)
100 millió eredeti darabot adtak el világszerte, és 50 millióra
becsülik az eladott hamisítványok számát.


Ekkor leginkább a kereskedelmi grafika és a belsőépítészet virágzott fel, a legsikeresebb a fiatal generáció, azok, akik terveiket saját maguk, vagy kisvállalatok segítségével gyártják le.

Kárpáti-Rácz Judit táskái, ékszerei, kiegészítői nemzetközileg elismert képviselői egy fiatal dizájner generáció alkotásának.Kárpáti-Rácz Judit táskái, ékszerei, kiegészítői nemzetközileg elismert képviselői egy fiatal dizájner generáció alkotásának.


Vari.Art: a szó a variáció és az art kombinációjából ered, a fogalom a számítógépes technológia képzőművészetre tett hatásairól, a kettő intermediális keveredéséről szól. Keller Antal dizájner munkája (2007).Vari.Art: a szó a variáció és az art kombinációjából ered, a fogalom a számítógépes technológia képzőművészetre tett hatásairól, a kettő intermediális keveredéséről szól. Keller Antal dizájner munkája (2007).Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS