2018. október 23. keddGyöngyi
10°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Animációs filmkészítők kerestetnek!

Fülöp Noémi 2008. július 31. 12:19, utolsó frissítés: 12:14

Az agyag-animáció praktikus, mert olcsó: nem kell hozzá papír. Hosszabb filmek készítésére viszont alkalmasabb a rajz.A Betyár Társaság animációs stúdió ötlete éjszakai kávézós, cigarettázós közös rajzfilmnézések közben született, amikor az alapító tagok még a kolozsvári Művészeti és Design Egyetem hallgatói voltak. A név ötlete Cozma Péter elnök fejéből pattant ki, a szervezet pedig másfél éve létezik hivatalos formában.

Ez elsősorban a támogatókkal való elszámoláskor hasznos: a felszerelést, illetve az animációk elkészítéséhez szükséges anyagiakat szponzoroktól szerzik be. Pályázni nehezebb, hogyha az animációkészítő háta mögött nem áll nagyobb stúdió – mondja el Péter. Hozzáteszi, ez elsősorban hitelesség szempontjából fontos, abból a szempontból, hogy az ígért animáció elkészül a vállalt időre.

Cozma Péter és Makkai IstvánCozma Péter és Makkai István


Makkai István – szintén alapító tag – hozzáfűzi, az is segít, ha az illető háta mögött áll már néhány fesztiválon nyert díj. A Betyár idáig még nem jutott el, de egy tavalyi meghívással már büszkélkednek a röviden csak KAFF-ként emlegetett Kecskeméti Animációs Filmfesztiválra.


Jelenleg a Kővirág Benedek című zenés meséjére készítenek rajzolt animációt. "A rajz elég szabad technika, az az előnye, hogy mindig hozzá lehet pótolni – magyarázza Péter. – A kísérleti technikák (agayg, homok) hátránya, hogy ha az elkészült alkotás egyik részlete nem tetszik, az egészet újra kell kezdeni –


nem megszakítható a folyamat."

Itt készül az agyaganimáció – a képernyőn látod, hogy milyen mozgás-
<br />
fázisokat fotóztál leItt készül az agyaganimáció – a képernyőn látod, hogy milyen mozgás-
fázisokat fotóztál le


Az agyagból domborított animáció egyébként a Betyár Társaság saját találmánya – azért szeretik, mert olcsó, nem kell hozzá papírt vásárolni. A rendezvényeiken részt vevők mindhármat kipróbálhatják – eddig kétszer ünnepelték meg az animáció világnapját október 28-án, a marosvásárhelyi várban. A két napos vetítés-sorozat mellett animációs- és képregényműhelyt is szerveztek gyerekek számára.

Hasonlóval próbálkoztak a Félszigeten is, az Artthing Művésztelep részeként, itt persze az idősebbeket is szívesen látták. Péternek már van rutinja, hiszen tavaly közel nyolcszáz diákot oktatott, István pedig arról számol be: a gyerekek sokkal bátrabbak, mint a felnőttek. "És van olyan is, akinek nem tetszik, az el is megy szerencsére" – teszi hozzá.

Az egyesület fő célja azonban összegyűjteni az animációkészítéssel foglalkozó, vagy efelé kacsintgató embereket. "Az elején soakt vergődtünk, nem volt, aki megmutassa, mit, hogyan csináljunk – meséli Péter.

Bábuk egy képernyő tetejénBábuk egy képernyő tetején


– Bizonytalanok voltunk, könyvekből tanultunk ezt-azt.

Most már valamennyire meg tudjuk mutatni, hogyan tudná valaki megvalósítani az elképzeléseit. Nem csak a munka részére gondolok, előtte elő kell készíteni a dolgokat, hogy könnyebb legyen a munka. Jó forgatókönyv, jó munkaterv nélkül sokkal többet dolgozik az ember."

Az animációkészítés csínját-bínját jelenleg Romániában nem lehet önálló szakon elsajátítani, csupán mesterképzőt lehet végezni ezen a szakterületen.

HomokanimációHomokanimáció


A második fázisA második fázis


Végül pedig felmerül az a kérdés is: vajon képes lesz-e valaha a számítógépen készült, 3D-s animáció kiszorítani a hagyományos technikákat. Péter szerint mindkettőnek megvan a maga szépsége – a 3D-s animáció is ugyanannyi munkát igényel, ám nincsen szükség akkora stúdióra.

Azt pedig nem tartja valószínűnek, hogy a hagyományos technikák háttérbe szoruljanak - példaként a brit Armart stúdiót hozza fel, amely csak bábtechnikával dolgozik, ám elnyert Oscar-díjak terén lassan megközelíti a hollywoodi nagyokat.

Itt mented el a képkockátItt mented el a képkockát

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS