2019. április 24. szerdaGyörgy
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Exkluzív, de befogadó marad a Vándoregyetem

Bakk-Dávid Tímea Bakk-Dávid Tímea 2008. szeptember 01. 15:24, utolsó frissítés: 2008. augusztus 31. 22:16

Apró homoródi anakronizmusok, országos alternatív kifutópályák és globális válságok egy tervezett leendő erdélyi think tank fórumán.Egyértelmű sikerként könyvelték el a szervezők az első Erdélyi Vándoregyetemet: tartották az előzetes célkitűzést, miszerint naponta az előadások idejére 200-300, koncerteken 500-600 személy vesz részt a rendezvényen. A legtöbben a Kispál-tagok "hobbizenekarának" koncertjére, péntek estére jöttek el Homoródfürdőre. A meglehetősen hűvös augusztus végi este és a több mint háromórás késés sem riasztotta el a népes rajongótábort, hogy éjfélkor a Kiscsillag zenéjére tomboljon.

Kiscsillagék pénteken zenéltek, 
<br />
a programban megjelentekkel ellentétben a Kaukázus koncertje elmaradtKiscsillagék pénteken zenéltek,
a programban megjelentekkel ellentétben a Kaukázus koncertje elmaradt


A mintegy 18 ezer eurós összköltségvetésű táborban jóval népszerűbbek voltak a természet- vagy társadalomtudományi előadások, mint a politikai jellegűek. Mint ahogy Ilyés Szabolcs fogalmazott az eredetileg Győztesek a politikában című, ám végül a harmadik utas – magát az RMDSZ-től és az MPP-től is elhatároló – alternatíváról szóló szombati kerekasztalon: annyira prostituálódott a politikai osztály, hogy már senki nem kíváncsi arra, mit mondanak a politikusok.

A Zöld Párt székelyudvarhelyi önkormányzati képviselője, Hajdó Csaba elmondta, indulásukkal a parlamenti választásokon olyan fiataloknak kívánnak megnyilvánulási lehetőséget adni a közéletben, akiknek vannak elképzeléseik, ám a két tábor egyikében sem találták meg a helyüket, mert nem voltak hajlandóak kompromisszumokat kötni. Alternatív kifutópálya ez azoknak, akik hozzáértők és pragmatikusan gondolkodnak.


Az autonómia nem oldja meg automatikusan a problémákat,

megfelelő emberek, menedzserek kellenek a közigazgatási funkciókba, akik célorientáltan gondolkodnak, akik tényleg értenek hozzá, bizonyítottak akár vállalkozóként a saját területükön, és akik képesek hosszú távra tervezni – mondta az éppen "jelöltkeresőben" lévő párt udvarhelyi vezetője.

Bognár Zoltán, Ilyés Szabolcs és Hajdó Csaba 
<br />
(balról jobbra)Bognár Zoltán, Ilyés Szabolcs és Hajdó Csaba
(balról jobbra)


Bognár Zoltán politológus arra hívta fel a figyelmet, részben a választási rendszer sajátosságai, részben pedig a nemzeti identitás felértékelése következtében a romániai magyaroknak a regionális területiség helyett az etnicitás a fontosabb. Az autonómia azonban csökkenthetné ezt a kisebbségi nacionalizmust, hiszen a közösségnek nem kellene állandóan a védekezésre összpontosítania. Fontos a gazdasági dimenzió is, ám megfelelő intézmények nélkül az identitás újratermelődése nem garantált - vonta le a következtetést.

Szombaton a legnépszerűbb Glattferder Béla fideszes EU-parlamenti képviselőnek az élelmezési világválságról tartott előadása volt. Az agrárszakértő kedvenc könyvére, a Plan B-re sűrűn hivatkozva megdöbbentő adatokkal és előrejelzésekkel szolgált: ha nem oldjuk meg záros határidőn belül a problémákat, az akár


civilizációnk bukását vonhatja maga után.

Glattferder BélaGlattferder Béla
Optimista verzió szerint 2020-ra az egy főre jutó olajmennyiség a világon 35 százalékkal lesz kevesebb, mint most – ám mivel India és Kína kereslete egyre nő, ez a csökkenés érzékenyebben érinti majd a nyugati társadalmakat.

Jelenleg 860 millióan éheznek, ám az élelmiszer-termelés csökkenőben, mert a mezőgazdasági területek egy része elveszítette termőképességét: a szubszaharai Afrikában túllegeltetés van, Indiában vészesen fogynak a talajvíz-készletek,


elszikesedett a talaj.

Az élelmiszer-termelésre a környezetvédelmi megfontolások is negatívan hatottak: Kínában például többmillió hektáron erdősítési program indult. A műtrágya- és növényvédőszer-felhasználás korlátozásával, ami az elszennyeződést hivatott visszaszorítani, szintén csökken a föld termőképessége. Ugyanakkor a megtermelt gabona egy részét üzemanyaggá dolgozzák fel – Amerikában például a kukoricatermés 20 százalékát alakítják át. Egy városi terepjáró telitankolásához szükséges gabona egy felnőtt vagy három gyerek egész éves szükségletét fedezné.

Jelenleg az Egyesült Államokban fogyasztják a legtöbb gabonát, közvetve vagy közvetlenül: 800 kilogrammot egy évben fejenként. Ez azt jelenti, hogy mintegy 100 kiló gabonából készült tésztaneműt, illetve mintegy 700 kilónyi gabonával takarmányozott háziállat húsát használja el egy amerikai egész évben.

Az ebédlő. A résztvevők itt fogyasztották el húsadagjukat naponta háromszorAz ebédlő. A résztvevők itt fogyasztották el húsadagjukat naponta háromszor


Olaszországban ennek fele, 400 kg jut egy főre, ebből átlagosan 200-at közvetlenül fogyasztanak el, tehát spagetti, kenyér, péksütemény formájában. Indiában viszont csupán 200 kiló gabona jut fejenként, ezt szinte teljes egészében közvetlenül fogyasztják el, tehát alig esznek húst – egyébként ez az az éves fejenkénti


minimális adag ahhoz, hogy valaki ne haljon éhen.

A 400 kg fölötti fogyasztás szintén egészségtelen, mert elhízáshoz, szív- és érrendszeri betegségek gyakoribbá válásához vezet.

A gond az igazságtalan eloszlás, és minél több ember él a Földön, annál súlyosabbá válik ez a probléma. 2050-re 9 milliárd embernek már csak fejenként 200 kg gabona, vagyis indiai mennyiség jut majd, hacsak valami óriási technikai áttörés nem történik a mezőgazdaságban. Ami egyelőre nem tűnik valószínűnek.

Ha addig nem sikerül demográfiai csökkenést elérni, illetve egy igazságosabb élelem-elosztást megvalósítani, egymilliárdan kelnek útnak, menekülve az elviselhetetlen körülmények elől. Ennek a menekültáradatnak az előfutárai azok, akik Afrikát sokadmagukkal, egy-egy lélekvesztőn, víz, élelem nélkül hagyják el, a tenger áramlataira bízva magukat, az életüket kockáztatva, hogy elérjék a Kanári-szigeteket, ami már Spanyolországhoz, tehát az EU-hoz tartozik.


A világ egyelőre nem a megoldások felé halad

– összegzett Glattferder. A Plan B megoldásjavaslatainak kulcsfogalma pedig a lemondás. Elsősorban azon az életstíluson kellene változtatni, amelyet már olyannyira megszokott a nyugati ember. Kevesebbet kellene autózni, tömegközlekedést használni, kevesebb húst enni, takarékoskodni az energiaforrásokkal, helyben megtermelt élelmet vásárolni – sorolta a környezettudatos személyiség alapelveit a szakértő.

Autó- és repülőgépgyártás helyett szélerőművekhez szükséges alkatrészeket gyártani: radikálisan hangzik, de valóban ekkora mozgósítás, rengeteg áldozattal járó radikális intézkedés kellene. Nem szabadna ugyanakkor lemondani a génmódosított haszonnövényekkel folytatott kísérletekről és eredményekről, mert ez a híresztelésekkel ellentétben nem jár élelmiszerbiztonsági kockázattal – vélte.

Kerekasztal az erdélyi brandről, moderált Ábrahám Endre (jobbra)
<br />
az Élő Erdély Egyesülettől, a hozzászólók közt 
<br />
Eckstein-Kovács Péter és Bíró Béla (középen) Kerekasztal az erdélyi brandről, moderált Ábrahám Endre (jobbra)
az Élő Erdély Egyesülettől, a hozzászólók közt
Eckstein-Kovács Péter és Bíró Béla (középen)


Lakatos Róbert és Felméri Cecília filmjeit péntek este mutatták beLakatos Róbert és Felméri Cecília filmjeit péntek este mutatták be


Szombaton Orbán János Dénes, Sántha Attila és Farkas Wellmann Endre
<br />
tartott irodalmi estetSzombaton Orbán János Dénes, Sántha Attila és Farkas Wellmann Endre
tartott irodalmi estet


Muszka Sándor csíkszépvízi költő stand up comedyje már a szabadtéri színpadon volt,
<br />
ezt követően Murányi Tóni és zenekara (képünkön),
<br />
majd a Tündérground csinált fergeteges bulitMuszka Sándor csíkszépvízi költő stand up comedyje már a szabadtéri színpadon volt,
ezt követően Murányi Tóni és zenekara (képünkön),
majd a Tündérground csinált fergeteges bulit


A vasárnap délelőtt szedelőzködéssel, pólóosztogatással, 
<br />
napozással, fagyizással teltA vasárnap délelőtt szedelőzködéssel, pólóosztogatással,
napozással, fagyizással telt


...meg persze búcsúsörözéssel...meg persze búcsúsörözéssel


A szervezők a következő Vándoregyetem célcsoportját az ideinél jóval célirányosabban próbálják majd megszólítani: 300 meghívót küldenek majd ki személyesen. Persze ez nem jelenti azt, hogy ez egy zárt rendezvény lenne, viszont fenn akarják tartani az exkluzivitását, nem akarják felduzzasztani a résztvevők számát.

A jövő nyári Vándoregyetem helyszínét még nem szögezték le, szóba került a Gyimesek, Bálványosfürdő és mások. Ilyés Szabolcs, az ErGo Egyesület ügyvezető igazgatója azt is elárulta, téli mini-Vándoregyetemet is terveznek maximum 100 fő részvételével, például a Madarasi Hargitán.

Kis homoródi anakronizmusokKis homoródi anakronizmusok
Patkolják IndiántPatkolják Indiánt

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS