2018. október 17. szerdaHedvig
13°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Képzőművészeti vásár: virágcsokor és dák erotika

Fülöp Noémi 2008. szeptember 30. 14:38, utolsó frissítés: 13:11

Kicsit kirakodóvásár, kicsit kiállítás, ahol a dák viselet szépen megfér a magyar árlistával. #b#[fotóriport]#/b#
A szeptember végi napsütés bágyadt ugyan, de legalább sem árusnak, sem vásárlónak nem kell dideregnie - mázlija van az apARTe Szocio-kulturális Szövetségnek, amely képzőművészeti vásárt szervezett Kolozsváron. Az árusok tegnaptól egészen október 3-áig vannak ott naponta a Mátyás-ház előtti téren.Érdemes többször, különböző időpontokban is odalátogatni, egyes árusok ugyanis csak délután, munkaidő után, mások csak hétvégén érkeznek meg - mondja Ana Maria Gruia, az apARTe elnöke. Összesen 15-20-ra becsüli a részt vevő képzőművészek számát, akik festményeket, grafikákat, ékszereket, lakásdíszeket kínálnak.

Fotóriport az apARTe tavaszi vásáráról >>


Ana Maria Gruia szerint a negyedik alkalommal megszervezett rendezvény fő attrakciója a Terra Dacica Aeterna Szövetség, amelynek tagjai hiteles dák ruhákban és fegyverzettel jelennek meg a vásáron. A mosolygós fiatalok nem jönnek zavarba, ha megbámulják őket, és szívesen pózolnak egy közös fotóhoz is.

Barátságos dákokBarátságos dákok


Nem nehéz kitalálni, mire lehettek jók az amulettekNem nehéz kitalálni, mire lehettek jók az amulettek

Emellett merített papírra nyomtatott oklevél-reprodukciókat, dák mintára varrt sapkákat, illetve falloszokat ábrázoló, dák és római eredetikről mintázott készült amuletteket lehet tőlük vásárolni.

A vásárosok között akad olyan is, aki Chişinău-ból, illetve Franciaországból érkezett, az egyik ékszeres standon pedig magyar felirat hirdeti a fülbevalókat, nyakékeket, karkötőket. A velük szemben, egy graffiti előtt szerényen meghúzódó, festményeket árusító páros éppen arról beszélget: a hagyományos stílusra manapság kevésbé vevő a közönség.

Nincs jövője a hagyományos stílusnak?Nincs jövője a hagyományos stílusnak?

Az ékszerek ára 7-8 és 20-25 lej között mozog, a képek ára általában 60-80 lejtől 300-350 lejig terjed. Az apARTe elnöke például saját bevallása szerint nem a legdrágább műveiből válogatott, csupán egyetlen, 1000 lejbe kerülő remekművet hozott a vásárra.
Egyébként nem is kizárólag az eladás a lényeg: fontos az is, hogy a részt vevő képzőművészek munkáit, stílusát megismerje a közönség. Ezt bizonyítja az is, hogy az egyik, sárga szoknyát viselő lánynak virágcsokrot hoznak a barátai - akár egy kiállításmegnyitón.Egy sapka 25-30 lejEgy sapka 25-30 lej


Színes ékszerek, kitűzők FranciaországbólSzínes ékszerek, kitűzők Franciaországból


Neki hoztak virágotNeki hoztak virágot
Multikulti: magyar felirat a francia árus és a dák ruhák szomszédságában Multikulti: magyar felirat a francia árus és a dák ruhák szomszédságában


Bögrés kép: kedvcsináló egy teához?Bögrés kép: kedvcsináló egy teához?


Ők mintha ismerősek a tavaszi vásárrólŐk mintha ismerősek a tavaszi vásárról


Ana Maria Gruia képeiAna Maria Gruia képei


A néni hosszú percekig próbálta kitalálni, mi történik.
<br />
Aztán rájött - vagy feladta - és elsétált.A néni hosszú percekig próbálta kitalálni, mi történik.
Aztán rájött - vagy feladta - és elsétált.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS