2020. július 15. szerdaHenrik
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Zene, színház, tánc a szivárványszínű házban

2008. október 22. 16:34, utolsó frissítés: 15:35

Kultúrafogyasztó legyen a talpán, aki ebben a programban nem talál magának kedvére való műfajt.Táncelőadás, színház, klezmer-koncert, performansz és DJ-set is szerepel idén a Tranzit Napok programjában, amelyet október 23-26 között szerveznek meg Kolozsváron. A rendezvénysorozatot a kulturális központ tíz éves történetét dokumentáló második DVD bemutatója nyitja október 23-án, 17 órától.

A Tranzit Házban 1997 és 2007 között szervezett rendezvényekről készült első DVD-t Art in Tranzit. Dans in Tranzit címmel, tavaly mutatták be: ez a kulturális központban szervezett táncelőadásokra összpontosított, az ezekről készült fotókat, videókat, az események plakátjait tartalmazta. A második DVD címe Art in Tranzit. Urban Space in Tranzit, és


az építészeti, illetve audio-vizuális projektek digitalizált archívumát


tartalmazza. Az archívum formátuma nyitott, helyet hagy a bővítésre, hiszen a Tranzit Alapítvány folytatni szeretné a központban zajló rendezvények dokumentálását.


A Tranzit Napok zenei kínálatában többek között a magyarországi Csókolom zenekar koncertje is szerepel. "Zenénk több stílusból merít, játszunk reggaet, rockot, tangót, funkyt, bluest. A legtöbb számunk a szerelemről a boldogságról, szenvedésről szól. Koncertjeinken táncol, röhög, és szörnyülködik a közönség"- vallja magáról a banda. Tavaly kétszer is felléptek Kolozsváron, az egykori Aux Anges kávézóban.

A Tranzit Napok programja >>


Fellép a nagyváradi Hakeshet Klezmer Band is, akik jó néhány sikeres fellépést tudnak maguk mögött országos és nemzetközi klezmerfesztiválokon (EUROIUDAICA fesztivál, Szeben, PROETNICA fesztivál, Segesvár, Tsaft klezmer fesztivál, Izrael). A Hakeshet Klezmer Band 2005 nyarán jött létre, tagjai nagyváradi hivatásos zenészek. A bukaresti Act színház társulata az


Amalia respiră adânc című előadást

hozza el a Tranzit Házba. Amalia gazdag családból származik, amely azonban a kommunisták hatalomra kerülésével mindenét elveszíti. A főszereplő hat életkora egyben hat kétségbeesett próbálkozást is jelent arra, hogy beilleszkedjen egy abszurd világba, és még inkább, hogy folytatni tudja életét.

A családi élet emléke egyre halványabb képpé, álommá válik, amelyet kitörül a kommunizmus fullasztó és reménytelen légköre, amelyet igazságtalan és összefüggéstelen forradalom utáni szabadság követ. Az előadás 2007-ben szerepelt az Országos Színházi Fesztivál hivatalos válogatásában, 2008-ban pedig Cristina Casian Uniter debütdíjat kapott Amalia szerepéért.


Látható lesz a Postakert, a Zurboló Táncegyüttes táncszínházi előadása is. Az 1960-as, 1970-es években minden csütörtökön és vasárnap délután a kolozsvári Postakert a városba dolgozni járó széki fiatalok találkahelye, amolyan „urbánus korzója” volt.

A Posta épülete mögötti parkban az érkező vagy induló, munkaadókra váró vagy munkaidő után pihenő, kimenőt kapó, egymásnak udvarló széki fiatalok gyakran énekeltek és táncoltak is, rendszeres szabadtéri táncházat tartva Kolozsvár központjában. Ez a felidézett szokás biztosítja a táncjáték cselekménye, a táncos történetek sorozatának keretét.

Az előadás után táncházat szerveznek, ahol a szamosújvári Sóvirág zenekar muzsikál majd, a meghívott pedig a Szalmakalap széki hagyományőrző néptánccsoport. Esténként


az audiovizuális műfajoké lesz a Tranzit Ház:


látható lesz a gyergyószentmiklósi Tchango Thango (azaz Selyem András) 8mm deep investigation (8 mm mély kutatás) című performansza, amelynek alapjául igencsak változatos helyekről, többek kötött az ócskapiacról összegyűjtött Super8-as filmek szolgálnak.

Rajta kívül hallható-látható lesz a gyergyószentmiklósi Hightower és a brassói Zabbo, valamint Lennyoplasma (azaz Lajos Lehel) AV Snog című projektje, amelyben részt vesz a temesvári Rapala, aki funk-rap-d'n'b műfajokban mixel és a csíkszeredai Goranga, aki breakbeatben, electroban, funkban van otthon.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS