2018. május 21. hétfőKonstantin
22°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Zsaru, vagy inkább színész?

Vass Kinga Zita 2002. május 31. 14:56, utolsó frissítés: 14:56

[Filmszemle] A televízió önmagát meghazudtoló világának szatírája ez a komédia a komédiában. Avagy kegyetlen revans egy durcás nyomozón, amiért szegény a tévékamerába lőtt.
Az már ősrégi közhely, hogy ami a tévéképernyőn látható, nem mindig tükre, hanem inkább ferdítése, vagy egyenesen átírása a valóságnak. Mégis a néző egyenesen rajong ezért az átszerkesztett művilágért, kiköveteli magának ezt a másik fajta, "szappanoperai" igazságot.

Mitch Preston (Robert De Niro) Los Angeles híres nyomozója, komolyan veszi a munkáját. Egy drogkereskedőket lebuktató jelenet közben feltűnik a színen Trey Sellars (Eddie Murphy), aki miatt meglépnek az általa léprecsalt bűnözők. Az akció kellős közepébe cseppen be a helyi televízió is (jókor, a jó helyen), de Mitch a sikertelensége miatti feldúltságában a tévékamerába lő. A televízió perrel fenyegeti a rendőrséget az operatőr életének veszélyeztetése miatt, egy feltétel mellett viszont hajlandó engedni: ha Mitch elvállal egy reality showt, amely az ő munkájának pillanatait tárná fel a kíváncsi és a szenzációéhes nézőközönség előtt.


Van, aki jobban szeret rendőrnek, mint színésznek lenniMaradna inkább zsarunakMaradna inkább zsarunak
Mitch nem rajong az új kihívásért. Chase Renzi (Rene Russo), aki a média világát képviseli, viszont rámenős és eléri célját. Mégis, mint kiderül, Mitch nem az a fajta nyomozó, mint amilyennel a nézők kiplakátoznák a szobájuk falát: nincsen szuper autója, a lakása túl egyszerű, nincsen felesége, sőt kutyája sem, szabad idejében kerámiázik.

Chase azonban nem teketóriázik: régi Fordját kicserélteti óriási, hiper-szuper kamerákkal felszerelt Hummerre, lakását is teljesen átalakíttatja: modern, kissé elvont bútorzattal szereli fel. Mitchből mindezek után sem lesz azonban sztár, nem tudja eljátszani a mesterkélt jeleneteket, és kelletlen fintorokat vágva karba tett kézzel bámul a kamerába.


És van, aki a detektív és médiasztár szerepét is szívesen felvállalja

A médiasztár mosolyaA médiasztár mosolya
Mitch ellenpólusa, a detektív vizsgákon többször is elbukó Trey, aki mindent megtesz azért, hogy jó szakmabeli és Mitchnél jobb színész legyen. Nincs nehéz dolga, a nézők buknak személyiségére, annak ellenére, hogy mind a film-, mind a filmbeni film szerepét is többszörösen túljátssza. Ő az az ember, akit szeret a kamera, és aki szereti kamerát.


Showtime

A Showtime igazán csemegés jeleneteit akkor sikerül leforgatni, amikor Mitch valódi kihívás elé kerül, amikor újra a drogkereskedők nyomára bukkan. Kissé groteszknek tűnnének azok a pillanatok, amikor a veszélyes bűnözők után nemcsak rendőrök futkároznak, hanem a tévések is. Ha komolyan vennénk a játékot. (Igazán komikus még az lett volna, ha mondjuk még egy rövid interjút kértek volna az üldözöttektől.) De meg sem fordul az eszünkben készpénznek venni az egészet, hiszen éppen azt próbálja beadagolni fejünkbe a rendező, hogy ne higgy abban amit a tévében látsz. Csak semmi pánik, nem hiszünk.

A kulisszák mögöttA kulisszák mögött


A film végkifejleménye happy end, nemcsak a bűnözőket sikerül kézre keríteni, hanem Mitch megbarátkozik Treyel, és titokban örvend, hogy a nagysikerű reality show főszereplője lehetett (kissé mellékszereplőként, a pálmát ugyanis Trey vitte el).

A Showtime nem az a típusú komédia, amely alatt az ember végig fogja a hasát a nevetéstől, néha csak egy-egy mosoly erejéig futja. Depressziósabb napokon talán ennyi is megteszi -- vagy csak a lelkiállapotot súlyosbítja.Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS