2020. június 1. hétfőTünde
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Sapientiás diákok filmjeinek bemutatója

Kassay Réka 2008. november 21. 09:15, utolsó frissítés: 2008. november 20. 12:58

A nyugatos nemzedék írásaiból készítettek műsort a Sapientia diákjai. A filmek a Transindex tv-ben is láthatóak lesznek!Egy évet dolgoztak a Sapientia EMTE Fotó, film, média szakának negyedéves hallgatói a november 17-én bemutatott műsoron, amelyet a Nyugat folyóirat 100 éves évfordulójának szenteltek. A folyóiratban megjelent írásokból adaptációk (rövidfilmek) készültek, de a műsor tartalmazott interjúrészleteket, wisheket, műsorszpotokat is.

A nyilvános bemutató november 17-én déli 12 órakor volt a kolozsvári Győzelem moziban, ahova a korai időpont ellenére szép számmal eljöttek a nézők.Először a filmek készültek el, majd a nyári szakmai gyakorlaton állították össze őket egy műsorrá a diákok, úgy, hogy valamennyi kapcsolódás legyen közöttük, tudtuk meg Makai Beáta negyedéves hallgatótól, a műsor egyik főszerkesztőjétől. A másfél órás végeredmény tévéműsorként is színvonalas alkotás, de a filmek külön-külön is megállják a helyüket, akár fesztiválokon is szerepelhetnek. A teljes projektet Balogh Zsolt rendező, a Sapientia tanára irányította.
A szakosodásnak megfelelő szerepkörökben dolgoztatok a filmekben, vagy mindenkinek volt saját adaptációja?

M. B. – Mindenkinek volt egy sajátja, de egymás filmjeiben is dolgoztunk különböző szerepkörökben. Főleg az operatőrökre volt igaz, hogy azok fényképezték a filmeket, akik operatőrnek készülnek. A végén viszont szinte mindenki maga vágta meg a filmjét.


Együtt határoztatok a kiválasztott novellákról és a filmecskék koncepciójáról, vagy mindenki külön-külön?

M. B. – Mindenki maga választotta ki az írást és kidolgozott belőle egy forgatókönyvet, aztán a forgatókönyveket beszéltük meg közösen. Ezért volt az, hogy volt olyan novella, amit kétszer is megfilmesítettek. Első sorban arra figyeltünk, hogy a filmek önálló alkotásként legyenek jók, az, hogy hogy viszonyulnak a szöveghez, az utolsó szempont volt, mindenki elég szabadon bánt velük.
Ez csak a ti évfolyamotok projektje volt, vagy bevontatok alsóbb éveseket is?

M. B. – Volt egy-két ember más évfolyamokról, aki a forgatásokon részt vett, de inkább az volt a cél, hogy ez egy saját műsor legyen. Mi is játszunk a filmekben és például vannak olyan karakterek, akik következetesen mgejelennek különböző filmekben, hasonló beállításban. Ezek olyan dolgok, amiket nem biztos, hogy a néző is észrevesz, de végülis a magunk szórakoztatására is kerültek bele a műsorba.


A forgatások és az intenzív szakmai gyakorlat alatt mindig születnek vicces helyzetek, történetek. Nektek van ilyen, amit azóta is emlegettek?

M. B. – A szakmai gyakorlaton már az is egy felfokozott helyzetet eredményezett, hogy csúsztunk ki a határidőből. Utolsó nap a végső időpont délután 4 óra volt, akkorra kellett kész legyen a műsor, de amikor az első fele már élesben ment, még akkor is vágtuk a második felét.

A lányok játszanak című film forgatásán van egy olyan jelenet, hogy az idős bácsik esznek. Mi főztünk nekik, és miután megették az első adagot, újra fel kellett venni a jelenetet. Akkor megint tettünk nekik ételt, és erre az volt a reakciójuk, hogy ők már nem éhesek.
A 300 Forint című filmben van egy erotikus jelenet - meséli Fazakas Gergely, negyedéves sapientiás. - Ennél azon szórakoztunk, hogy a rendező egy adott pillanatban le kellett állítsa a forgatást, mondván, hogy "álljunk már meg, ez a film nem a szexről szól".
Az adaptált művek között szerepelnek Kosztolányi Dezső, Reichard Piroska, Kaffka Margit, Kassák Lajos, Déry Tibor, Babits Mihály, Szabó Lőrinc írásai.

A rövidfilmek egyéni koncepcióról és nagyon szép operatőri munkáról tanúskodnak, valamint különböző irányzatokat, stílusokat is idéznek (van köztük film noir, burleszk, de Godard képszerkesztésére és Parmigianinora való utalás is). Hamarosan egyenként megjelentetjük őket a tv.transindex.ro-n.Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS