2020. február 22. szombatGerzson
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Átörökített és újraértelmezett néptánc

F. N. 2008. december 04. 15:09, utolsó frissítés: 14:23

Ötödik évforduló, öt falu és öt néptáncegyüttes: a hétvégén szervezi meg a Kolozsvári Néptánctalálkozót az Ördögtérgye Egyesület.Az ötös szám bűvöletében szervezik meg december 6-án a Kolozsvári Néptánctalálkozót. Az Ördögtérgye Egyesület rendezvénye ugyanis idén ünnepli ötödik évfordulóját, és ennek jegyében öt környékbeli falu hagyományőrző táncosait, valamint öt néptáncegyüttest hívtak meg a találkozóra.

Az V. Kolozsvári Népzene- és Néptánctalálkozó programja >>

A Diákművelődési Házban zajló rendezvény egyik különlegességét a délelőtti, ünnepi gyermekfoglalkozások jelentik majd. Itt nemezelő, csuhézó, körmön fonó, kötélverő, fakanálbábu-készítő és gyertyaöntő műhellyel várják a kicsiket és nagyobbacskákat. A foglalkozásokat élő zene kíséri, akinek pedig kedve támad, a gyerektáncházban rophatja. A foglalkozásokat


idén először gyermekelőadás követi:

13 órától a Nagyvárad Táncegyüttes mutatja be Eltáncolt Cipők című táncos mesejátékát. Az előadás a nagymohai táncos és énekes hagyományokra épül, de a táncosok bemutatnak kalotaszegi legényest és verbunkot, valamint moldvai, bihari román és szenterzsébeti cigány táncokat is.

“Mi is csak kalandozunk, röpülünk, táncolunk és kacagunk, és közben egy-két rend ruhát, s néhány pár cipőt el is szaggatunk” – fogalmazott Miklós János, a Nagyváradi Táncegyüttes vezetője. Délután pedig kezdők és haladók egyaránt belekóstolhatnak a györgyfalvi és gerendkeresztúri táncokba az oktatók segítségével.

Az esti gálaműsorban egymás után lépnek majd színpadra öt Kolozs megyei falu adatközlő táncosai, valamint öt néptáncegyüttes tagjai. A műsor egyik különlegessége, hogy azokból a falvakból érkeznek adatközlők, amelyek táncaiból a fellépő műkedvelő néptáncegyüttesek koreográfiájukat összeállították. “Kíváncsiak vagyunk arra,


hányféleképpen lehet feldolgozni ugyanazokat a táncokat,

hiszen ezt minden néptáncegyüttes másként, a maga stílusában értelmezi” – fogalmazott Both József, az Ördögtérgye Néptáncegyüttes vezetője. Hozzátette: a gálaműsor első részében a hagyományok átörökítését, továbbvitelét szeretnék tetten érni.

Erre utal a néptánctalálkozó címe is: Úgy ég a tűz, ha tesznek rá. A magyar és román, idős táncosok Mezőségről és Kalotaszegről: Bálványoscsabáról, Feketelakról, Györgyfalváról, Magyargorbóról és Szucságról érkeznek majd. A fiatal táncos nemzedéket pedig a kolozsvári Szarkaláb, Zurboló, Ördögtérgye, Ördögtérgye Utánpótlás csoportok, valamint a szamosújvári Kaláka Néptáncegyüttes tagjai képviselik.

Az utolsó mohikánoknak számító öreg mesterek és a fiatal városi táncosok ugyanakkor együtt is színpadra lépnek. “Kockázatos vállalkozás ez a közös koreográfia, jól ki kellett találni – majd kiderül, hogyan működik” – magyarázta Both József.

A gálaműsort a Nagyvárad Táncegyüttes Marosmentiek című néptáncműsora zárja. “Egyik célunk, hogy


ne csak a környékbeli táncokat és táncosokat mutassuk be”

– mondta el Both József. Hozzáfűzte, tavaly először hívtak meg hivatásos táncegyüttest a rendezvényre: a Háromszék Táncegyüttes műsora mintegy közönségcsalogatóul is szolgált.

Idén a Partium első hivatásos magyar táncegyüttesére esett a választás, többek között azért is, mert tagjait baráti szálak is összekötik az Ördögtérgye Néptáncegyüttessel. Kádár Elemér, a Marosmentiek című műsor rendező koreográfusa például egyúttal az Ördögtérgye oszlopos tagja is.

“Műsorunk a Marost a forrástól a torkolatig úgy kíséri végig, hogy nem magára a folyóra, hanem az annak partján élőkre összpontosítunk, az ő életükbe pillantunk be, egy-egy táncos mulatság által” – fogalmazta meg Miklós János. Így a műsorban sorra kerülnek majd gyermekjátékok, a fiatal lányok és legények, de a cigányok vagy a román fiatalok táncai is.

A néptánctalálkozót a hagyományokhoz híven fergeteges táncház követi, ahol a sepsiszentgyörgyi Heveder Zenekar, a szamosújvári-székelykeresztúri Harmadik Zenekar és a kolozsvári Serege Zenekar muzsikál majd.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS