2020. január 29. szerdaAdél
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kolozsvári Néptánctalálkozó: több nemzedék egy színpadon

F. N. 2008. december 08. 17:06, utolsó frissítés: 16:06

A bálványoscsabai adatközlők és a Szarkaláb néptáncegyüttes közös koreográfiája aratta a legnagyobb sikert. #b#[fotóriport]#/b#Öreg és fiatal, adatközlő és műkedvelő, falusi és városi táncosok egyszerre léptek színpadra az Ördögtérgye Egyesület szervezte 5. Kolozsvári Népzene- és Néptánctalálkozón. Both József, az Ördögtérgye néptáncegyüttes vezetője a rendezvény előtt kockázatos vállalkozásnak nevezte a közös koreográfiát – de a közönség reakciójából ítélve sikerrel jártak.

A néptánctalálkozó délelőtt a gyerekeknek szóló kézműves foglalkozásokkal indult: a kolozsvári Diákművelődési Ház előtere zsúfolásig telt. Meglepetésként a Mikulás is meglátogatta a kicsiket, akik a gyertyaöntés vagy körmönfonás után a Nagyvárad Táncegyüttes Eltáncolt Cipők című mesejátékát láthatták. Emellett táncokat is tanulhattak a kicsik és nagyobbacskák, délután pedig a felnőtteket várták táncoktatásra.

A kézműves foglalkozások közönségéből jó néhányan az esti gálaműsoron is ott voltak. A műsor a kalotaszegi adatközlők és az Ördögtérgye közös koreográfiájával indult, amelyet Both József állított össze. Az aranyosszéki román és magyar táncokat a betegség miatt hiányzó meghívottak helyett a Zurboló tagjainak tolmácsolásában láthatta a közönség.
Színpadra léptek mezőségi, feketelaki hagyományőrzők is, és ugyanennek a tájegységnek a táncaiból állította össze koreográfiáját a Kaláka néptáncegyüttes is. A legnagyobb sikert azonban vitathatatlanul a bálványoscsabai adatközlők és a Szarkaláb közös koreográfiája aratta: a helybéliek színpompás viselete és a táncegyüttes tagjainak fekete-fehér ruhája egyetlen forgataggá olvadt össze a színpadon, a hangulat pedig magával ragadta a közönséget is.

Az estet a Nagyváradi Táncegyüttes Marosmente című műsora zárta, amely a gyerekjátékoktól a lakodalomig, a gyergyói medencétől a Maros torkolatvidékéig vezette végig a nézőt. Amíg a lányok a háborúból hazatérő legényeket várták, beletanultak a gernyeszegi cigánytáncokba és a radnóti, keménytelki és pacalkai román énekekbe is.

A dél-alföldi táncokból pedig ráadást is kért és kapott a közönség. A gálaműsort a hagyományokhoz híven hajnalig tartó táncház követte, ahol a talpalávaló mellett olcsó sör és zsíroskenyér is várta a megszomjazó, megéhező táncosokat.Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS