2019. május 23. csütörtökDezső
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Körülnéztünk, milyen friss könyveket adnak ki Erdélyben

Fülöp Noémi 2009. január 07. 14:44, utolsó frissítés: 12:43

Dinescu publicisztikái magyarul, az Úszikkétmadáron vagy Kopacz Mária meséi is felbukkannak idén a könyvesboltok polcain.Richard Wagner: Ingóságok

című regényét a csíkszeredai Bookart kiadó adja ki idén. Egy román-német család két évszázadát meséli el, amelyet az egymást követő nemzedékek vándorlással töltöttek. A regényben a múlt és a jelen találkozik - egy olyan szülőföldről szól, amely nem létezik.

Richard Wagner 1952-ben született a Temes megyei Lóránthalmán. Némettanárként és újságíróként dolgozott, az Aktionsgruppe Banat egyik alapítója volt - az író-csoportot a szekuritáté oszlatta fel, Wagner pedig emigrációra kényszerült. Könyveiben a romániai németek és románok sorsával, valamint a Balkán európai kontextusban betöltött szerepével foglalkozik.

A Bookart kiadónál Wagner regényén kívül a tervek szerint Ludwig Hohl A munkáról című esszéje, valamint Láng Zsolt Új életérzés című interjúregénye jelenik meg.
Flann O'Brien Úszikkétmadáron

című regénye is az erdélyi könyvesboltokba kerül idén, a kolozsvári Koinónia kiadótól. A történetet egy ír, irodalom-szakos diák meséli egyes szám első személyben, nemsokára azonban kiderül, hogy az egy történet tulajdonképpen három, amelyek keresztezik egymást. A történetek főszereplői szövetkeznek, és elkábítják a mesélőt, hogy az minél több időt töltsön alvással: eközben ugyanis a szereplők szabadon élhetik világukat.

Részlet a regényből a Látó irodalmi magazin honlapján >>

Flann O'Brien-t eredetileg Brian O'Nolan-nak hívják, a huszadik század első felében élt Írországban. Legtöbb művét lapokban, folyóiratokban jelentette meg, emiatt munkásságát csak a közelmúltban fedezték fel. Regényei értékeként bizarr humorát és metafikciós szövegeit említik.

A Koinónia kiadó ezen kívül többek között Selyem Zsuzsa Erdei politika című művének, Esterházy Péter Rubens című kötete román fordításának, Máté Angéla Mamó című kötetének, Visky András Beszélgetőkönyv Mihai Măniuţiuval című könyvének, valamint Balázs Imre József Versek című kötetének kiadását tervezi. Idén karácsonyra pedig valószínűleg megjelenik majd a Kincses Képeskönyv sorozat következő kötete is.


Mircea Dinescu publicisztikái magyarul

lesznek olvashatók az egyik kötetben, amelynek kiadását a csíkszeredai Pallas-Akadémia kiadó tervezi idénre. A többek között Herder-díjjal is kitüntetett költő, író, laptulajdonos, üzletember a román kulturális szféra egyik legérdekesebb figurája.

1950-ben született, a kommunizmus idején egy olyan, Franciaországban megjelent interjú miatt üldözték, amelyben keményen bírálta Nicolae Ceauşescut. Ő állt az Academia Caţavencu című lap alapítóinak élén, amely később egész média-csoporttá nőtte ki magát. Dinescu emellett többek között borászattal is foglalkozik.

A Pallas-Akadémia kiadó ezen kívül többek között Benedek Elek Édes anyaföldem című önéletrajzát, Pomogáts Béla Magyar irodalomtörténet Erdélyben című művének 3-4. kötetét is megjelenteti - ez lesz egyébként a könyvkiadó ötszázadik kötete. Folytatják az Erdély hegyei, valamint a Műterem sorozatot is.


Kopacz Máriától ad ki meséskötetet

Borika és a padlás manója címmel a marosvásárhelyi Mentor kiadó. Az 1941-ben, Marosvásárhelyen született grafikus, festő és író meghatározó személyiségévé vált Kolozsvár művészeti életének, de neve a határon túl is ismert. Az idén megjelenő kötetben sajátos hangvételű, szürrealisztikus mesevilágával ismerkedhet majd az olvasó.

"Ha tréfás kedvem kerekedne felül, azt is mondhatnám: nekem nehéz eldönteni, hogy Marika találta ki, rajzolta meg, meséli el Borikát, avagy Borika Marikát. Ahol a jó játékot szolgálja, teljesíti ki minden szó, szín, egyszóval mi szem-szájnak ingere, ott máris így állhatnak a dolgok. Abban a békés, boldog és - ki merem mondani: - bölcs világban, ahol a jókedvet a harmónia s az összhangot az öröm is szolgálja, valami örök kavargásban, kikeleti szélben, örvénylő, varázslatos történésben lebegnek, szállnak a dolgok" - írja meséiről Lászlóffy Aladár.

A Mentor kiadó emellett többek között Bogdán László A felröppenő flamingó című verseskötetét, Pál-Antal Sándor Marosvásárhely története című könyvét, Sz. Benedek István Szellemek oltalmában című, burmai élményeiről szóló művét, Magyar Zoltán Szilágysági dekameron című néprajzi kötetét, valamint a Tödős S. Kinga szerkesztette Erdélyi testamentumok negyedik kötetét jelenteti meg idén.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS