2019. január 18. péntekPiroska
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tarolt a Slumdog Millionaire

hírösszefoglaló 2009. január 12. 17:19, utolsó frissítés: 15:40

Az indiai nyomornegyed-ballada a legjobb film, de a rendezés, forgatókönyv és zene terén is első lett. Meglepetés: Kate Winslet a mellékszereplői díj mellé egy főszerepért is Globe-ot kapott.Los Angelesben 66. alkalommal adták át helyi idő szerint vasárnap este az Oscar-díj "előfutárának" is tekintett Golden Globe filmdíjat. Egy indiai fiatalemberről, a Legyen Ön is Milliomos vetélkedő győzteséről szóló Slumdog Millionaire tarolt a Beverly Hilton Hotel báltermében tartott gálán. Megkapta egyrészt a tavalyi év legjobb filmjéért járó díjat, Danny Boyle pedig átvehette a legjobb rendezésért járó Arany Glóbusz szobrocskát. A film forgatókönyvírója, Simon Beaufoy, illetve zenéjének szerzője, A. R. Rahman is a legjobbnak bizonyult saját kategóriájában.

Freida Pinto (Latika) és Dev Patel (Jamal Malik) 
<br />
a Slumdog Millionaire-benFreida Pinto (Latika) és Dev Patel (Jamal Malik)
a Slumdog Millionaire-ben


A több kategóriában is jelölt Doubt, a Frost/Nixon és a The Curious Case of Benjamin Button – amelyeket szintén a nagy esélyesek között tartottak számon –


egyetlen díjat sem nyert.

A tavalyi év legjobb filmvígjátéka Woody Allen rendezésében a Vicky Cristina Barcelona, megelőzve a Coen testvérek új feketekomédiáját (Burn After Reading). A vígjáték/musical kategóriában a legjobb főszereplő Sally Hawkins (Happy-Go-Lucky), illetve Colin Farrell (In Bruges).

Kate Winslet (Hanna Schmitz) - The ReaderKate Winslet (Hanna Schmitz) - The Reader


A Beverly Hills-i gálán kétszer vehette át az Arany Glóbusz szobrocskát Kate Winslet. A színésznőt egyébként is esélyesnek tartották a legjobb női mellékszerepért járó díjra a The Readerben játszott szerepéért, ám


megnyerte a legjobb női főszerepért járó díjat is

a Revolutionary Road című filmdrámában nyújtott alakításáért (egy boldogtalan háziasszonyt játszott). “Ez most valóban megtörténik?” - kérdezte, miután másodszor is szólították a gálán.

A legjobb férfi főszerepért Mickey Rourke kapta a díjat a filmdráma kategóriájában. Rourke a The Wrestler című filmben csillogtatta meg színészi képességeit, egy "fakuló" sportcsillagot alakítva. A másik nagy esélyes a Richard Nixon lemondott amerikai elnököt játszó Frank Langella volt.

Mickey Rourke (Randy 'The Ram' Robinson) - The WrestlerMickey Rourke (Randy 'The Ram' Robinson) - The Wrestler


A legjobb férfi mellékszerepért járó díjat post mortem kapta Heath Ledger, aki a The Dark Knight című Batman-filmben játszotta a Joker szerepét. A film a tavalyi év legnagyobb kasszasikere volt Észak-Amerikában. A díjat Heath Ledger helyett a film rendezője, Christopher Nolan vette át,


a gála résztvevői állva ünnepelték az elhunyt színészt.

A legjobb betétdalért járó Arany Glóbusz szobrocskát Bruce Springsteen vehette át, az ötvenedik életévét taposó rockzenész a The Wrestler című daláért kapta a díjat, amely az azonos című filmben hallható.

A tavalyi év legjobb animációs filmje a Wall-E. A Pixar-Disney produkció ellenjelöltje a Bolt és a Kung Fu Panda volt.

Wall-EWall-E


A legjobb mini-tévésorozatért járó aranyglóbuszt a John Adams című történelmi tévéfilmsorozat kapta, amely a Függetlenségi Nyilatkozat egyik szerzőjéről, az Egyesült Államok első alelnökéről, második elnökéről szól; besöpörte a kategória legjobb férfi és női szereplőinek járó elismeréseket is.

A legjobb tévéfilm-sorozat dráma kategóriában a Mad Men. A jelöltek közt volt a világszerte nagy népszerűségnek örvendő Dexter és a House MD is; utóbbiak férfi főszereplői, a bűnözőkre specializálódott sorozatgyilkost játszó Michael C. Hall és a szarkasztikus orvos-zseni bőrébe bújt Hugh Laurie sem nyert díjat, ebben a kategóriában Gabriel Byrne vitte a pálmát (In Treatment, HBO). További nyertesek sorozatok kategóriában: Anna Paquin (True Blood);
Laura Dern (Recount), Alec Baldwin, Tina Fey (30 Rock).

A legjobb külföldi filmért járó díjat a Waltz With Bashir című izraeli animációs film kapta, amely az 1982-es izraeli-libanoni háború eseményeit mutatja be.

Forrás: BBC, goldenglobes.org, MTI a Reuters és AP alapján

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS