2020. július 15. szerdaHenrik
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

1000046 éves a Művészet: szülinapi ünnepség Sepsiszentgyörgyön

B. D. T. kérdezett:B. D. T. 2009. január 16. 18:28, utolsó frissítés: 18:15

Hozhatsz ehető, iható, megtekinthető vagy meghallgatható ajándékot, jelszavak: öröm, humor, elfogulatlanság, jóindulat és részvétel.A TRAnnSYLVAnnART levelező-lista Bizottság, a HAT (Háromszéki Akcióművészek Társasága) és az ETNA Alapítvány január 17-18-án megszervezi a Művészet Születésnapját. Szombaton 21 órakor, a sepsiszentgyörgyi Míves Ház Phare termében mindenkit szívesen látnak ünnepelni, amelynek „alapja az öröm, a humor, az elfogulatlanság, jóindulat és részvétel…".

Hívószavak: találkozás, kiállítás, lazítás, megnyitó, szünet, koncert, mosoly, akció, dokumentálás. Ütő Gusztávval, a születésnapot 1996 óta minden évben megszervező Etna Alapítvány vezetőjével beszélgettünk.


Mesélj egy kicsit a Művészet Születésnapjáról. Miért pont 1.000.046-ik születésnap? Persze, mert Filliou kijelentette, hogy ekkor legyen, és az ő születésnapján – de ha másnak jutott volna eszébe, bármilyen másik napon is lehetne.

– Elképzelhető, hogy egy évben több Művészet Születésnapja is van, de itt nem is ez a fontos. Ez a Fluxus-mozgalom direkt kommunikációs csatornákat megmozgató cselekménysorához kapcsolódik. Az 50-es évektől elindult a mail art-mozgalom, a postai küldemények voltak a műalkotások, olyan szinten, hogy ha megérkezett a címzetthez a feladvány, akkor az műalkotássá lett kikiáltva. Tehát a posta volt az egyetlen cenzúra. A küldemény lehetett rajz, festmény, de tárgyak is, egy száraz sósperecet is el tudom képzelni, hogy elküldtek, sok furcsa dolgot tettek postára akkoriban.


A Fluxus kapcsán alakult ki az Állandó Hálózat, amely napjainkig is él, és arról szól, hogy a művészek egymással kommunikálnak, most már a neten, e-mailben vagy skype-on, s ez az egyszerű klasszikus postai kommunikációból indult ki. Azért terjedt el a Filliou-féle Művészet Születésnapja, mert a hatvanas években ez volt a legkomplexebb kommunikációs csatorna. Manapság már rengeteg e-mailes levelezőlista van, de akkor ez volt az egyetlen.


Az Állandó Hálózatnak kik Erdélyben a tagjai?

– Az erdélyi hálózatot, a Sylva-lista tagságát az ismerőseim, tanítványaim körében toboroztuk. Először megalakult a HAT (Háromszéki Akcióművészek Társasága), majd 1997 októberében a Sylva-lista. Az elején szűkkörű volt, most már kibővült, hatvan tagot számlál.


A globális hálózatba hogyan kapcsolódtatok be?

– Az AnnArt fesztiválok idején, 1990-99 között a nálunk megfordult művészekkel kialakított kapcsolatra épít a mi hálózati rendszerünk. A Művészetek Napjának megünneplésére direkt felkérést 1996-ban a quebec-i Richard Marteltől kaptuk, és az akkori sepsiszentgyörgyi Madisz-székházból fax-küldeményeket váltottunk. Írott, rajzolt képeket kaptunk, s küldünk mi is különböző jókívánságokat magyarul, franciául, angolul, és rajzokat, műalkotásokat repróztunk és küldtünk el. Ez volt a faxművészetnek a kezdeti, “pionír” szakasza itt Háromszéken.


A felhívásban az áll, “minden szülinapi ajándékot szívesen látunk, hallunk és elfogyasztunk". Ki az ajándékozó és ki az ajándékozott?

– Ez arra vonatkozik, hogy akár ehető ajándékok is beérkezhetnek. Nos, ha az ünnepelt a művészet, akkor természetesen mindahányan viszünk ajándékot a tiszteletére. Ez lehet az odacseppenő néző számára is ajándék. De elsősorban a művészetnek hozzuk az ajándékokat: zenei műveket, lesz mozgó- és állóképvetítés, klasszikusabb műfajú alkotásokat, képek, festményeket állítunk ki, s lesznek performance-ok is, mint ahogy minden évben voltak.


Ez olyan születésnap, ahová nem kell külön meghívó? Vagyis, ahogy mondtad, ahová becsöppenhet a néző?

– Természetesen! Mi meghirdettük, hogy lesz egy ilyen esemény, bárkit szeretettel fogadunk. Este kilenckor kezdődik, eltart 11-12-ig, vagy lehet másnap reggelig, és vasárnap is. Hosszabb ünneplés, amely során beszélgetések lesznek, ismerkedés, régebbi kapcsolatok ápolása, a műalkotások környezetében. Folyamatosan érkeznek az alkotások, az előbb éppen Budapestről küldtek át egy anyagot, melyben a Bizottság-tag fe Lugossy László is zenél. Nagyváradról a Partiumi Keresztény Egyetemről küldtek a kollégáim és hallgatóim animációkat. Nagyon sok, nagyon jó díjnyertes animációs filmet vetítünk le. Ez csak egy kis ízelítő.


A születésnap után mi lesz az “ajándékok”, kiállított művek sorsa?

– Amit a művész megjelöl, az az Etna Alapítványé lesz, vagyis a dokumentációs központba kerül, akárcsak a videó- meg hanganyagok. Ha ehető és megiható, azt helyben elfogyasztjuk. A művek nyilvánosan megtekinthetővé válnak a Lábas házban február folyamán felavatandó Etna-archívumban.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS