2019. január 18. péntekPiroska
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megvannak az Oscar-jelöltek: meglepik és csalódások

B. D. T. 2009. január 22. 17:48, utolsó frissítés: 17:15

13 kategóriában nyomul a Benjamin Button különös élete, a Golden Globe-nyertes Slumdog Millionaire “csak” tízben. Ismét ringben Mickey Rourke, Frank Langella és Brad Pitt.Kis technikai hiba vagy vakszerencse, de az Oscar-díjakat odaítélő Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia honlapján már romániai idő szerint 16 órakor ráakadtunk az idei Oscar-jelöltekre. A 81. gála február 22-én lesz, addig is, lehet fogadni, drukkolni, és szorgalmasan filmeket fogyasztani.

Még egy esélyt, még egy esélyt! kántálhatják a The Curious Case of Benjamin Button vagy a Frost/Nixon című alkotásoknak drukkoló elfogultak, és itt érvényesült is a papírforma: a Golden Globe-on négy kategóriában is győztes Slumdog Millionaire című indiai nyomordráma-mese ellenében


újra indulnak az eddig előszobázó nagy vesztesek.


Sőt, a The Curious Case...-t 13 kategóriában jelölték (biztos ami biztos alapon? valamelyik csak bejön), a Slumdogot tízben. A The Dark Knight és a Milk is nyolc-nyolc jelölést söpört be.

Brad Pitt az öregen született és egyre fiatalodó Benjamin Button szerepében.
<br />
A kamaszkorú Benjamin éppen az Ivanhoe-t olvassaBrad Pitt az öregen született és egyre fiatalodó Benjamin Button szerepében.
A kamaszkorú Benjamin éppen az Ivanhoe-t olvassa


A legjobb filmalkotás és a legjobb rendezői díj kategóriában ugyanaz az öt film szerepel az Oscaron: The Curios Case of Benjamin Button, Frost/Nixon, Milk, The Reader, Slumdog Millionaire. (A Golden Globe-ra is nagyjából ugyanez volt a mezőny, a Milk nem szerepelt egyedül, helyette a Revolutionary Road volt jelölt.)

Mickey Rourke Golden Globe-díjas pankrátorunk újra ringben van a The Wrestlerrel a legjobb férfi főszereplő kategóriában –


lássuk, a visszavágón kiüti-e ismét

Frank Langellát (Frost/Nixon) vagy Brad Pittet (The Curious Case...). A glóbuszért is versenyzett Sean Penn (Milk), tehát az öt jelöltből négy ugyanaz; “új fiú” a pályán Richard Jenkins (The Visitor).

Kate Winsletnek – aki példátlan módon két Arany Glóbuszt söpört be idén – "csak" egy legjobb női főszereplő-jelölés jutott (The Reader - érdekesség, hogy az ugyanebben a filmben játszott szerepért kapta a Golden Globe-on a legjobb mellékszereplő díját, tehát nem is jelölhették volna ebben a kategóriában). A főszereplői díjra Anne Hathaway (Rachel Getting Married), Angelina Jolie (Changeling), Melissa Leo (Frozen River) és Meryl Streep (Doubt) pályáznak még. A főszerepekért járó díjaknál-jelöléseknél egyébként is


nagyobb lehetett a torlódás,

mint a Golden Globe-on, hiszen utóbbin külön díjazzák a drámai, illetve a vígjátéki szerepeket.

A mellékszereplők közt esélyes a szintén Golden Globe-nyertes Penélope Cruz (Vicky Cristina Barcelona), ellenfelei ismét Marisa Tomei (The Wrestler), Amy Adams és Viola Davis (mindketten a Doubtban játszanak). Az ötödik “helyre” ezúttal Taraji P. Hensont (The Curious Case of Benjamin Button) jelölték.

A legjobb férfi mellékszereplő kategóriában természetesen a Joker szerepéért posztumusz Golden Globe-bal kitüntetett Heath Ledger (The Dark Knight) a favorit; ismét pályázik Robert Downey Jr. (Tropic Thunder), és Philip Seymour Hoffman (Doubt). A mezőny az “előszobához” képest annyiban változik, hogy Tom Cruise és Ralph Fiennes helyett ezúttal Josh Brolin (Milk) és Michael Shanno (Revolutionary Road) a további két jelölt.

Legjobb make-up: jelölt a <i>Hellboy 2. - The Golden Army</i>,
<br />
rendezte Guillermo del Toro.
<br />
A képen Selma Blair (Liz) és Ron Perlman (Hellboy)Legjobb make-up: jelölt a Hellboy 2. - The Golden Army,
rendezte Guillermo del Toro.
A képen Selma Blair (Liz) és Ron Perlman (Hellboy)

>> Az összes jelölt >>

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS