2018. december 13. csütörtökLuca, Ottilia
-2°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Székely svédminta a telefontartón

K. R. 2009. január 26. 17:44, utolsó frissítés: 16:16

Népművészek és iparművészek egy uniós projekt keretében a hagyományos népi motívumokat alkalmazták mai termékek designjára.Pénteken évadnyitó kiállítás volt a Csíki Székely Múzeumban: egy 2007 decemberében indult uniós projekt eredményét láthatta a közönség. A cél a múzeumok által őrzött hagyományos népi textíliák motívumkincseinek újszerű megjelenítése a 21. században –


használható, szerethető, népies,

iparművészeti ihletettségű termékeken. A kísérlet svéd kezdeményezésre született, a további partnerek Észtország és Magyaroszág. Az első szakaszban a négy partnerországban műhelyszemináriumokat szerveztek, ezt követően a vezető partner Svédország oktatócsomagja alapján felnőttképzést is tartottak.2008 októberétől a Csíki Székely Múzeumban megszervezték a felnőttképzés tíz műhelyfogalkozását. A tizennyolc népművész-iparművész főként Csík-, Gyergyó- és Udvarhelyszéket képviselte, de Marosszékről és Háromszékről is voltak érdeklődők.

A kiállításon természetes alapanyagokból készült termékek láthatók (ruhák, kendők, táskák, övek, ékszerek). Elkészítési módszerek: nemezelés, batikolás, szövés, bőrművesség, hímzés, varrás. Az új termékek mellett néhány népi textília is látható a múzeum népművészeti gyűjteményéből.

A kiállítás februás 4-ig tart nyitvaA kiállítás februás 4-ig tart nyitva"Ma, hétfő lévén, zárva van a múzeum, ezért még nem tudjuk felmérni, mekkora lesz az érdeklődés" – mondta el a Transindexnek Gyarmati Zsolt, a Csíki Székely Múzeum igazgatója. A kiállítás 10 napig látogatható; az igazgató mintegy ezer látogatóra számít. A megnyitón nagy volt az érdeklődés, kb. 150-en voltak.

"Ez annak is köszönhető, hogy újszerű projektről, kisérletről van szó. Nagy dolog az is, hogy egy székelyföldi múzeum uniós projektben vegyen részt, és a módszer is új, olyasmit ültet gyakorlatba, ami más, nyugati országokban már évek óta működik. A svédek régóta alkalmazzák a népi motívumokat például kesztyűkön, meg különböző ruhákon – kérdezték is, amikor ide jöttek,


hogy milyen a székely kesztyű.

A módszert tőlük vettük át: egy svéd designer és egy képzőművész adaptálta az ottani, leckékre lebontott tananyagot a székely népművészetre" – magyarázta Gyarmati.
A képzés második szakaszában a résztvevők februárban somogyi tanulmányúton vesznek részt, ennek során megismerkedhetnek az ottani mintakinccsel, és ebből inspirálódva készítik el újabb termékeiket.

A projekt 2009 őszén nemzetközi konferenciával egybekötött kiállítással zárul. Igazi hozadéka azonban az lenne, ha a résztvevők


a projekt tulajdonképpeni üzenetét,

gondolatiságát továbbvinnék, és új típusú termékeikkel folyamatosan jelen lennének a székelyföldi népművészeti, iparművészeti piacon.

"Ez lesz az igazi kérdés, hogy amikor a projekt lejár, vajon utána is fogják-e gyártani ezeket a termékeket. A népművészeknek a projektben való részvétel egy plusz tevékenység, lehetőség volt – nem ebből fognak megélni –, de nagyon nagy lelkesedéssel és élvezettel dolgoztak. Hogy ez mennyire fog menni a későbbiekben, az a kérdés" – fejtette ki Gyarmati.
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS