2018. november 16. péntekÖdön
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szombatig látogatható a Zsolnay-kiállítás Sepsiszentgyörgyön

Bakk-Dávid Tímea 2009. február 25. 08:56, utolsó frissítés: 12:49

A porcelán örökidejű, az almárium dísze, amit csak fontos vendégek érkezésekor vesznek elő, az, amit világháborús dúláskor az ékszerekkel együtt elásnak.Főképp öreg nénik vizsgálgatták érdeklődve a Zsolnay-porcelánokat a sepsiszentgyörgyi Gyárfás Jenő képtár termeiben, mikor ottjártunkkor végigfotóztuk a pécsi manufaktúra termékeit bemutató kiállítást. A monarchia korát, a két világháború közti időszakot, a negyvenes évek végéig tartó „polgári világot”,


kislánykoruk világát idézhették fel

a kecses kávéscsészék, gyümölcsöstálak, kancsók, a leheletfinom, kézzel festett szirmok, virágok, minták.

Nekik valószínűleg nem is kellett volna különösebb magyarázat a kiállított tárgyak díszítőmotívumairól, készítési idejéről – az igazi porcelán az porcelán, örökidejű, az almárium dísze, amit csak fontos vendégek érkezésekor vesznek elő, az, amit világháborús dúláskor az ékszerekkel együtt elásnak, az, amihez csak óvatosan volt szabad nyúlni, és ami a gondoskodást évtizedeken, sőt száz éven át nem fakuló, tompa ragyogással hálálta meg.

A gyár történetéről embermagasságú pannó mesél. Én azonban hiányoltam az üvegtárolók mellől is egy-egy mondatos magyarázatot, szöveget, legalább a tervező nevét – már csak azért is, mert a helyszínt biztosító képtárnak nincs a témában jártas szakértője.A Magyar Köztársaság Kulturális Koordinációs Központja volt a sepsiszentgyörgyi, a Bukaresti Magyar Kulturális Intézet lesz bukaresti gazdája a kiállításnak.

A Zsolnay Porcelánmanufaktúra termékeiből nyílt tárlat


a pécsi 2010-es európai kulturális fővárosi projektet

bemutató rendezvénysorozat része. Február 28-ig látható Sepsiszentgyörgyön, onnan viszik Bukarestbe. Az idén több európai fővárosban is kiállítják a kerámiákat.

A tárlók mellett egy-egy részlet kinagyított fotóját helyezték elA tárlók mellett egy-egy részlet kinagyított fotóját helyezték el
Az utolsó terem egyik tárlójában a Zoób Kati divattervező készítette


ékszerkollekció is helyet kapott.

A híres tervező és a manufaktúra együttműködése eredményeképpen született porceláncsodák art deco stílusúak, Zsolnay-féle eozinból készültek. Luxustermékek (a londoni Harrods, a világ egyik leghíresebb luxusáruháza is forgalmazza őket), és mint ahogy az egyik teremőr is felhívta rá a figyelmünket, hiába vásárolunk meg egyetlen nyakéket mondjuk száz euró körüli összegért, az egy hozzá tervezett ruhával lenne az igazi.

Vinczeffy Orsolyától, a Gyárfás Jenő képtár gyűjteménykezelőjétől megtudtuk, a megnyitó óta, mintegy 10 nap alatt több mint 220-an tekintették meg a kiállítást. A Zoób-ékszerekből a helyszínen vásárolni lehet, néhányan éltek is a lehetőséggel.
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS