2018. december 13. csütörtökLuca, Ottilia
-2°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Budapesti Tavaszi Fesztivál: Haydn és a Kisvakond

2009. március 19. 16:56, utolsó frissítés: 2009. március 25. 15:23

Európa ötven legjobb fesztiváljának egyike holnap kezdődik a magyar fővárosban. Tizenhat nap alatt több száz rendezvény és több százezer néző fordul majd meg Budapesten.Ez itt az Ön helye! – így szól az idei Budapesti Tavaszi Fesztivál szlogenje, amely a jelképül szolgáló székhez kötődik. A több mint két hetes (március 20. – április 5.) rendezvénysorozat a komolyzenétől vagy operától a Kisvakond történetét bemutató kiállításig terjed – és ebben még nincs benne a fesztiválzáró Budapest Fringe, amely három nap alatt


több mint ötszáz produkció számára

biztosít bemutatkozási lehetőséget. Az idei tavaszi fesztivál elsősorban Joseph Haydn halálának 200. évfordulóját ünnepli, a komponista életművének keresztmetszetét felvázoló koncert- és operaprogrammal. A hangversenyek mellett csemegének számít az Iparművészeti Múzeum Haydn és az idő című óratörténeti kiállítása is.


De fellép majd a Camerata Salzburg és Joshua Bell hegedőművész, a Mahler Kamarazenekar és Daniel Harding karmester, akik partnere a török pianistafenomén, Fazil Say lesz. A zongora virtuózaként emlegetett Piotr Anderszewski a Skót Kamarazenekarral lép fel, és a sztárvendégek sorában ott van Sir Andrew Davis karmester is.

A tavalyi fesztivál ünnepi dekorációjaA tavalyi fesztivál ünnepi dekorációja

Nigel Kennedy ezúttal jazzkoncerttel lepi meg a közönséget, míg Mundruczó Kornél filmrendező ezúttal Bartók művét, A kékszakállú herceg várát állítja színpadra. Botho Strauss A park című darabját Alföldi Róbert rendezésében láthatja majd a közönség.

“Keserédes komédia, költői átváltozás-játék, melynek jelenetsoraiból kíméletlen társadalmi tabló rajzolódik ki, ha úgy tetszik, az istenek által alaposan félreértett mitikus térben, hiszen


ez a park nem több, mint a megzabolázott természet”


- szól az előadás fülszövege. A fesztiválon bemutatkozik a Düsseldorfer Schauspielhaus, illetve a dokumentarista színházat újragondoló Rimini Protokoll közös produkciója is, mely Marx Tőkéjére épül.

A rendezvénysorozat idei díszvendége Csehország – ennek a zenei, képzőművészeti, sőt, a gasztronómiai kínálatban is nyoma lesz. A Szépművészeti Múzeumban a cseh szecesszió vezéralakja: Alfons Mucha alkotásait állítják ki, de fellép a Prágai Nemzeti Színház Balettegyüttese is.

Kiállítás nyílik többek között az egyik leghíresebb cseh figura: a Kisvakond történetéről is. Zdeněk Miler animációjából napjainkig több mint ötven epizód készült, a tárlaton láthatóak lesznek az eredeti képek, rajzfilmek és a legkülönfélébb Kisvakondos termékek. Cseh csillagok a Millenárison címmel pedig a cseh ipar zászlóshajóiról, valamint hét híres cseh sörgyár termékeiből nyílik majd kiállítás.

Csemegének ígérkezik az ausztráliai Bangarra Táncszínház fellépése, akik az ötödik kontinens népművészetét képviselik. “A Bangarra Táncszínház Ausztrália legeredetibb, innovatív tánctársulata, amely az ausztrál, illetve a Torres Strait-szigeti őslakosok hagyományai és a kortárs irányzatok ötvözésével


sajátos ausztrál táncnyelvet hozott létre”


- írja róluk a műsorismertető. De nem kevésbé ínyencség az Afrika büszkeségének nevezett, szenegáli Orchestra Baobab koncertje sem: “afro-kubai ritmusok és portugál kreol dallamok kongói rumbával fűszerezve”.

A Trey McIntyre Project viszont Beatles-számokra és Beethoven versenyműre táncolt darabokkal mutatkozik be. “A klasszikus balett hagyományaira építve, Trey McIntyre érzelmekben gazdag, műfajilag nehezen besorolható produkciókat hoz létre” - áll a fülszövegben.

A fotó a tavalyi Budapest Fringe-en készült
<br />
<i>Forrás: budapestfringe.com</i>A fotó a tavalyi Budapest Fringe-en készült
Forrás: budapestfringe.com

A fesztivált záró Budapest Fringe tizenhat színpadon több mint 2600 előadóművészt vonultat fel zenei, táncszínházi, színházi produkciókban, performanszokban és gyerekprogramokban. A három napos (április 3.-5.) rendezvénysorozat lényege, hogy bárki jelentkezhet, akinek előadása politika- és bunkóságmentes.

A budapesti Fringe ezzel az Edinburgh-i Nemzetközi Fesztivál melléktermékeként 1947-ben létrejött peremfesztivál (fringe=perem) hagyományait követi. A belépés ingyenes, a fellépők jutalma pedig a tapson kívül az a lehetőség, hogy szakemberek, fesztiválszervezők, kritikusok fedezzék fel tehetségüket – a belőlük álló zsűri egyúttal értékeli is a produkciókat.

A zárórendezvény zárórendezvénye pedig a Fringe+, amely az elmúlt három év Fringe-fesztiváljainak színe-javát vonultatja fel. A seregszemle egyik célja megnézni, hol tartanak most azok a művészek, akik az elmúlt években mutatkoztak be a peremfesztiválon. A Fringe+ díjazottai meghívást kapnak a Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa programsorozatra.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS