2018. április 25. szerdaMárk
21°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A fesztiváligazgató képbe helyez

kérdezett:B. D. T. 2009. április 24. 10:57, utolsó frissítés: 16:00

Ma este nemEZ, Balkan Fanatik, Csepregi Éva, holnap Moby Dick, Holograf, Boney M, vasárnap este Koncz Zsuzsa zenél. Hogy jött mindez így össze, és nem másként?Már állnak a sátrak, pakolnak a kereskedők, a lacikonyhások, felépültek a színpadok. Grubisics Levente fesztiváligazgató szerint a szervezők rengeteg apróságra odafigyeltek, amiket nem kell külön hangsúlyozni vagy feltétlenül megjegyezni, mert azt szeretnék, az emberek azzal maradjanak, hogy ez tetszett, de nem kell tudniuk vagy megmagyarázniuk, hogy miért.

A Bazár-sor sarka, péntek reggelA Bazár-sor sarka, péntek reggel


Az Az "A" színpad, péntek reggel. A virágokat a leendő nézőtéren fakorláttal védik


Mikor kezdtetek hozzá a szervezéshez, és hogyan alakult ki a végleges program?


Grubisics Levente: Január végén kaptuk meg a megbízatást a sepsiszentgyörgyi önkormányzattól, hogy megszervezhessük a városnapokat. Legkevesebb három hónapja foglalkozunk tehát a Szent György Napokkal, bár én már korábban, az előző években mint rádiós programigazgató követtem az eseményeket. Kívülállóként láttam, mi az, amit én másképp csinálnék, mindig elraktároztam magamban, melyek az erősségek, mi az, ami eladja a rendezvényt, mi az, ami éltette ennyi éven át, és mi az, ami az újdonság erejével hatva megújíthatná. A közvélemény szerint ugyanis az utóbbi néhány évben teljesen a rutinra épült a Szent György Napok, nem jöttek be azok az új elemek, amelyek felfrissíthették volna a rendezvénypalettát.


Idén melyek ezek az új elemek?

Rengeteg van. Ha felsorolásba kezdek, nagyon sok minden kimaradna… De kezdjük azzal az elvünkkel, amire építettünk. Megkérdeztük az embereket, hogyan látják a Szent György Napokat, milyen élményeik voltak az elmúlt években. Kiderült, évek óta nem tudják a Szent György Napokat élményekhez, koncertekhez, fellépőkhöz, mozgalmakhoz kötni. Akár téged is megkérdezhetlek, milyen fellépőkre emlékszel a 2006-os, 2007-es vagy tavalyi Szent György Napokról.


Számomra a Szent György Napok mindig maga a vásár hangulata, a forgatag. Kolozsvárról mindig élmény volt eljönni, és máshonnan is jöttek, ez soha nem egyszerű városnapok volt, azt hiszem…

Megfogalmaztad a lényeget; a Szent György Napok a találkozások ünnepe. Erre akarunk ráerősíteni az idei kiadással, amelyet én pilot-programként kezelek. Tehát egy négyéves megbízatást kaptunk, amit a rendezvény lejártával a helyi önkormányzat megerősít vagy esetleg egy huszárvágással megsemmisít.

Négy évben gondolkodunk, ez az első rész, vannak olyan programok, amelyeket kipróbálunk, és ha úgy látjuk, hogy nem hozta meg az elvárt hatást, élményt, akkor leépítjük a programból. Van, amire rá fogunk erősíteni, és van, amit majd változatlanul hagyunk. Tehát mivel ez a találkozások ünnepe, az a jó, ha minél több ember találkozik. És úgy jön el minél több ember, ha vonzó a program.

Úgy jönnek el sokan egy városnapra – azokon kívül, akik amúgyis eljönnek, mert neve van már annak, hogy Szent György Napok –, ha olyan előadókat hívunk, akik még nem voltak Szentgyörgyön, és széles tömegeket mozgatnak meg. Így esett a választás Koncz Zsuzsára, aki tizenvalahány éve volt Szentgyörgyön, és nagyon ritkán vállal szabadtéri koncertet. Az is szempont volt, legyen egy nemzetközi sztár, aki még szintén nem volt: így jött be a Boney M. A román célközönséget megcélzó, de egyúttal a magyaroknak is vonzó fellépő a Holograf, akikről tudjuk, hogy régóta szerették volna őket Szentgyörgyön látni, és a csapatnak egy sepsiszentgyörgyi származású srác is kiegészítő tagja. Ők hárman a kiemelt bandák.

De a rockzenét kedvelőknek lehoztuk a Moby Dicket, az alternatív zene kedvelőinek a Balkan Fanatikot, a dance műfajnak a Dj Projektet vagy az Ámokfutókat – a neveket sorolva pedig szinte kimarad a sorból Csepregi Éva, aki szintén nagy név, a Neoton frontembere annyi év óta. Őt szólóénekesként hívtuk erre a koncertre.

Ráadásul idén először lesz szabadtéri operett- és musicalműsor, 35 tagú zenekarral, balettkarral. Azt hiszem, máris felsoroltam az igazi ütős produkciókat.

S még nem beszéltem a tűzijátékról, ami már akkor, mikor sehol máshol nem volt még, Szentgyörgyön a városnapok része volt, és arra gyűlt össze mindenki – ezt idén kiegészítjük egy lézershow-val, és sorolhatnám az alternatív programokat, amelyek a főszínpaddal párhuzamos helyszíneken futnak.

A B színpadon folyamatosan ellensúlyozzuk műfajilag azt, ami éppen az A színpadon fut; új helyszín a MIÉRT-sátor és a Pentru Communitate sátor. Minekutána leépítettük a Saint George Rock Nightot, ugyanakkor kitaláltuk ennek egy új formáját, a Rockhangárt, ami arról szól, hogy egy éjszaka, pontosan a Moby Dick után elkezdődik a műsor, magyarországi csapatokkal, reggelig tartó bulival a rockzene kedvelőinek.

Gondoltunk olyan rétegekre is, amelyeket az eddig felsoroltak közül egyetlen program sem szólít meg, mégis egyre többen vannak, fiatalok: ez pedig a Kazánházas buli, a Thermosession 4, amely ezen a helyszínen utoljára lesz megtartva, de szerintem a rendezvény továbbra is élni fog, csak más helyszínen – itt alternatív, elektronikus, új irányzatokat felvonultató zenei produkció lesz, ezt megelőzően pedig különböző művészeti kiállítások, improvíziók lesznek azoknak, akik ezeket a műfajokat kedvelik.

Lemezlovasokat hívtunk klubokba, három helyszínen, práhuzamosan lesznek ezek a bulik, rendezvények. Utcabál is lesz, ami még soha nem volt a 18 év alatt – most egymásután két este is lesz, meglepetéselemekkel, amelyeket majd ott helyben lehet megtapasztalni.


Nagyon sokan úgy értelmezték, a sztárfellépők kiválasztásával gyakorlatilag nem a fiatalokat, hanem a 40-50-es korosztályt akarjátok inkább megszólítani. Szerinted inkább ennek van közönsége Szentgyörgyön?

Szeretném azt hinni, hogy igen. Koncz Zsuzsa például az az előadó, akinek a dalait a tízéves is dúdolja, a hetvenéves pedig még nem felejtette el. Ritka az az előadó, aki ilyen széles közönséget meg tud szólítani. A Boney M megint az az alakulat, akiről a fiatalok is tudják, hogy létezett, még akkor is, ha a diszkóban csak az újrakevert változatát hallják. A Holograf megint egy harmincas-ötvenes réteget céloz, de nem hiszem, hogy van az a 18 éves, aki nem ismer vagy nem kedvel legalább egy dalt.

Nem hiszem, hogy háttérbe szorítottuk volna a fiatalokat, hiszen az utcabál értük is van kitalálva, az alternatív helyszíneken leszervezett lemezlovas-partik, két sátor nekik szól. A nagyon fiataloknak pedig ott van a bábostalálkozó, azonkívül pedig különböző foglalkozások a vásár három napja alatt.

Meg ott van a Dj Project, akik ugyan román nyelven énekelnek, de tudom, hogy nagyon sok magyar fiatal kedveli, és a jelenlegi román zenei palettán a dance műfajban sokan azt mondják, a legjobbak. Vagy ott van az Ámokfutók, akik szintén olyan réteget szolgál ki, aki lehet hogy nem kapott neki megfelelő fellépőt. Az egész Szent György Napok alatt van egy mulatós fellépőnk is, olyan időpontban, amikor más rendezvényeket sem zavar. Ugyanakkor nagy réteget kiszolgáló produkció, és úgy gondolom, rengetegen lesznek ezen is.


Azt is kifogásolják, hogy nincs a Szent György Napok ideje alatt megnyílt kortárs művészeti kiállítás, mert ugye e fekete-fehér korábban nyílt – azért nem szerveztetek külön még egy kiállítást, hogy ne szervezzetek rá, vagy mi volt az elgondolás?

Ha azt vesszük, hogy az idei Szent György Napok költségei a tavalyi plusz tíz százalék, és programszámban ugyanott vagyunk, mint tavaly, de van nekünk Koncz Zsuzsa, Boney M, Holograf-koncertünk, akkor természetes, hogy ennek volt egy ára. És bizonyos kisebb rendezvényeket le kellett építeni. Nem szeretném, ha bárki is úgy értelmezné, hogy kizárólag pénzhiány miatt nem lettek kiállítások, vagy idén nincsenek olyan korábban állandósult programok, amelyek eddig megvoltak. De ahogy mondtam, ez egy pilot program, idén megizmosítottuk a hétvégét. És ez jövőben is így lesz, akkor is erős hétvégét szervezünk.

Viszont a következő lépés a kulturális hét megizmosítása lesz, ami lehet, hogy valamivel szegényesebb idén, mint a tavalyi, de mi garantáljuk, hogy a következő lépésünk ez lesz. Négyéves koncepció alapján dolgozunk, idén ebből a pénzből meg tudtuk csinálni ezt, de úgy gondoljuk, hogy minimálisan ment a kulturális rendezvények rovására, hiszen vannak színházi előadások.

Az tény, hogy nem hívtunk le külföldi produkciókat, tehát nincsenek magyarországi, szlovákiai társulatok, dehát most volt a Reflex, s ezután dobbantani nagyon nehéz. Van, aki ezt úgy éli meg, hogy takarózóként használjuk ezt az érvet, pedig nem, benne van a pakliban az, hogy a közönség ilyen szinten picit kifulladt. Ott voltam én is a Reflex szinte mindegyik előadásán, óriási élmény volt. Egy ilyen nagyon erős élmény után jobbat mutatni nagyon nehéz és költséges, viszont ha egy gyengébb élménnyel szolgálsz, akkor az negatív folt a rendszeren. Azt hiszem, hogy egy Reflex után, ami hála a jó égnek, adott Szentgyörgynek egy plusz varázst, lesz egy olyan Szent György Napok, amely ad még egyet.


Mekkora a szervezőcsapat?

Két emberből állt az elején, jómagam és Dancs Zsolt kezdtük szervezni, és a programok véglegesítéséig – nagy nevek leszerződése, a program gerincének kialakítása – nagyjából ketten is dolgozunk. Utána csatlakozott hozzánk a városimázs iroda a hivatal embereivel, jelen pillanatban kb 18-an vagyunk, akik készülünk a hétvégére, és ez ki fog bővülni, mert a hétvége azért nagyon idegtépő lesz.

Úgy érzem, le vagyunk födve, jó partnereket találtunk, a helyi cégek személyében is, mert idén először a szponzor- és reklámtámogatás révén akkora bevételeink vannak, mint még soha. Az összköltségvetés egyötödét reklámból, az önkormányzattól kapott költségvetéshez képest egyharmadot tudunk biztosítani reklámokból. Szeretnénk – ez merész vágy – hogy előbb-utóbb a Szent György Napok érje el azt a színvonalat, hogy akár önnfenntartó legyen. Jelenleg úgy állunk, hogy a rendezvénysorozatot pozitív mérleggel fogjuk zárni. Nem kell költségvetés-kiegészítést kérnünk, ami megint azt jelzi, hogy az, amit kitaláltunk, amit felépítettünk, az vonzó a vállalkozók számára is. Ebben nagyon fontos szerepe van egyébként a megújult önkormányzatnak, hogy a városnak új polgármestere van, aki egy új szemléletet hozott be ebbe a szférába is.

Már csütörtökön lezárták a központotMár csütörtökön lezárták a központot
Mekkora a költségvetés?

Valamivel több mint 5 és fél milliárd régi lej. Az a költségvetés kiadás része. Nem lesz nagyon-nagyon pozitív a mérleg, de számolunk egy akár 200 milliós plusszal is. Ami, ha megtörténik, már megvan ennek az összegnek a helye, nemcsak szóban fogjuk lefoglalni a következő évi sztárcsapatot, hanem pénzben is megelőlegezni. És úgy fogjuk zárni ezt a Szent György Napot, hogy bejelentjük, ki a következő évi sztármeghívott.


A hét nap alatt hány látogatóra számítotok?

Legkevesebb negyvenezerre. Az első öt napban 4-5 ezer ember várható, de a hétvégi programok legkevesebb harmincezer embert fognak vonzani. Azt ki merem mondani, fel merem vállalni. Ez a szám lehet kicsi, lehet nagy, Szentgyörgyön 63 ezer lakos él, nem számítunk kétharmadukra, hanem a lakosság egy jó részére és sok-sok vendégre. Pár éve a Neoton koncerten a szervezők és a média szerint is 12-13 ezer ember volt. Úgy gondolom, egy Koncz Zsuzsa-koncert simán ennyi embert begyűjt. A szombati program nagy neveit mondom: Moby Dick, Holograf, Boney M. Ha ők együttesen nem tudnak összegyűjteni legkevesebb tízezer embert, akkor egyet sem. És ott van a pénteki napunk, ahol Csepregi, Ámokfutók, érdekes helyi bandák – nem hiszem, egy tízezres tömeget ne tudnánk erre is begyűjteni. Tehát nagyon pesszimista változatban negyvenezer.

A kézműves vásár színtere: az Erzsébet parkA kézműves vásár színtere: az Erzsébet park


A kézműves vásárba tavaly 120-an jelentkeztek, és 80-an jöttek el. Idén sokkal többen lesznek. A kiskereskedők, lacikonyhások új rendszerben vonulnak ki, a Sepsiszentgyörgyi Vendéglátók Szövetsége szervezte le a helyek kiadását a szervezők által leszögezett szabályok értelmében. Ennek legfontosabb eleme az, hogy adunk a látványra. Nem műanyag székes-asztalos kivonulás lesz, kötelező módon efölötti kategóriájú látványt kell biztosítsanak a lacikonyhások. Ezek elhelyezése is egy bizonyos logikát követ. Azok, akik idén bevállalták, hogy elég sok pénzért kijönnek árulni – ami, megjegyzem, ugyanaz az összeg, mint tavaly –, azok elfogadták a szabályokat, és azt mondták, elég vonzó a program ahhoz, hogy ezeket az összegeket megtérítsék.

Nagyon oda fogunk figyelni a szemétgyűjtésre – hiszen a Szent György Napok mindig sok szeméttel jár. Kihelyeztünk húsz darab, szelektív hulladékgyűjtésre alkalmas, általunk készített kukát, ezek különlegessége, hogy egyben programajánlók és reklámfelületek.Van egy kis lokálpatrióta szellem is az idei Szent György Napokban: adjunk lehetőséget a helyi vállalkozóknak, hogy érvényesüljenek, erősítsük meg bennük az érzést, hogy itthon vannak, és nagyon örvendünk, hogy itt vannak. A 22 lacikonyhából 18-19 sepsiszentgyörgyi. Előző évekből sokan jöttek más megyékből, mert tudták, hogy ez nagyon jó fejőstehén.

Reméljük, megtaláljuk azokat a partnereket, akikre az elkövetkező években is számíthatunk. A vásárokat is külön szervezetek rendezik, ezáltal nagyon le tudjuk egyszerűsíteni a szervezést, mindenkinek megvan a maga feladata, érdekköre, és azt úgy tudja végezni, hogy az összképnek a lehető legjobbat tegyen. Ez azért is fontos, mert a Szent György Napok kapott egy új arculatot, új logója van, vidámak vagyunk, színesek vagyunk, életre keltettük a Szent György-sárkányt, aki szó szerint péntektől ott lesz a tömegben: van egy kabalánk, akik be van öltözve Süsünek, és hangulatot teremt, ahol éppen van.

És nem lőttünk le minden poént, hiszen lesz még 2010, 2011 is, mert hiszünk abban, hogy az idei nagyon sikeres lesz, és folytathatjuk a munkát.


Személyesen mit ajánlasz, mit ne hagyjon ki az idelátogató?

A vasárnap estét mondanám összességében. Kezdünk egy néptáncantológiával, 12 erdélyi amatőr csapat lép színpadra, utána jön a Dancs Annamari - Tarján Pál - brassói opera közös produkciója, másfél órás, ahol a legismertebb magyar operetteket és nemzetközi slágereket énekelnek. Ezt követi a Koncz Zsuzsa-koncert. Ennél szebb, látványosabb programot vasárnapi gálaestre, amelyet lézershow és tűzijáték követ, nem tudok elképzelni. Nagyon várom a vasárnap esti hangulatot, mert mindenkiben ott van, hogy ez az utolsó nap, és akkor adjunk bele mindent. A lézershow különlegessége egyébként, hogy két olyan szentgyörgyi srác készíti, akik Amerikának, Japánnak dolgoznak, az utóbbi években Németországban dolgoztak főként. Itt az ideje, hogy megismerjük őket.

Fontos, hogy kiemeljük helyi tehetségeinket. Ami a programban nagy változást jelent, hogy nem hozunk be olyan produkciókat, előadókat a műsorba, akik csak Szent György Napok idejére állnak össze, és pénzkereseti vagy szereplési vágyból jelentkeznek. A jelentkező helyiek közül azok kerültek be, akikről tudtuk, hogy dolgoznak, akiknek vannak eredményei, és akiknek van közönsége. Minden fellépőnk felvállalta, hogy saját közönsége megmozdításáért mindent megtesz.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS