2018. október 22. hétfőElőd
15°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Félsziget Archív: fotókiállítás a fesztiválról

F. N. 2009. június 03. 09:20, utolsó frissítés: 09:20

Kakastaréjos punk, őrjöngő tömeg, magányos Presser és habba öltözött csajok: Kolozsváron fotók idézik a Félsziget hangulatát.A marosvásárhelyi Félszigeten készült fotókból nyílt kiállítás a kolozsvári Bulgakov Caféban: hét fotós 23 felvétele hozza vissza az esti koncertek, az őrjöngő tömeg, a napos délutánok hangulatát. Biró István, Boda L. Gergely, Călin Ilea, Szentes Zágon, Haáz Sándor és Zöldi Emese szabad kezet kaptak a képek kiválasztásában – és úgy döntöttek, a válogatásban helye van három éve elhunyt fotóstársuk, Krausz Károly Róbert képeinek is.

A fotók kiválasztásánál nem az volt a szempont, hogy a szakmai szemszögből legjobb felvételek kerüljenek be a válogatásba, hanem az, hogy a végeredmény minél többet megmutasson abból, ami a fesztiválon történik – mondta el Biró István a megnyitón. A CokeLive Félsziget szervezőinek szándéka, hogy a kiállítást a közeljövőben vándorútra indítsák a nagyobb erdélyi városokban.Biró IstvánBiró István

Biró István 2000-től dolgozik sajtóban fotóriporterként, jelenleg a Krónika napilap képszerkesztője. 2005 óta színházfotókat készít külső munkatársként a Kolozsvári Állami Magyar Színház számára. 2006-ban és 2007-ben fényképezett a Félsziget fesztiválon.


Boda L. Gergely 29 éves, gyerekkora óta fényképez, hivatásos fotográfusi karrierje 2005-ben indult, 2006 óta dolgozik fotóriporterként. Főállásban a Vásárhelyi Hírlapnál dolgozik. 2006–2007-ben fotózott a fesztivál csapatában.Călin IleaCălin Ilea

Călin Ilea 2003 óta sajtófotós, a Pro Sport és az Evenimentul Zilei lapoknak dolgozott, a Mediafax hírügynökség külsőse volt, jelenleg szabadúszó. 2007-ben volt a Félsziget fotós csapatának tagja, a rákövetkező év óta ismét diákoskodik, a Missouri Columbia School of Journalism fotózsurnalisztikai mesterképzőjén tanul.Szentes ZágonSzentes Zágon

Szentes Zágon 1976-ban született, fényképezéssel komolyabban 1997 óta foglalkozik, mikor felvételt nyert a kolozsvári Művészeti és Formatervezői Egyetemre. Végzés után két évet tanult a budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen. Fotóriporterkedett a Krónika napilapnál, jelenleg egy grafikai stúdió munkatársa. Három alkalommal, 2006–2008 között fényképezett a Félszigeten.


Haáz Sándor 1979-ben született Marosvásárhelyen, és 2003 óta dolgozik fotóriporterként. Pályafutását a Krónika erdélyi közéleti napilapnál kezdte Kolozsváron. Jelenleg szabadúszóként dolgozik, többek között a Magyar Távirati Irodának (MTI). 2006–2008 között volt fesztiválfotós a Félszigeten.


Zöldi Emese marosvásárhelyi születésű, 31 éves, 2001 óta klinikai pszichológusként dolgozik Csíkszeredában. Szabadidejében fotózik és beltéri dekorációval foglalkozik. 2005 óta a Félsziget fesztivál fotós stábjának tagja.


Krausz Károly Róbert egyike azoknak, akik a legkitűnőbb fotókat készítették a 2004- és 2005-ös Félsziget Fesztiválon. Ezt bizonyítják azok a munkák is, amelyek a mostani kiállításon láthatók. Krausz Károly Róbert – ahogy barátai nevezték: Krausz – három évvel ezelőtt, harmincöt évesen autóbalesetben elhunyt.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS