2020. július 15. szerdaHenrik
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Performansz a Hot Pixels utolsó napján

B. D. T. B. D. T. 2009. június 10. 14:12, utolsó frissítés: 14:12

Pénteken van a Galériák Éjszakája, ezért a sepsiszentgyörgyi kiállítás is tovább tart nyitva.Mintegy ötven érdeklődő jelenlétében nyitották meg a Hot Pixels videóművészeti kiállítást Sepsiszentgyörgyön, a Lábas Házban pénteken. 10 alkotó 28 videója a földre ülő néző szemmagasságába elhelyezett televíziók képernyőjén követhető, mint egy végtelenített film párhuzamos képkockái. A látogatók fel-alá járkálnak, halkan beszélgetnek vagy bekapcsolódnak valamelyik képfolyamba. A videók eltérő hosszúságúak, egy-egy művész egyetlen vagy éppen öt munkával tartja a képernyő előtt a nézőt.

A tervezett kortárs kiállítótér, a Bazár-soron helyet kapó Magma égisze alatt szervezett kiállításon Csiki Csaba, Estefán Arnold, Kispál Attila, Kispál Ágnes Evelin, Kozma Éva, Kozma Levente, Villariba Mannet, Martini Yvette, Szabó Kriszta, Kakukkfu Yosuke videóit tekintheti meg az érdeklődő délutánonként 16-20 óra között. (Ettől eltérő időpont egyeztetésért hívd a 0771749120 telefonszámot, kérik a szervezők, azaz Kispál Attila, Kispál Ágnes Evelin és Vetró Barnabás.) A Hot Pixels pénteken zárul, ebből az alkalomból Ütő Gusztáv Munkácsy-díjas sepsiszentgyörgyi képzőművész mutat be performanszot 22 órától a kiállítás helyszínén.A videóművészet nagyon népszerű volt a 80-as években, majd kissé megkopott nepszerűsége. Napjainkban a digitális technikának köszönhető a reneszánsza, amely szélesebb körben hozzáférhető ahhoz képest, hogy hajdan csupán kevesek számára volt elérhető az anlóg videótechnika – magyarázta Kispál Ágnes Evelin. A kiállított munkák között van nemrég készült, de hatéves is, párperces és negyedórás hosszúságúak egyaránt vannak.Csiki Csaba zenei-képi montázsai, Estefán Arnold végtelen játszmája, Kispál Attila párválasztó puzzle-je vagy modern hérakleitoszi metaforája, Kispál Ágnes Evelin testméretet felhasználó kompozíciói, Kozma Éva személyes víziója az önmagát író, körbenforgó Történetről, Kozma Levente szellemi antigravitációs receptje, Villariba Mannet fraktálszerű pixelkígyói, Martini Yvette önéletrajzi ihletésű, az igenek és nemek pillanatait egymással felülíró videója, Szabó Kriszta 2013-as, mulatságos és elgondolkodtató víziója, Kakukkfu Yosuke cybertéri kalandjai összesen 70 percnyi filmanyagot tesznek ki.

A mindössze egy hétig látogatható kiállítás főtámogatója a sepsiszentgyörgyi önkormányzat; támogatók az Etna Alapítvány, Kobak Kft, Meotis Kft, Megyei Művelődési Központ. A kis költségvetés azonban sajnos nem tette lehetővé, hogy megfelelő módon, hangszigetelt paravánok mögött vagy akár fülhallgatóval legyen követhető egy-egy képernyőn a vetített filmanyag.

Pénteken van egyébként a Galériák Éjszakája is Romániában, a bukaresti kezdeményezésű országos rendezvényhez csatlakozva a Hot Pixels is hosszabbított programmal zárul – mondta el a Transindexnek Vetró Barnabás.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS