2019. december 14. szombatSzilárda
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bertóti Attila animációja nyert Kecskeméten

Dunai László 2009. június 22. 10:41, utolsó frissítés: 10:43

Erdélyi alkotó rövidfilmje vitte el a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál második legrangosabb elismerését.Bertóti Attila Ariadné fonala című animációja kapta a tegnap este véget ért KAFF, azaz a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál második legfontosabb elismerését, a rövidfilmért járó díjat.


Magyarország legfontosabb animációs seregszemléjének nagydíjat Glaser Katalin FIN című alkotásának ítélte oda a zsűri, amely egyúttal a Magyar Filmkritikusok Díját is megkapta. A fesztivál versenyprogramjában egy másik erdélyi alkotó: Kassay Réka Esti mese című mézeskalács animációja is szerepelt.

A kolozsvári Sapientia EMTE két volt diákja olyan alkotókkal száll versenybe, mint M. Tóth Géza, a Maestro Oscar-díjra jelölt készítője, vagy Alexe Alexeev, a már többszörösen díjazott KJFG No. 5 rendezője. A június 17. és 21. között megszervezett seregszemlére 201 filmet neveztek, ebből 57 film került a magyar versenyprogramba.
Fődíj: Glaser Katalin – FIN

A fesztivált szerdán reggel Mikulás Ferenc fesztiváligazgató nyitotta meg, akinek szárnyai alatt olyan filmek születtek a Kecskemétfilm animációs stúdióban, mint


a Vízipók, csodapók, a Leo és Fred és a Magyar népmesék

számos epizódja. A megnyitón a fesztiváligazgató bejelentette: a 9. kiadását megélt rendezvény bekerült a világ 12 legjelentősebb animációs filmfesztiválja közé, vagyis A-kategóriássá vált.

A hangulat kezdettől fogva családias volt, az ilyenkor szokásos nyitóbeszédeket és üdvözléseket rövidre fogták, még a programban jelzett fél órát sem használták ki a felszólalók – inkább hagyták, hogy a meghívott ragtime zenekar oldja a hangulatot. A szervezők olyan apróságokra is figyeltek, hogy a megnyitó vége és az azt követő retrospektív vetítés közötti öt perces technikai szünetben is muzsikával szórakoztassák a jelenlevőket.A fesztiválprogramban a világon egyedülálló összeállítás: 31 Oscar-díjas animációs film volt látható, köztük Rófusz Ferenc 1980-ban díjazott filmje, A légy is. Fellépett a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar a homokanimációs show-jairól ismert Czakó Ferenccel, de volt Csík Zenekar- és Kistehén Tánczdalzenekar- koncert is.

A retrospektív vetítések idén Gémes Józsefet, a Vili, a veréb és a Toldi – Daliás idők alkotóját köszöntötték, Ternovszky Béla a Gusztáv-sorozattal és a Macskafogóval volt jelen, valamint tisztelegtek Macskássy Kati rendező, Imre István bábfilmrendező és Bálint Ágnes (többek között a Frakk és a Kukori és Kotkoda írója) előtt is.

A rendezvény szellemiségét jól jellemzi, hogy a filmekre nem kellett belépőt váltaniuk az érdeklődőknek, csupán helyjegyeket kellett igényelniük a nagy érdeklődés övezte vetítésekre.


A nyitófogadást a helyi élményfürdőben tartották,

ahol a falatozás után fürdőruhára lehetett vetkőzni és ki lehetett próbálni a medencéket, vagy a csúszdákat. Ezt azonban kevés vállalkozó kedvű résztvevő merte megtenni, pedig egy este erejéig övék volt az egész fürdő.Alexe Alexeev – KJFG No. 5

A trófeák érdekessége ugyanakkor az, hogy a nyertes alkotók nem csak egy újabb, polcon porosodó, hasznavehetetlen díjat tudhatnak magukénak, hanem egy praktikus, művészi szinten kivitelezett óra a jutalmuk a pénzdíjak mellett.

Mikulás nagy figyelmet szentelt a vendéglátás kitűnő minőségére, hiszen elmondása szerint a következő fesztivál PR-ja ezen a fesztiválon kezdődik: “a legjobb reklám két lábon jár”. A számos külföldi meghívottra való tekintettel egy igazi magyaros délelőttöt is szerveztek a közelben, egy lajosmizsei tanyán.M. Tóth Géza – Maestro

A pálinkával bemelegített vendégek árnyékból figyelhették, ahogy a lovasok száguldoztak vagy ostort csattogtattak, majd cigánymuzsika mellett felszolgált gulyásleves, malachús és almásrétes várta őket. A jó hangulatot minden este a városban éppen ebben az időpontban zajló pálinka- és borfesztivál fokozta.

A kecskeméti éjszakák fülledtségét pedig csak fokozta a szombat esti Erotika az animációban című szabadtéri vetítés, amelynek résztvevői megtudhatták, mit is takart az erotika fogalma néhány évtizeddel ezelőtt.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS