2018. október 23. keddGyöngyi
12°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Januárban karácsony, augusztusban fesztiváldíj

kérdezett: Dunai László 2009. augusztus 06. 10:29, utolsó frissítés: 10:44

Visky Ábel, a Sapientia Fotó, film, média szakos végzőse az idei Muuuvi fesztiválon a legjobb dokumentumfilm díját nyerte el - megmutatjuk a filmet is. #b#[sms-interjú]#/b#A filmed szereplői hajléktalanok. Hogyan találtad meg őket?

Első éven volt egy olyan feladatunk, hogy statikus kamerával kellett bemutatni egy teret. Ekkor találtam rá az azóta lebontott (kolozsvári - szerk.megj.) U-stadion melletti, elég hadviselt állapotban levő, használaton kívüli strandra. A film főszereplője akkor ennek a strandnak az átalakított, ággyal-éjjeliszekrénnyel berendezett WC-helyiségében lakott.


Kért valamit Tibi (a főszereplő) cserébe a szereplésért?


5 lejt ghebulára (kékszeszből és vízből készült koktél megfázás ellen. Melegen ajánlott). És a karácsonyfa is nekik maradt.Tehát rendezőként te alakítottad a film történetét? Mennyire szóltál bele a történésekbe?

A történetet kereteit, a szituációkat nagyrészt előre kitaláltam, ezeken belül ők önmagukat játszották. Rendezőként nem volt egyszerű feladat január közepén beadni nekik, hogy karácsony van. De aztán annyira belejöttek, hogy ők maguk is jöttek ötletekkel. Pl. ők találták ki, hogy a paptól szerezzünk gyertyákat a fára.


Hogyan sikerült az operatőrrel, László Lórival együttműködni? Hogyan folyt a forgatás közben a kommunikáció?


Visky ÁbelVisky Ábel
A szituációs dokumentumfilm műfaja által megkövetelt munkastílusban különösen fontos, hogy a rendező és az operatőr között kölcsönös legyen a bizalom, mivel bizonyos helyzetekben, egy-egy pillanat alatt az utóbbinak úgy kell fontos döntéseket hoznia, hogy nincs ideje azokat átbeszélni a rendezővel.

Ha a szituáció beindult, jobb, ha teljesen észrevétlenné válok, mert a stábtagok közti kommunikáció zavarja a szereplőket. Ilyenkor az operatőr legfontosabb feladata az átállásra, új plán megtalálására alkalmas pillanat megérzése. Hogy Lóri megtalálta ezeket a pontokat, azt legnyilvánvalóbban a film sikere tükrözi.


A szereplők látták a filmet?

Egy egyetemi feladatot teljesítve Tibivel egyszer készítettem interjút az egyetemen. Előtte az egyik vágóban megmutattam neki a filmet. Hangos röhögése miatt a stúdióban néhány percig leálltak a párhuzamosan folyó gyakorlatok. A többi szereplőnek viszont nem adatott meg a lehetőség.


Milyen fesztiválokra küldted el ezt a filmet, és milyen volt a fogadtatása?

Először a vásárhelyi Alter-Native filmfesztivál sapientiás blokkjában volt látható, a versenyfilmek közé elfelejtettem nevezni. Tavaly ősszel bemutatták a kolozsvári FFest diákfilmfesztiválon, ahol megosztva a legjobb dokumentumfilm díját nyerte el. Most pedig ugyanezt a díjat kapta meg a Szárhegyi Muuuvi nemzetközi filmfesztiválon is.


Nem túl erős a játékfilmes jelleg a filmedben ahhoz, hogy dokumentumfilmek lehessen tekinteni?

Mivel a film valós szereplőket mutat be saját valós környezetükben, olyan szituációkban, amik - a szereplőket ismerve - akár meg is történhettek volna, a film talán közelebb áll a dokumentumhoz, mint a fikcióhoz. A klasszikus szabályrendszerek szerint egyik műfajba sem lenne besorolható, de ma már nem tiltott dolog a határátlépés.


Mi volt a nyereményed a Muuuvi fesztiválon?

A Krónikában azt olvastam, hogy egy képzőművészeti kolomp. De sajnos nem lehettem ott, és még semmit sem kaptam kézhez, úgyhogy ezt nem tudom teljes bizonyossággal állítani.


Már készítettél egy másik diákfilmet is Tibiről és a barátairól. Esetleg készül még több film az ő főszereplésükkel?

Volt egy filmtervem, amivel szándékomban állt végleg lezárni ezt a Tibi által fémjelzett korszakot. Mikor ősszel hazajöttem Amerikából, azzal fogadott, hogy házasodni készül, rövidesen meg bejelentette, hogy keresztapa leszek.

Nekiültem, megírtam a tervet, volt benne homeless lagzi és gyerekszületés is, leadtam pár pályázaton, pénz is került, aztán kiderült, hogy volt fecior, nincs fecior (gyerek - szerk. megj.). Úgyhogy az eredeti terv meghiúsult, de ha keresztapa nem is, násznagy még lehetek. Viszont szeretnék most már más vizekre is átevezni.


Dokumentumfilmes irányba szeretnél tovább indulni?

Hosszú távon ez az egyetlen független filmes lehetőség Erdélyben, úgyhogy talán igen. Viszont most mindenképpen szeretnék valami tiszta fikciósat. Voltak már ilyen jellegű próbálozásaim, de nem jutottam velük túl messzire. Talán az idén összejön valami...

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS