2019. április 23. keddBéla
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Négy erdélyi városban is vetítik a Primanima animációs fesztivál gyerekfilmjeit

2016. október 14. 13:08, utolsó frissítés: 13:08

A Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztivál gyerekvetítéseit idén először a budaörsi helyszínnel párhuzamosan több más magyarországi és határon túli nagyvárosban is megtekinthetik a gyerekek - olvasható a fesztivál honlapján. A kezdeményezéshez Magyarországon Pécs, Sopron, Szeged, Szekszárd, Székesfehérvár, Erdélyből pedig Csíkszereda, Nagyvárad, Kolozsvár és Sepsiszentgyörgy csatlakoztak.

A Primanimára nevezett több mint félezer animációs rövidfilmből gondos előválogatás után végül 30 mesefilmet választott ki a felnőttekből és gyerekekből álló előválogató zsűri, amelyek október közepén versenybe szállnak a legfiatalabb nézők kegyeiért. A fesztiválon a rövid animációs mesefilmeket három korcsoportra osztva vetítik, így az óvodások, kisiskolások és a felső tagozatosok is találnak kedvükre való animációs filmeket.A közel egyórás vetítéseket minden helyszínen közönségszavazás kíséri, amely alapján két díjat ítélnek oda. A Legjobb Nemzetközi Gyerekfilm díjáért 9 országból 21 mesefilm verseng, míg az összesen 9 darab hazai alkotás a Legjobb Magyar Gyerekfilmnek járó Csermák Tibor-díjért száll ringbe, amelyet a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa ajánlott fel.

Az idén alapított díjat a szervezők az 1965-ben fiatalon elhunyt animációs rendezőről, Csermák Tiborról nevezték el, aki jövőre lenne 90 éves.

Az erdélyi vetítések időpontjai az Időgépen megtekinthetők. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS