2020. június 1. hétfőTünde
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

EU-s pályázatból újítanák fel a válaszúti kastélyt

2016. november 01. 13:46, utolsó frissítés: 13:49

Tanácshatározatot fogadott el a Kolozs Megyei Tanács hétfői rendes ülésén a válaszúti Bánffy-kastély felújításáról. További útépítésekről is döntöttek és a költségvetés módosítása is napirenden volt - közölte az RMDSZ Kolozs megyei szervezete.

A gyűlés első felében a legfontosabb napirend a válaszúti Bánffy-kastély sorsát érintő határozattervezet megvitatása volt. „Ez az épület örökségünk gyöngyszeme, amely sajnos nagyon sok viszontagságon ment át, amióta elkobozta a kommunista állam. Gyönyörű parkja válságos helyzetbe került, sok értékes növényfaj teljesen eltűnt, fáit kivágták, állatok legeltek benne” – vázolta a helyzetet Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács RMDSZ-es alelnöke.Az épületben hosszú ideig iskola működött, fogyatékos gyermekek számára. A viszontagságos körülmények ellenére szinte csodaszerűen megmaradt nagyon sok díszítő elem, mint például a gyönyörű faburkolat, az egyedi cserépkályha, stb."Szeretnénk mindent gondosan megtartani, helyreállítani és pótolni, ezért pályázunk felújításra. A szándék az, hogy felújítás után egy kulturális központ működjön a kastély épületében" - mondta a megyei tanács alelnöke. Vákár István kiemelte, ez nem az első próbálkozás, de eddig még nem sikerült komolyabb javítást végezni. A jövőbeli befektetés és helyreállítás benne van a felvállalt és tervezett politikai programomban, tehát az RMDSZ megyei tanácsosi frakció programjának is része - mondta.A Kolozs Megyei Tanács határozata értelmében beindulhat egy 20 millió lej összértékű pályázat lehívása a Regionális Operatív Program keretéből. A projektből 400 ezer lej a megyei tanács által biztosítandó önrész, melyet szintén jóváhagyott a testület. A projekt kivitelezésére három évet szán a tervező TEKTUM ARHITECTURA&ARTA Kft. A felújítás keretében restaurálják az épületet kívülről és belülről egyaránt, felújítják a kastélyparkot és kulcsrakész állapotban adják majd át a leendő kulturális központot – ismertette a felújítás technikai részleteit ifj. Deák Ferenc, az RMDSZ frakcióvezetője.

A válaszúti Bánffy-kastélyt a második világháború után államosították. Az 1960-as évek végén „restaurálták”, hogy iskolát rendezzenek be az épületben. Ekkor készült a vasbeton lépcső a kastély déli szárnyában. 2007-ig kisegítő iskola működött az épületben, jelenleg üresen és bezárva áll, a Kolozs Megyei Tanács tulajdona. Az épület külsején beázások és málladozó falak teszik egyre sürgősebbé a szakszerű helyreállítást. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS